Autokatoksen tai autotallin voi hankkia myös kokoamista vaille valmiina. Keräsimme valmistajien vinkkejä hankintaa suunnitteleville ja poimimme markkinoilta muutaman esimerkin.
TEKSTI ANNE-MARJUT RAUHALA
KUVAT VALMISTAJIEN
Ennen autokatoksen tai -tallin hankintamatkaa kannattaa miettiä vastaukset muutamaan peruskysymykseen. Valmistajat ja myyjät antavat mielellään lisätietoja. Kysyminen ja vaihtoehtojen vertailu kannattaa.
Elementtirakenteisen autokatoksen, jonka mitat ovat 7 080 x 3 170 milliä, yhteydessä on myös 2 080 x 3 170 millin varastotila. Toimitus sisältää seinäelementtien lisäksi laudoitetut päätykolmiot, kattoristikot, lasitetut ja heloitetut ovet ja ikkunat sekä ruuvit ja palkkikengät. Mukana myös rakennuspiirustukset (ei asemapiirustusta), perustuksen mitoituskuva ja asennusohjeet. Lisäksi erikseen voidaan toimittaa muun muassa pelti- tai huopakate, vesikourut ja rännit. Kuvan katoksen hinta vapaasti tehtaalla 3 290 euroa. Valmistaja Satawood.
1. Käyttötarve
Onko tarve tilapäinen, pitkäaikainen vai pysyvä? Tarvitsetko myös esimerkiksi varastotilaa tai suojaa polkupyörille? Eristetty autotalli maksaa enemmän kuin eristämätön. Jos tarvitset vain kevyen pressumallin, saatko sijoitettua sen tarpeeksi suojaisaan paikkaan? Sateet ja tuiskut tarttuvat mielellään myös siihen. Varmista pressutallin rungon rakenne, kaarien lukumäärä ja pressumateriaalin lujuus.
2. Koko ja materiaali
Laske mitat huolellisesti. Varaa tilaa – myös korkeutta – reilusti. Minkälainen rakennus sopii tyyliltään tontilla jo oleviin rakennuksiin? Esimerkiksi puutavaran määrä, laatu ja paksuus vaikuttavat hintaan.
Teräsrunkoinen puuverhoiltu ja eristämätön autotalli + varasto /katos toimitetaan puuvalmiina, Pisari
Teräsrunkoinen puuverhoiltu ja eristämätön autotalli + varasto /katos toimitetaan puuvalmiina. Leveys 5,8 metriä, syvyys 5,6 metriä. Toimitus sisältää seinäelementit, ovet lukkoineen, peltikatteen, listat ja kiinnitystarvikkeet (ei ankkurointitarvikkeita). Voidaan pystyttää asfaltille, laatalle, pihakiveyksen päälle tai soralle, jolloin tarvitaan kestopuulankutus kaikkien seinien alle. Hinta peltiprofiiliverhouksella 6 250 euroa, puuverhouksella (puuvalmis pystypaneeli) 6 870 euroa. Hintoihin lisätään rahti. Valmistaja Pisari.
3. Luvat
Minkälaisen rakennuksen voit tontille sijoittaa? Onko rakennusoikeutta tarpeeksi jäljellä, tarvitsetko rakennusluvan? Lupakäytännöt kunnissa ovat erilaisia, joten jos aiot pystyttää kevyttä pressukatosta järeämmän rakennelman, varmista luvantarve aina rakennusviranomaiselta.
4. Budjetti
Varaa budjettiin hiukan väljyyttä, varsinkin jos haluat pitkäaikaiseen käyttöön tulevan tukevamman rakennuksen. Laadusta tinkiminen voi ajan myötä käydä kalliiksi. Riittääkö vakiomalli vai haluatko yksilöllisen, mutta hintavamman mittatilaustyön?
5. Toimituksen sisältö
Haluatko mahdollisimman valmiin toimituksen vai onko sinulla halua ja aikaa hankkia joitain osia erikseen? Mitä valmiimpana tuote toimitetaan, sitä enemmän se maksaa. Ovatko ovet ja ikkunat mukana heloitettuina ja lasitettuina, kuuluvatko katto, ovet ja lukot toimitukseen? Entä piirustukset ja asennusohjeet? Saatko myyjältä ja valmistajalta helposti asennusapua ja opastusta? Onko jokin osa varustelusta hankittava itse, esimerkiksi pintakate, vesikourut, rännit tai naulat? Entä kuljetus? Pienikin erillisenä hankittava osa nostaa kokonaiskustannuksia.
Tallijohan 39 -mallin autotalli ja katos, Timber-Hirsi
Polkupyörätkin ovat suojassa Tallijohan 39 -mallin katoksessa. Hirsi on luonnollinen ja lämmin materiaalivalinta myös autotalliin. Toimitetaan yleensä puuosatoimituksena, joka sisältää asiakkaan valitsemat ovet ja ikkunat. Tallipaketin hinta 70 x 170 millin massiivihöylähirsisenä 8 590 euroa. Saatavana myös 94 x 195 millin hirrestä valmistettuna. Valmistaja Timber-Hirsi.
6. Aikataulu
Haluatko katoksen/tallin pystyyn nopeasti ja helposti? Tämä vaikuttaa rakennuksen esivalmistusasteeseen eli siihen, toimitetaanko rakennus elementteinä vai pienempinä osina. Varmista toimitusaika, joka eri valmistajilla saattaa vaihdella.
7. Ammattiapu
Tarvitseeko rakennus perustusta? Osaatko tehdä sen itse vai tarvitsetko ammattilaisen apua? Sekin vaikuttaa budjettiin. Mistä saat vedettyä sähkön, jos sitä tarvitset? Huomioi materiaalikustannukset kokonaisbudjetissa, myös ammattityön osuus.
Talvikatos pressusta
Pressutalli, T:mi Timo Jokinen
Kotimaisen pressutallin peite on vahvaa pakkasen kestävää pvckangasta, putkirunko on kuumasinkitty. Useita värejä. Hinnat 450 euroa (lev. 260 cm, pit. 490 cm, seinäkorkeus 160 cm, harjakorkeus 190 cm) ja 550 euroa (lev. 300 cm, pit. 515 cm, seinäkorkeus 160 cm, harjakorkeus 210 cm). Saatavana myös paritalleja. Valmistaja T:mi Timo Jokinen.
Yhteystiedot
Jutussa esiintyvien yritysten yhteystiedot yhdellä klikkauksella: kirjoita sivun yläosan yrityshaun hakukenttään autokatos507 ja klikkaa Etsi-painiketta.
Yhteystiedot