Terassimarkiisi, Suomen Visor

Terassimarkiisin alla on hyvä vilvoitella kuumana hellepäivänä.

 
 Suomessa on totuttu suojaamaan huoneet auringonpaahteelta sisäpuolisilla suojilla, kuten sälekaihtimilla. Ikkunan ulkopuoliset markiisit alkoivat kiinnostaa suomalaisia 2000-luvun alkupuolella. Ruotsissa markiisien käyttö alkoi yleistyä 90-luvulla.

Ikkunamarkiisi estää auringonvaloa pääsemästä suoraan sisälle. Se on hiukan ikkunaa leveämpi kangaskatos, joka laskeutuu melko jyrkässä kulmassa ikkunan eteen. Markiisia tukevat seinään kiinnitetyt varret, jotka myös pingottavat kankaan. Avattuna ikkunamarkiisin etureuna on yleensä alle metrin päässä seinästä.

Terassimarkiisi suojaa terassia tai vastaavaa oleskelutilaa sekä auringolta että sateelta. Se ulottuu kauemmas ja laskeutuu loivemmin kuin ikkunamarkiisi. Tukirakenteen muodostavat nivelvarret, jotka ovat kiinni seinässä samassa paikassa kuin kangaskin. Terassimarkiisin pitää laskeutua metrin matkalla vähintään 20 senttiä, jotta sadevesi valuu kunnollisesti pois. Joidenkin terassimarkiisien kallistuskulmaa voi säätää, jolloin malli sopii myös ikkunaan.

Kolmas markiisityyppi on kupumainen, laskostettava korimarkiisi. Vaikka korimarkiisia käytetään yleisimmin liikehuoneistoissa, se sopii myös omakotitaloon.

Säädä markiisia käsin tai sähköllä

Markiisi pidetään auki tarpeen mukaan ja kelataan taas sisään, kun sitä ei tarvita. Kankaan avaamista helpottaa painovoiman lisäksi jousi tai kaasujousi. Jousi myös pitää kankaan kireällä. Joidenkin mallien avautumista säädetään lukitsemalla varret tiettyihin kulmiin. Tarjolla on myös malleja, jotka ilmoittavat lukituskohdan äänimerkillä, jolloin vierekkäiset markiisit on helppo säätää samaan asentoon.

Perinteinen käsikäyttöinen ikkunamarkiisi kelataan kiinni sisäpuolelta nauhalla tai ulkopuolelta veivillä, terassimarkiisi ulkopuolelta veivillä. Molemmissa tyypeissä on kuitenkin yleistymässä sähkömoottori, jota ohjataan painonapilla tai langattomalla kaukosäätimellä. Moottori on yleensä markiisirullan sisällä. Moottoriin voidaan myös kytkeä automatiikka, joka kelaa markiisin sisään ja ulos säätilan mukaan: ulos auringonpaisteessa, sisään hämärässä tai tuulen yltyessä. Moottoroidun markiisin lähellä pitää olla ammattilaisen asentama ulkopistorasia.

Markiisin avulla saadaan terassille miellyttävän suojaisa ruokailutila

Markiisin avulla saadaan terassille miellyttävän suojaisa ruokailutila.

 

Vaatii ammattitaitoa arvioida, mitkä ovat seinälle ja markiisille sopivat tapauskohtaiset kiinnityskohdat ja -tavat. Etenkin suurten terassimarkiisien kiinnitys on suunniteltava huolellisesti. Kun 5 x 4 metrin markiisiin osuu kova tuulenpuuska, kiinnityspisteisiin kohdistuu kova vääntövoima. Terassimarkiisi voidaan myös tukea varsilla maahan.

Tarkista lisäksi ennen asennusta, ettei markiisi estä ovien ja ikkunoiden avaamista. Ota pitkätkin asukkaat ja vieraat huomioon, ettei kukaan kolhi päätään.

Yleensä markiiseille ei tarvita lupaa rakennusvalvontaviranomaisilta. Kaavoitetuilla alueilla ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa ympäristöissä kannattaa kuitenkin aloittaa suunnittelu ottamalla yhteys oman kunnan rakennusvalvontaan.

