Hirsihuvila suomalaisten unelma

Mökki

Monen suomalaisen unelma on hirsihuvila kirkasvetisen järven rannalla. Jos tontti on katsottuna ja mökkimallin valinnan kanssa toimii ripeästi, voi jyhkeästä hirsitalosta päästä nauttimaan jo loppukesästä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Suomalainen hirsihuvila saapuu tontille hyvinkin nopeasti. Keskimäärin hirsitalotoimitusta saa varautua kuitenkin odottamaan kaksi–kolme kuukautta.

Kun materiaalit ovat rakennuspaikalla ja tekijöiksi on palkattu ammattimiehiä, tulee nopeasti valmista. Kimmo Lappalainen Merituuli Huviloista laskeskelee, että rakennus nousee valmiin perustuksen päälle kolmessa viikossa. Rakentamisaikaan vaikuttavat kuitenkin monet tekijät.

– Aikajänne vaihtelee kahdesta neljään kuukauteen rakenneratkaisuista riippuen. Jos esimerkiksi huvilaan tehdään betonilattia, sen kuivuminen vie noin kaksi kuukautta ja tällöin kokonaisrakennusaika on vähintään 3 kuukautta, Kontiotuoteen Raimo Louhimaa arvioi.

Hirsi pitää arvonsa

Ultimatemarketin Jenny Rosendahl sanoo hirren olevan perinteinen, luonnonmukainen ja kestävä materiaali, jota arvostetaan. Hirsirakennus pitääkin hyvin hintansa. Hirsikehikko voidaan myös tarvittaessa purkaa ja pystyttää uudelleen toiseen paikkaan. Louhimaa painottaa puolestaan hirsirakennuksen hyvää sisäilmaa, riskitöntä rakennetta ja rakentamisen nopeutta.

– Hirsiseinä hyödyntää auringon säteilylämpöä ja varastoi sitä. Umpihirsimökin voi jättää talvehtimaan ilman lämmitystä. Nyt ollaankin palaamassa yksinkertaiseen hirsiseinään ja mökin kausikäyttöön. Halutaan irti jatkuvan lämmittämisen tarpeesta, Onni Timlin Timber-Hirrestä lisää.

Hirsitaloa halajavalla on varaa valita. Kaikilla valmistajilla on tarjolla lukuisia talomalleja, joiden pohjia, julkisivukuvia, toimitussisältöjä ja hintoja pääsee tarkastelemaan netissä. Huvilapakettien lähtöhinnat sisältävät useimmiten täydellisen puuosatoimituksen, johon ei kuulu esimerkiksi rakennustöitä, liittymiä, vesikattoa, perustuksia, takkaa ja hormeja, LVIS-tarvikkeita, pintakäsittelyaineita ja kosteiden tilojen pintamateriaaleja. Osan näistä voi tilata lisähintaan talovalmistajilta. Talokaupoilla kannattaakin verrata tarkkaan toimitussisältöjä ja materiaaleja. Esimerkiksi hirsien paksuudet saattavat vaihdella.

Nyrkkisääntö on, että ra ken tajan tulee kertoa talopaketin lähtöhinta ainakin kahdella tai kolmella, jotta rakentamisen kokonaiskustannus saadaan selville. Louhimaan mukaan kokonaishintaan vaikuttavat rakennuspaikan sijainti ja olosuhteet, talon varustelutaso sekä se tuleeko rakennus kesähuvilaksi vai ympärivuotiseen käyttöön.

Katso esimerkkejä erilaisista hirsitalopaketeista

Usva B

Oh, k, 2 mh, kph/khh, s

Kerrosala: 81,5 m²

Hinta: alk. 33 150 €, rahti 1 010–1 330 €

Valmistaja: Kontiotuote Oy

Usva tarjoaa valoisuutta ja korkeaa huonetilaa. Suurelle katetulle terassille pääsee niin olohuoneesta kuin saunatiloistakin.

 

VillaNova 73

Oh, k, 2 mh, kph

Kerrosala: 73 m²

Hinta: alk. 33 070 €, rahti 680–1 560 €

Valmistaja: Timber-Hirsi Oy

Kaksi suurta lasista pariovea yhdistävät VillaNovan olohuonetilan suureen terassiin. Tilantuntu jatkuu yhtenäisen olohuoneen ja keittiön lisäksi myös makuuhuoneissa.

Pilha maisemahuvila 110

Oh, k, 2 mh, kph, parvi

Kerrosala: 76,5 m²

Hinta: alk. 25 480 €, rahti 1 340–2 380 €

Valmistaja: Ultimatemarket Oy

Suuret, kahdessa kerroksessa olevat ikkunat tuovat valoa Pilhan yhtenäiseen ja korkeaan oleskelutilaan Parviratkaisu tuo mukavasti lisätilaa.

Nuuna 85 MH

Oh, k, 2 mh, wc, ph ja s

Kerrosala: 85 m²

Hinta: alk. 52 900 €

Valmistaja: Kuusamo Hirsitalot Oy

Nuunassa yhdistyvät avaruus, valoisuus ja persoonallinen pohjaratkaisu. Nuuna valittiin Mäntyharjun loma-asuntomessujen hirsihuvilasuosikiksi vuonna 2011.

Hohtosinisiipi

Tupakeittiö, 2 mh, ulkovarasto

Kerrosala: 62 m²

Hinta: alkaen 23 530 €, rahti noin 950 €.

Valmistaja: Hirsitalot Lehto Finland Oy

Mukavan kokoinen ja valoisa kesämökki. Iso avoterassi hellii terassilla viihtyvää.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hirsi hirsihuvila hirsirakentaminen hirsitalo kesämökki kuusamo hirsitalot


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: