Jo 1 500 Suomen parasta ikkunaa listattu

Talo

Ikkunaremonttia suunnittelevan kannattaa vertailla ikkunoiden energiatehokkuutta. Jo 1500 ikkunalla on vapaaehtoinen energiamerkintä! Lue lisää.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Vapaaehtoinen ikkunoiden energiamerkintä auttaa vertailemaan erilaisia tuotteita, ja ikkunalle laskettu E-arvo kertoo laskennallisen lämpöhäviön.

Ikkunoiden energialuokituksen tarkoituksena on helpottaa rakentajien ja remontoijien tekemää vertailua eri ikkunamallien välillä. Ikkunoiden energialuokitus on valmistajille vapaaehtoinen.

Lämpöhäviö ikkunan läpi voi pienentyä ääritapauksessa jopa 90 %


Ikkunoiden energiamerkissä ikkunat jaetaan energialuokkiin asteikolla A++ – G.

Energialuokituksessa ikkunalle lasketaan vertailuluku (E-arvo), joka kertoo kuinka paljon ikkunarakenne aiheuttaa laskennallisesti lämmitystarvetta vuodessa kilowattitunteina. Ikkunoille annetaan kodin kylmälaitteista tuttu energiamerkki; ikkunoiden energiamerkissä ikkunat jaetaan energialuokkiin asteikolla A++ – G.

Ikkunoiden vaihto lisää asumisviihtyvyyttä, myös energiankulutus vähenee. – Vaihtamalla vanhat 2-lasiset ikkunat uusiin A++ -luokan ikkunoihin, lämpöhäviö ikkunan läpi voi pienentyä ääritapauksessa jopa 90 %. Samalla talon kokonaisenergiakulutus voi pienentyä noin 10 %, toteaa Motivasta energia-asiantuntija Sami Seuna.

Samalla asumisviihtyvyys paranee, kun epämiellyttävät ilmavuodot ikkunoiden läheisyydessä häviävät lähes kokonaan. Vanhassa ikkunassa tiivisteet ovat usein kuluneet ja ikkunakarmin ja seinän välistä vuotoilma kuljettaa maksettua lämpöä ulos talosta. Vertailun vuoksi: uusi A++ -luokan ikkuna on lämpötaloudeltaan usein parempi kuin 1960-lukulaisen omakotitalon alkuperäiskuntoinen ulkoseinä.

A++ -luokan ikkunassa parempi lämpötalous kuin 60-luvun omakotitalon alkuperäisessä ulkoseinässä


Ikkunoiden osalta säästäminen alkaa heti valmistuneesta ikkunaremontista.

Vanhassa ja huonokuntoisessa ikkunassa ilma vuotaa sekä lasin ja karmin välistä että ikkunakarmin ja seinän välistä. Tämän voi huomata helposti pakkasella, kun ikkunan läheisyydessä ei tee mieli oleilla. Kun ilmavuoto koetaan häiritsevänä, tulee tarve nostaa sisälämpötilaa korkeammalle, mikä lisää energiankulutusta ja aiheuttaa terveyshaittaa.

Ikkunoiden osalta säästäminen alkaa heti valmistuneesta ikkunaremontista, joten jos on tarve uusia ikkunat, toimenpidettä ei kannata lykätä. Jos talossa on painovoimainen ilmanvaihto (eli ei koneellista ilmanvaihtoa), on tärkeä huomioida riittävä korvausilman saanti ilmatiiviyden parannuttua.

Kuluttaja löytää luokitussivuilta monenlaista teknistä tietoa ikkunamalleista sekä muun muassa tärkeimpien teknisten termien selitykset, tarjouspyyntömallin ikkunaremonttiin ja muuta hyödyllistä asiaa.

Energialuokiteltuna markkinoidun ikkunan on löydyttävä energiaikkuna.fi-luokituslistalta

Mikäli valmistaja markkinoi ikkunoitaan energialuokiteltuina, niiden on löydyttävä alla olevan sivuston luokituslistalta.

Käy katsomassa: www.energiaikkuna.fi

Luokitusrajat ikkunan E-arvolle.
Parhaat ikkunat sijoittuvat A++ -luokkaan.

 
A++ < 45
A+ < 65
A < 85
B < 105
C < 125
D < 145
E < 165
F < 185
G < 185

Lisätietoa uuden ikkunan valinnasta: www.energiaikkuna.fi

Lisätietoa ikkunoista, lämmitysvalinnoista ja paljon muusta:

www.eneuvonta.fi

www.energiatehokaskoti.fi

www.motiva.fi

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiamerkki ikkunaremontti ikkunoiden energiatehokkuus


Kysy asiantuntijalta


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: