MAINOS

Rakentaja – Vinyyliverhous, huoleton vaihtoehto puuverhoukselle

Talo

Vinyyliverhous säästää talon huoltokustannuksia, koska taloa ei tarvitse maalata. Verhous pysyy kauniina vuosikymmeniä, eikä se hilseile tai homehdu.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kauempaa näyttää siltä, että vanha puutalo on juuri saanut uuden maalipinnan. Lähempi tarkastelu osoittaa, ettei talon ulkoverhous suinkaan ole puuta vaan muovia – eroa aitoon puuhun ei helposti huomaa, sillä uuden verhouksen pinnassa on maalattua lautaa muistuttava kuviointi.

 1950-luvulla rakennetun talon puuverhoilun huolto oli jäänyt vuosien saatossa.

1950-luvulla rakennetun talon puuverhoilu oli pahasti rapistunut ja uuden maalipinnan tarpeessa. Pitkäksi venynyt huoltoväli olisi tarkoittanut aikaa vieviä maalaustöitä esivalmisteluineen. Myös osa laudoituksesta olisi pitänyt uusia. Asukkaat eivät innostuneet tästä, ja he päättivätkin vaihtaa puuverhoilun huolettomaan vinyyliverhoukseen.

PVC-muovista valmistettu vinyyli on hyvä vaihtoehto ulkoverhoiluun, jos halutaan helppohoitoinen ja kestävä pinta. Kanadassa ja Pohjois-Amerikassa on jo vuosikymmeniä käytetty vinyyliä ulkoverhoilumateriaalina, ja se alkaa yleistyä Suomessakin. Vinyyli sopii mm. puuverhoiltuihin tai rapattuihin taloihin ja uudisrakennuksiin. Vanhoihin taloihin asennetaan vinyyliverhoilun yhteydessä usein lisäeriste asumismukavuutta ja energiatehokkuutta lisäämään.

 Kulmat naulataan paikoilleen ennen vinyylipaneelin asennusta. Aloituslista menee kulmalistan sisään. Aloituslista jää verhoilun alle piiloon, joten sen värillä ei ole väliä.

Vinyyliverhouspaneelissa on kaksi ”lautaa” kerrallaan, joten asentaminen sujuu nopeasti. Paneeli kiinnitetään paikoilleen keskeltä asennuslistan naulausuraa. 

Vanhaa laudoitusta ei tarvitse purkaa

Aiemmin pystysuuntaisesti verhoillun talon ilmettä haluttiin uudistaa asentamalla talon alaosaan vaakasuuntaiset paneelit. Talon päädyissä kattokolmion alapuolella verhous vaihtuu pystysuuntaiseksi. Myös talon kulahtanut väri vaihtui uuden pinnan myötä pirteään mintunvihreään.

Taloon asennettiin Glan Oy:n maahantuoma Royal-vinyyliverhouspaneeli. Euroopassa tehty UV-suojattu paneeli kestää suuria lämmönvaihteluja niin kesähelteitä kuin paukkupakkasiakin, ja sillä on 50 vuoden tehdastakuu.

Vanhan puuverhouksen päälle ei tarvinnut rakentaa erillistä rimoitusta, sillä pystyverhous jätti seinäpohjan ja vinyylin väliin tarvittavan ilmaraon.

Vinyylipaneelit ovat kevyitä ja niitä on helppo työstää. Paneelia voi leikata ja katkaista peltisaksilla, hienoteräisellä pyörösahalla tai vaikkapa terävällä mattoveitsellä. Vinyyliverhouksen voi asentaa mihin vuodenaikaan tahansa, mutta yli 12 asteen pakkasessa voi olla vaarana, että paneeli halkeaa, joten silloin paneeli kannattaa katkaista sisätiloissa.

Uusi ulkoverhous asennettiin nopeasti, aikaa meni koko talon verhoiluun kolmisen viikkoa. Vaikka asentaminen sujuikin joutuisasti, se vaati jonkin verran tarkkuutta, sillä vinyylin kiiltävä pinta tuo virheetkin helposti esiin. Kannattaa siis käyttää ammattitaitoisia asentajia. Paneelit kiinnitettiin piilonaulauksella.

Taloon asennettiin myös vinyyliset räystäänaluset. Ikkunoiden vesipellit ja räystäslautojen peltipäällysteet tehtiin paikan päällä.

Pesu riittää huolloksi

Puuverhoilun maalipintaa kuluttavat ennen kaikkea säiden vaihtelut: kesällä kuuma auringonpaahde, syksyllä vesisade ja myrskyt, talvella pakkanen ja jäätyminen. Puun pintaa hajottavat myös erilaiset sienikasvustot ja kosteusongelmat.

Vinyyli ei ime huokoisen puun tavoin kosteutta tai likaa, vaan päinvastoin se suojaa rakennusta kosteudelta ja sateelta. Tuuletusraon avulla seinärakenne kuivuu tehokkaasti. Vinyyliverhous on lähes huoltovapaa, tarvittaessa se voidaan pestä esim. painepesurilla. Läpivärjätty verhous ei haalistu.

 Yksi seinä on valmistunut, toinen odottaa vielä vuoroaan. Myös sokkeli on vielä vailla korjausta.

Pitkä elinkaari, ei huoltokustannuksia

Vinyylipaneelit maksavat noin 14 euroa neliöltä. Keskikokoisen omakotitalon verhoilun hinnaksi tulee asennuksineen noin 12 000–15 000 euroa. Jos asennetaan myös lisäeriste, hinta nousee noin 17 000–20 000 euroon. Vaikka talon huoltomaalaus onkin edullisempaa, tulee vinyyliverhous lopulta halvemmaksi, koska sitä ei tarvitse maalata uudestaan ja se kestää vuosikymmeniä. Puuverhoiltu talo sen sijaan huoltomaalataan vähintään 10 vuoden välein.

Vinyyli on puuta paloturvallisempi, ja monet vakuutusyhtiöt alentavatkin siksi vakuutusmaksuja. Vinyyliverhous ei myöskään kuormita ympäristöä liikaa sen pitkän elinkaaren aikana, koska sen valmistaminen ja käyttö vaativat vain vähän energiaa. Lisäksi vinyylipaneelit voidaan kierrättää uuden materiaalin raaka-aineeksi.

Joissakin kunnissa rakennusvalvojat eivät ole myötämielisiä vinyyliverhousta kohtaan, joten ennen asentamista kannattaa tarkistaa rakennusvalvonnan kanta asiaan. Muuten vinyyliverhouksen käyttämiseen ei ole rajoituksia.

Vinyylistä valmistetaan myös piha-, melu- ja hevosaitoja. Lisäksi on olemassa kivi- ja tiilikuvioituja vinyylipaneeleja, joita käytetään esimerkiksi sokkelin päällystämiseen tai seinien verhoiluun sekä sisällä että ulkona.

Mitä maksoi?

  • Asennus: 9 500 € (sis. räystäänalusten ja räystäslautojen asennus 2 000 €)
  • Materiaalit: 3 100 € (sis. räystäänaluset 500 €)

Yhteensä: 12 600 €

  • Työn kesto: 3–4 viikkoa

Teksti ja kuvat: toimitus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

julkisivu julkisivumateriaali julkisivuremontti julkisivut Pientalo ja piha rakentaja vinyyli vinyyliverhous


Lisää samasta aiheesta