ANNE KORKALA
Wedi-levy on styrofoamia, kovaa suulakepuristettua polystyreenivaahtoa, jonka suljettu solurakenne tekee levystä vedenkestävää. Lisäksi materiaali eristää lämpöä ja muodostaa höyrysulun.
Wedi on jäykkää, mutta kevyttä ja helposti käsiteltävää materiaalia. Vaahtolevyn molemmat puolet on vahvistettu lasikuituverkolla ja pinnoitettu sementtilaastilla, joka antaa hyvän kiinnityspohjan esimerkiksi laatoitukseen.
60 senttiä leveää levyä myydään eri vahvuisina, tyypillisimmät käyttövahvuudet kylpyhuonerakentamisessa ovat 12,5 millistä 50 milliin. Ohuempi levy sopii seinien rakennukseen, paksummasta voi tehdä kiinteitä hyllyjä, askelmia tai tasoja. Tärkeää on varmistaa rakenteen kestävyys hyvällä tukirakenteella, joka tehdään aina samasta materiaalista.
Tampereen kohteessa seinät vesieristettiin perinteiseen tyyliin, ja wediä käytettiin kalustemateriaalina. Wedillä koteloitiin poreamme, rakennettiin porras ja pieni laskutaso seinämosaiikin alle.
Käytännössä wedistä olisi voinut tehdä vaikka koko kylpyhuoneen seinistä lattiaan. Levyt vedetään koolausten päälle, levysaumat vahvistetaan Mapei-butyylinauhalla ja ruuvinkannat vesieristemassalla. Lattiaan on olemassa erillisiä lattiaelementtejä, joissa on kaadotkin valmiina.
– Wedi-rakentaminen vaatii oikeastaan vain mielikuvitusta ja rakenteiden ymmärrystä, kohteen laatoituksesta ja wedi-töistä vastannut Hannu Vainikainen Suomen Laatuasennuksesta kertoo.
– Wediä voi työstää esimerkiksi erilaisilla sahoilla tai mattopuukolla. Hukkaa syntyy vähän, koska levy ei murene tai halkea kuten kipsilevy.
Wedi kiinnitetään ns. norsuliimalla eli polymeeriliimalla suoraan kiinteisiin rakenteisiin. Liima on hyvin joustavaa ja pysyy sellaisena myös kuivuessaan. Liitoskohdat viimeistellään lasikuitunauhalla. Valmiita rakenteita voi maalata tai laatoittaa suoraan levyn pintaan.
Vainikainen teki ensin kylpyhuoneen laattapinnan ja ryhtyi sitten koteloimaan ammetta. Kotelointi tehtiin 40 mm levystä, jotta reunat olisivat tarpeeksi tukevat ja kestävät painoa. Reunaprofiiliin tehtiin kaadot, jotta vesi pääsee rakenteen päältä pois. Ammeen wedilevysaumat eivät vaatineet erillistä eristystä, koska sekä wedi että laasti kestävät kosteutta.
Poreammeen etuseinä tehtiin silikonikiinnityksellä. Sauman saa leikattua auki ja seinämän pystyy nostamaan pois, jos ammeen moottori tarvitsee huoltoa. Ammeen laatoitus aloitettiin ulkokulmasta, josta edettiin kumpaankin suuntaan.
Wedin monet mahdollisuudet.
– Wedi-levy on kipsilevyä arvokkaampaa, mutta työstö on nopeampaa, koska ei tarvitse odottaa vesieristeiden kuivumista, vaan laatoittamaan pääsee heti. Ajan kustannussäästö peittoaa wedin hinnan, ja wediä on mukava käsitellä, Vainikainen sanoo.
Kylpyhuoneen wedityöt kestivät kaksi päivää. Kun mukaan laskee seinien ja lattian laatoituksen, ammeen laatoitustyöt ja mosaiikkikuvan kokoamisen, meni Vainikaiselta työhön kuusi päivää.
Wedi taipuu myös kaareviin muotoihin. Tällöin käytetään joko esileikattua levyä tai levyn pintaan leikataan tasavälein yhdensuuntaisia viiltoja. Levy taivutetaan haluttuun muotoon, viillot täytetään pikalaastilla ja pinta laatoitetaan esimerkiksi mosaiikkilaatoilla.
Wedi sopii hyvin vanhojen seinien oikaisuun ja on oiva apu vahinkoremonteissa. Kastunut suihkunurkka saadaan nopeasti käyttökuntoon, kun terveiden koolausten päälle vaihdetaan wedi-levy. Levymateriaalin ja lattioiden lisäksi on saatavilla valmiita putkikotelointeja, höyrysaunoja, erilaisia penkkiprofiileja ja lepotuoleja, lämmityksellä tai ilman.
Maahantuonti Heikki Haru Oy, puh. 09 878 0341. Myynti Laattapiste Collection -toimipisteet. www.laattapiste.fi