Järjestys se olla pitää! Tee itse komero
Mitä tehdä, kun eteisessä ei ole vaatteille muuta säilytystilaa kuin pieni seinäsyvennys? Kun tilan jakaa oikein ja lisää naulakkoon ovet, järjestys säilyy paremmin.
Teksti Esko Kuokkanen
Idea ja kuvat Lars Dalsgaard
Eteisessä on harmillisen usein liian vähän tilaa vaatteille ja kengille. Ei siis ihme, jos se varsinkin lapsiperheissä näyttää pelkältä lenkkari- ja pusakkavarastolta. Pienessäkin tilassa auttaa järjestys, kun kaikella on paikkansa ja kaikki on paikallaan.

Tässä eteisessä saatiin hyvät tilat myös lasten ulkovaatteille ja jalkineille, kun entinen, 90 senttiä leveä ja 60 senttiä syvä naulakkosyvennys sisustettiin uudestaan. Koska lasten pusakat eivät vaadi korkeussuunnassa paljon tilaa, niille tehtiin kaksi ortta päällekkäin.

Naulakkosyvennys ennen uudistusta
Naulakkosyvennys oli tämän näköinen ennen uudistusta. Perinteiseen tapaan sisustettu vaatesäilö oli lähes mahdoton pitää järjestyksessä.
Lokeroissa on omat paikat myssyille, lapasille ja muille pikkutarvikkeille
Lokeroissa on omat paikat myssyille, lapasille ja muille pikkutarvikkeille. Lasten vaatteita mahtuu kahdelle orrelle päällekkäin.
Kapeat ovet peittävät vaatteet, mutta raosta näkyy, että kyseessä on vaatekomero
Kapeat ovet peittävät vaatteet, mutta raosta näkyy, että kyseessä on vaatekomero. Ristilokerot ovat paitsi käytännölliset, myös koristeelliset.
Kengät ja myssyt lokeroihin
Myssyille, huiveille ja kintaille saatiin tilat lokeroihin. Kengät mahtuvat leveän osan lokeron taakse komeron lattialle, sillä lokerot ovat vain 30 senttiä syviä, kun koko komero on 60-senttinen. Myös ylälokerikko on käytännöllisyyden takia vain 30 senttiä syvä. Lokerikot voi jakaa sen mukaan, mitä niissä on tarkoitus säilyttää. Lapsille voi myös antaa omat nimikkolokerot.

Koska komero on eteisessä heti sisään astuvan silmissä, siihen haluttiin myös ovet. Ne jätettiin kuitenkin kapeiksi, jotta ne vievät vähemmän tilaa avattaessa. Ovien väliin jäävä rako lokerikkoineen on siisti ja koristeellinen.

Lapsi ylettyy itsekin ripustamaan vaatteensa orrelle
Lapsi ylettyy itsekin ripustamaan vaatteensa orrelle. Jos perheen tarpeet sitä vaativat, tähän osastoon oven taakse voi sijoittaa myös hyllyjä tai lankakoreja.

Raot piiloon

Koska vanhan naulakkosyvennyksen reunat eivät olleet kovin suorat ja siistit, komero reunustettiin listoilla, jotka samalla antavat uudelle komerolle viimeistellyn ilmeen. Kehykset on helppo tehdä sileistä tai profiloiduista vuorilistoista.
Tämän komeron kehykset tehtiin 6-millisestä vanerista, josta sahattiin 10 sentin suikaleita. Ne kiinnitettiin seinään liimaamalla. Komeron osat ulotettiin 6 milliä seinätasosta ulospäin, ja listat kiinnitettiin komeron reunojen jatkeeksi.