Energiamerkki neuvoo ikkunan ostajaa
Kylmälaitteista tuttu energialuokitus otetaan tänä vuonna käyttöön ikkunoissa. Se auttaa rakentajia ja remontoijia valitsemaan kotiinsa energiaa säästävät ikkunat.
Teksti Anne Kytölä
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
Fenestra
Kun ikkunat ovat korkealla, kannattaa käyttää itsepuhdistuvia laseja. Näiden Fenestra Primus -ikkunoiden karmit ja sisäpuitteet on pinnoitettu hdf-puukuitulevyllä, joka ei elä kosteuden vaihdellessa, ja jonka ansiosta maalipinnasta saadaan tasainen ja kellastumaton.
Asiantuntijana Suomelan Ikkunafoorumi!
Suomela kutsui helmikuussa ikkunavalmistajat Suomelan Ikkunafoorumiin keskustelemaan alan nykytilasta, suuntauksista ja tulevaisuuden näkymistä.
Asiantuntijoina artikkelissa toimivat Ikkunafoorumiin osallistuneet Timo Aalto (Skaala Ikkunat ja Ovet), Ilkka Alatarvas (Tmi Ilkka Alatarvas / Roto-kattoikkunat), Kari Beckman (Fenestra), Jaakko Hynninen (Velux Suomi), Ismo Hämäläine(Klas1-Yhtiöt), Raimo Kaisto (Tiivituote / Tiivi-ikkunat), Markku Veikkola (Lammin Ikkuna), Ari Kokkonen (Hatrick), Jyri Rahkola (Pihlavan Ikkuna / Pihla-ikkunat).
Suomessa on jo useita vuosia valmisteltu ikkunoiden energialuokituksen käyttöönottoa. Aluksi tavoiteltiin eurooppalaista luokitusjärjestelmää, mutta hanke kariutui maiden erilaisiin ikkunoihin ja kulttuureihin. Kotimaista energialuokitusta on kokeiltu pari vuotta kahdeksan ikkunavalmistajan kanssa. Pilotoinnissa luokiteltiin yhteensä 160 ikkunaa. Energiamerkki otetaan laajemmin käyttöön vielä tämän vuoden aikana. Luokituksen tehtävä on helpottaa tavallisen kuluttajan päätöksentekoa. Nyt halutaan myös ohjata kuluttajia energiaa säästäviin ratkaisuihin. Energiamerkki tekee ikkunoista vertailukelpoisia. Sinun ei tarvitse tietää välttämättä mitään ikkunoiden teknisistä ominaisuuksista, vaan voit tehdä valintasi vertailemalla ikkunoiden vuotuisia energiankulutuksia samalla tavalla kuin vertaisit jääkaappien kulutusta. Ikkunanvalmistajien tuotteilla on silti eroa, vaikka ikkunoissa olisi sama energiamerkki. Tarkastele siis kokonaisuutta ja mieti, mitä asioita ensisijaisesti haluat ikkunoiltasi. Kiinnitä huomiota myös talosi ilmanvaihdon toimivuuteen. Jos ilmankierto lasin pinnan läheisyydessä ei ole kunnossa, sisäilman kosteus saattaa tiivistyä lasin pintaan.
Finnlook
Kiinteät, suuret ikkunat sopivat erityisesti tiloihin, joissa halutaan ihailla ikkunan takana avautuvia maisemia. Kiinteään ikkunaan voidaan liittää avattava tuuletusikkuna. Isalin Finnlook-ikkunoissa on helppohoitoinen teräsvahvisteinen pvc-karmi, jota ei tarvitse kosteussuojata, hioa eikä maalata. Kiinteiden ikkunoiden hinnat noin 170 euroa / neliö.
Hatrick
Entisajan tyylin mukaiset ikkunat ovat teknisesti moderneja ja energiaa säästäviä. Hatrickin täyspuukarmiset perinneikkunat valmistetaan mittatilaustyönä. Avaimet käteen tehdyn ikkunanvaihtotyön keskihinta omakotitaloon on noin 850 euroa / ikkuna.
Nykyikkunat keskivaiheilla
Energiankulutuksen luokat ilmaistaan kirjaimilla A–G. Energiaa hukkaantuu sitä enemmän mitä pidemmälle aakkosissa mennään. Pilotointivaihe osoitti, että nykyiset lämmöneristemääräykset täyttävä ikkuna sijoittuu luokituksen keskivaiheille, D-luokkaan. A-luokkaan yltää tällä hetkellä vain muutama ikkuna. G-luokkaan kuuluvat käytännössä yksi- ja kaksilasiset ikkunat. Ennen Suomea ikkunoiden energialuokitus on jo ollut käytössä Tanskassa, Isossa-Britanniassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Kanadassa. Lisätietoja ikkunoiden energialuokituksesta saat osoitteesta http://www.motiva.fi/fi/kuluttajat/rakentaminen/ikkunaluokitus/.
Uutuudet saapuvat hitaasti
Ikkunat ovat eri maissa erilaisia. Ero johtuu osaksi ilmastosta, mutta suurimmaksi osaksi kyse on opituista asioista. Monien suomalaisten mielestä ikkunan kuuluu olla sisäänpäin aukeava, kaksipuitteinen ja kolmilasinen. Ammattikielellä se on mse-ikkuna. Suomen lisäksi tällaisia ikkunoita myydään vain Venäjällä. Keski-Euroopassa katsellaan ulos aivan toisenlaisista ikkunoista. Suomelan Ikkunafoorumiin kokoontuneiden ikkunavalmistajien mukaan pieniä merkkejä eurooppalaisista tuulahduksista on havaittavissa meilläkin. Esimerkiksi Etelä-Suomessa valitaan ikkunanpuitteisiin entistä rohkeammin muitakin värejä kuin yleisintä valkoista. Etenkin harmaa väri on nousussa. Valmistajat ennustavat, että muualla maailmalla yleiset, kahteen suuntaan aukeavat ikkunat yleistyvät tulevaisuudessa myös Suomessa. Perinteisen tavan lisäksi tällaisen dreh-kipp-ikkunan voi avata myös vain yläosastaan tuuletusasentoon. Ikkunoiden varusteista tuloaan tekevät amerikkalaistyyppiset puukaihtimet sekä ulkokäyttöön tarkoitetut verhot. Tulevaisuuden teknisiä hienouksia ovat lasit, jotka voi tarvittaessa samentaa tai tummentaa läpinäkymättömiksi. Tällaisia laseja on jo olemassa, mutta ei vielä sarjatuotannossa. Kattoikkunoita voi ohjailla kaukosäätimillä jo nyt.
Klas1
Kiinteissä ikkunoissa on vain kaksi pestävää pintaa. Kuusamolaisen Klas1:n kiinteät ikkunat maksavat 150–200 euroa / neliö. Säle- ja puukaihtimet, rullaverhot ja muut verhoratkaisut on helpointa tilata ikkunanvalmistajalta samalla, kun tilaa ikkunat. Esimerkiksi Klas1:n valikoimissa on noin 300 verhovaihtoehtoa.inteät ikkunat maksavat 150–200 euroa / neliö.
Eniten puuta & alumiinia
Ikkunat voivat olla puuta, pvc-muovia tai yhdistelmä puuta ja alumiinia. Puu-alumiini-ikkunat hallitsevat markkinoita 80 prosentin osuudella. Muovisten ikkunoiden osuus on alle prosentin luokkaa ja puulle jää loput eli vajaat 20 prosenttia. Puuikkunoiden osuus on Suomessa laskusuunnassa, mutta esimerkiksi Ruotsissa kasvussa. Suomessa täyspuisia ikkunanpuitteita ostetaan muun muassa vapaa-ajan asuntoihin ja koteihin, joissa arvostetaan käsillä tekemisen taitoa. Jotkut ikkunavalmistajat ovatkin erikoistuneet pelkästään puisiin, oksattomiin erikoisikkunoihin, joita tehdään vain vaikeasti työstettävistä, harvoin käytettävistä puulajeista. Alumiini lisää ikkunanpuitteiden kestävyyttä ja käyttöikää. Alumiinin heikkous on sen hyvä lämmönjohtokyky, jolloin se johtaa hyvin myös kylmyyttä ja heikentää siten hieman ikkunan lämmöneristyskykyä. Alumiini- ja pvc-ikkunoiden etuna on helppohoitoisuus: niitä ei tarvitse maalata eikä hioa, vaan huolloksi riittää pelkkä puhdistus.