Terassimarkiisi saattaa olla helpompi ja edullisempi tapa saada ulkokatos kuin rakennusluvan vaativa kiinteä rakennelma. Säädettävänä se myös mukautuu eri tarpeisiin paremmin kuin kiinteä katos.

Suunnittele ja vertaile ennen ostopäätöstä

Kun markiisikuume iskee, pohdi ensimmäiseksi, tarvitsetko vain auringonsuojan vaiko myös katoksen. Näkösuojaksi sopivat paremmin verhot tai kaihtimet. Kun tiedät tarpeesi ja toiveesi, etsi luotettava asiantuntijaliike, jossa on esillä kangasvaihtoehtoja ja eri markiisiratkaisuja.

Pyydä tarjouksia useilta toimittajilta. Vertailu ei välttämättä ole helppoa, koska laatuerot saattavat selvitä vasta vuosien päästä, mutta jos sekä myyjä että valmistaja uskaltavat antaa tuotteilleen pitkän takuun, laatuun voi yleensä luottaa. Kiinnitä huomiota myös takuuehtoihin, kuten siihen, antaako myyjä takuun myös asennukselle. Sovi kaikki tuotteisiin ja tilaukseen liittyvät asiat kirjallisesti.

Jos haluat markiisin jo tämän kesän helteille, pidä kiirettä, sillä toimitusaika voi valmistajasta riippuen olla pitkäkin. Myyjä tulee ennen tilausta kotiin tekemään mittauksia sekä arvioimaan asennuspaikan ja kiinnityskohdat.

Markiisi jäähdyttää tehokkaasti

Markiisi suojaa auringolta eri tavalla kuin ikkunaverho tai sälekaihdin. Verhoa tai sälekaihdinta käytettäessä aurinko pääsee kuumentamaan ainakin uloimman ikkunalasin, kun ikkunamarkiisia käytettäessä lasikin jää varjoon. Siksi markiisi pitää asunnon viileämpänä kuin verho tai kaihdin. Varjon jäähdyttävän vaikutuksen huomaa konkreettisesti, kun vertaa kädellä lämpötilaa varjossa ja suorassa auringonpaisteessa. Paahteisena kesäpäivänä mustat ikkunanpuitteet ja räystäspellit saattavat kuumentua auringossa polttaviksi, mutta tuntuvat varjossa jopa viileiltä.

Markiisilla on verhoihin ja kaihtimiin verrattuna toinenkin etu: se ei peitä näköalaa. Silti se suojaa tehokkaasti kasvit, tapetit, tekstiilit ja huonekalut.

Ikkunamarkiisien värit on valittu rakennuksen mukaan

Erkkerin ikkunamarkiisien värit on valittu rakennuksen mukaan.

Valitse hyvä kangas ja muista huolto!

  • Markiisikankaassa ei kannata pihdata. Kun markiisi on kokonaan ulkona, pitäisi rullassa olla vielä yksi kerros putken ympärillä.
  • Hyvä kangas kestää 10–15 vuotta, ja hoito pidentää ikää. Mekaniikka kestää usein kangasta pidempään, joten kankaan voi myös uusia.
  • Kangas on läpivärjättyä keinokuitulankaa. Läpivärjätty kangas voi olla vain yksivärinen tai raidallinen, mutta sen värit eivät haalistu. Jos kankaassa on kuvioita, ne on painettu kankaaseen, jolloin kangas haalistuu helpommin.
  • Vaikka akryylimarkiisi on likaa hylkivä, se pitää ajoittain pestä. Eniten likaantuu etureunassa liehuva kappa, jonka voi joissakin malleissa irrottaa pesuun.
  • Pese markiisikangas esimerkiksi mäntysuopaliuoksella kevyesti harjaten.

Suojaa markiisi talveksi

Paras ratkaisu on niin sanottu kasettirakenne, jolloin koko markiisi kelataan umpikasettiin. Yksinkertaisempi ratkaisu on markiisirullaa suojaava pieni katos, mutta silloin likaantuu kuitenkin kelan uloin kerros. Kaikkea vastaan ei kuitenkaan voi suojautua. Esimerkiksi pihka voi sotkea markiisin.

Teksti Clas von Bell ja Martti Tala, kuvat valmistajien