Etähallintajärjestelmän avulla omistaja voi säätää esimerkiksi huvilan valoja ja lämpötiloja vaikka kotoa käsin. Kuva futureimagebank.com

Kuusamo Hirsitalojen Nuuna-huvilan kautta halutaan tuoda esille, miten perinteiseen hirsirakentamiseen yhdistetään tekniikkaa.

– Etähallinnan merkittävin hyöty on se, että internetin välityksellä pystyy seuraamaan, onko huvilassa kaikki kunnossa, vaikkei siellä itse olekaan paikalla. Järjestelmän avulla omistaja voi säätää esimerkiksi huvilan valoja ja lämpötiloja vaikka kotoa käsin. Järjestelmä lähettää myös murtohälytyksen suoraan kännykkään, myyntipäällikkö Jari Hiltunen Kuusamo Hirsitaloista kertoo.

Etähallinta on uusi asia vapaa-ajanasunnoissa. Erilaisia murtohälytysjärjestelmiä on ollut aiemmin, mutta uusimmat kodinhallintajärjestelmät mahdollistavat kokonaisvaltaisen valvonnan. Järjestelmän avulla parannetaan myös vapaa-ajanasunnon turvallisuutta. Talo saadaan poissaoloaikoina näyttämään asutulta käyttämällä erilaisia valaistuksia. Järjestelmään on mahdollista lisätä myös valvontakamera.

Kodinhallintajärjestelmään määritellään erilaisia profiileja, joita käyttäjä voi muokata esimerkiksi vuodenaikojen mukaan. Talviprofiiliin vaihdettaessa lämpötilat putoavat ja laitteita kytkeytyy pois päältä. Näin säästyy merkittävä määrä energiaa, mutta sähkölaitteet eivät kärsi vaurioita alennetussa lämpötilassa.

Rakennuksen energiankulutusta voi seurata omalta tietokoneelta reaaliaikaisesti ja tehdä tarvittavia säätöjä kotoa käsin.

– Järjestelmän avulla voidaan myös lisätä käyttömukavuutta, kun mökkireissua edeltävänä päivänä voi lämpötilan säätää korkeammalle ja saapua valmiiksi lämmitettyyn mökkiin, Rauno Salomaa  järjestelmän Nuuna-huvilaan asentaneesta Sähkötyö R. Salomaasta miettii.

Lisätietoja EKE Building Technology Systems, www.ebts.fi, Kuusamo Hirsitalot Oy, www.kuusamohirsitalot.fi.