Huonokuntoiset ikkunat: Eikö kittauskaan enää auta?
Jos vanhat ikkunasi ovat jo menneet niin huonoon kuntoon, ettei korjaaminen enää auta, on hyvä tietää muutamia perusasioita ennen uusien ikkunoiden valitsemista ja tilaamista.
Teksti Paula Herranen, Seppo Kalliomäki ja Leif Qvist
– Kun olet päätynyt uusimiseen, päätä, vaihdatko ikkunat itse, pyydätkö apuun tutun remonttimiehen vai ostatko ikkunoiden valmistajalta myös asennuksen.

– Laadi sen jälkeen luettelo niistä ominaisuuksista, joita toivot uusilta ikkunoiltasi. Mitä vaadit rakenteilta ja materiaalilta – esimerkiksi helppohoitoisuutta – millaiset kätisyydet sopivat parhaiten, kuinka paljon haluat tuuletusikkunoita, millaiset pintakäsittelyt ja värit sopivat talon tyyliin ja kestävät parhaiten, miten korvausilman saanti turvataan terveellisyyden ja viihtyisyyden varmistamiseksi, tarvitsetko sälekaihtimia näkö- ja aurinkosuojaksi, haluatko hyttyspuitteita, energiaa säästäviä laseja tai auringonsuojalaseja?

– Mieti myös, millaisen ”ruletin” haluat tarjouspyyntöjen lähettämisen jälkeen, sillä monet ikkunakauppiaat ovat sitkeitä suoramyyjiä.

– Kun sitten teet tarjouspyyntöjä ikkunoiden toimittajille, mieti omia tarpeitasi ja valintaperusteitasi. Haluatko suunnitteluapua asiantuntevalta myyjältä, millaisia ovat talon tyyliin ja ulkonäköön perustuvat arvot, haluatko halpaa vai korkealaatuista – hyvää ja halpaa ei edelleenkään ole – onko valmistajalla tarpeeksi kokemusta, ovatko tuotteet testattuja ja laatusertifioituja, arvostatko kotimaisuutta?

– Vanhoja ikkunoita ryhdytään usein vaihtamaan sen vuoksi, että ne eivät ole enää tiiviit. Kiinnitä siis huomiota eri ikkunamallien tiivisteisiin – montako tiivistettä on sisäpuitteessa ja montako ulkopuitteessa? Huomioi myös puitteiden ja karmien tiivistevarojen koko, koska niissä millit ovat tärkeitä.

– Vanhojen ikkunoiden puitteet ovat usein vääntyneet siksi, että niissä on vähän puuta eli profiilit ovat pieniä. Vertaile siis eri valmistajien puitteita ja karmeja ja valitse rakenteellisesti vankkoja tuotteita.

– Ikkunoiden heikoin kohta on ikkunan alakarmin ja seinän ulkopinnan liittymä. Tutki tarkasti, millaisia ratkaisuja eri valmistajat tarjoavat ongelmaan ja onko malleihin tarjolla esimerkiksi ikkunavesipeltejä.

– Selvitä, miten puitteiden pinta on käsitelty – onko puupinta hiottu ennen maalausta tai petsausta vai onko se maalattu höylättynä? Hionta ennen maalausta takaa tasaisen ja kestävän maalipinnan.

– Mieti tarkasti myös hankinta-ajankohtaa, sillä kesällä tuotteet ja työvoima ovat kalleimmillaan ja toimitusajat pisimmillään. Jos haluat päästä halvemmalla, vaihda ikkunat syksyllä, keväällä tai varsinkin talvella.

– Harkitse kaiken kaikkiaan tarkasti, ennen kuin allekirjoitat sopimuksen – onhan kyse vuosikymmenien investoinnista. Älä sorru heräteostoksiin äläkä usko poikkeuksellisiin takuuehtoihin, joiden sisältö saattaa tuottaa pettymyksiä. Suomessa on kuluttajansuoja- ja tuotevastuulakien ansiosta hyvät takuuehdot. Lisäksi kaupankäynnissä noudatetaan rakennuspuusepäntuotteiden kuluttajakaupan yleisiä toimitusehtoja.