TEKSTI CLAS VON BELL JA MARTTI TALA
KUVA VALMISTAJAN
F-key -sormenjälkitunnistin.
F-key-sormenjälkitunnistin koostuu ulko- ja sisäyksiköstä. Se ohjelmoidaan ilman erillisiä laitteita. Yksi tunnistin maksaa noin 950 euroa. Lisätietoja safetyset.fi.

Järjestelmiä on monenlaisia. Jotkin voi jopa asentaa itse. Parhaaseen tulokseen pääsee kuitenkin tekemällä ensin turvakartoituksen ammattilaisen kanssa. Tällainen kartoitus voi olla ilmainenkin, eikä se sido hankkimaan tuotteita. Älä kuitenkaan hanki järjestelmää ensimmäiseltä paikalle osuvalta myyjältä, vaan tutustu useiden yritysten vaihtoehtoihin. Vaivattomin ratkaisu on ostaa valmis paketti, johon sisältyvät laitteet, asennus, opastus, hälytyskeskus- ja vartijapalvelut.

Jotkin yritykset vuokraavat laitteet, jolloin maksetaan ensin aloitusmaksu ja sen jälkeen kuukausimaksu. Vuokrauksen vaihtoehto on laitteiden hankkiminen omaksi, minkä jälkeen maksetaan vain hälytyskeskuspalvelun kuukausimaksu. Silloin voi itse valita, mihin vartiointiliikkeeseen hälytys ohjataan. Pieneen omakotitaloon sopiva peruspaketti maksaa vajaat 500 euroa ja sen jälkeen 20–30 euroa kuukaudessa.
Monesti hälytysjärjestelmän tarjoushinta ei sisällä riittävää määrää tunnistimia. Silloin pitää selvittää huolellisesti järjestelmän kokonaishinta. Muutama lisätunnistin saattaa kaksinkertaistaa edulliselta tuntuvan tarjoushinnan. Eri liikkeiden tarjouksia vertailtaessa kannattaa olla tarkkana, jotta kaikki kulut ovat varmasti mukana.
Vartiointiliikkeiden palvelut vaihtelevat, joten niitäkin kannattaa vertailla huolellisesti. Joihinkin vartiointiliikkeisiin voi luovuttaa avaimen, jolloin vartija pääsee sisään esimerkiksi palovaroittimen hälyttäessä. Joissakin liikkeissä vartija käy asunnon ulkopuolella tarkastamassa, mikä on hätänä. Toisilla yrityksillä vartijan käynti on ilmainen, toiset laskuttavat joka käynnistä. Hälytyksen sattuessa vartiointiliikkeestä yleensä soitetaan asiakkaalle ja tarkistetaan, ettei kyseessä ole vahinko eikä huolimattomuus. Näin voi tarvittaessa perua vartijan tulon.