Pihlavan Ikkuna
Pintaristikot antavat talolle ilmettä. Kuvio voi toistua myös ulko-ovessa. Kuvan sinisessä perinnetalossa on Pihlavan Ikkunan ikkunat.
Aurinko ja sade pesemään
Ikkunalasityyppejä on markkinoilla jopa satoja erilaisia. Yleisin valinta on pehmeä selektiivilasi, joka heijastaa lämmön takaisin huoneeseen eikä päästä sitä karkaamaan ulos. Toisaalta ikkunan pinta voidaan käsitellä myös pinnoitteella, joka estää auringonsäteiden lämpöä pääsemästä huoneeseen. Ikkunan lämmöneristyskykyä voidaan lisätä eristyslasilla, jonka välissä käytetään argon- tai kryptonkaasua. Itsestään puhdistuvien ikkunoiden ulkolasin ulkopinta on pinnoitettu titaanidioksidipinnoitteella, joka kestää ikkunoiden koko käyttöiän. Auringon ultraviolettisäteily irrottaa lian, ja lopulta sade huuhtelee sen pois.
Skaala
Matalaenergiaikkuna pitää talvella lämmön sisällä ja kesällä ulkona. Lämmöneristävyydestä kertova U-arvo on 0,8. Erinomainen lämmön- ja ääneneristävyys on saavutettu käyttämällä sekä sisä- että ulkopuitteissa kaksilasisia umpiolasielementtejä. Skaala-matalaenergiaikkunoiden hinta on 10–15 prosenttia tavallisia ikkunoita korkeampi kohteesta riippuen.
Paljonko maksaa?
Valmistajat eivät yleensä anna ikkunoille kappalehintaa, sillä hinta on monen eri tekijän summa. Ikkunan ominaisuuksien lisäksi hintaan vaikuttavat muun muassa ikkunoiden määrä, rakennettava tai remontoitava kohde ja tilausajankohta.
Velux
Rakennusvaiheessa on vaikea hahmottaa, miltä tilat näyttävät valmiina. Kattoikkuna voidaan asentaa myöhemminkin tuomaan valoa hämäriltä tuntuviin kohtiin. Velux-kattoikkunoiden hinnat alkaen noin 300 euroa.
Tiivi-ulkop2
Kaarevia muotoja ikkunaan. Tiivi tuo maaliskuussa markkinoille ikkunan, joka noudattelee eurooppalaista kaarevaa muotoilua kahvoja myöten. Yksiaukkoiset ikkunat maksavat 300–400 euroa / neliö.
Yhteystietoja:
• Alavus Ikkunat, (06) 211 0600, alavusikkunat.fi
• Domus-ikkunat, 0207 100 200, domus.fi
• Fenestra, 010 525 4000, fenestra.fi
• Finnlook-ikkunat / Isal, (06) 471 6600, finnlook.fi
• Hatrick-ikkunat ja -ovet, (09) 4368 6500, hatrick.fi
• Häme-ikkunat, Hämeen Puutyö, (03) 654 4898, hameenpuutyo.fi
• Klas1-ikkunat, (04) 245 5271, klas1.fi
• Lammin Ikkuna, (03) 625 1500, lammin-ikkuna.fi
• Pihlavan Ikkuna, 020 147 4452, pihla.com
• Roto-kattoikkunat, (09) 389 1459, 0400 872 858, roto.fi
• Skaala Ikkunat ja Ovet, (06) 482 2000, skaala.com
• Tiivi, 020 769 0111, tiivi.fi
• Velux-kattoikkunat, (09) 887 0520, velux.fi