Ikkunat – kun kittauskaan ei enää auta

Jos vanhat ikkunasi ovat jo menneet niin huonoon kuntoon, ettei korjaaminen enää auta, on hyvä tietää muutamia perusasioita ennen uusien ikkunoiden valitsemista ja tilaamista.
– Kun olet päätynyt uusimiseen, päätä, vaihdatko ikkunat itse, pyydätkö apuun tutun remonttimiehen vai ostatko ikkunoiden valmistajalta myös asennuksen.
– Laadi sen jälkeen luettelo niistä ominaisuuksista, joita toivot uusilta ikkunoiltasi. Mitä vaadit rakenteilta ja materiaalilta – esimerkiksi helppohoitoisuutta – millaiset kätisyydet sopivat parhaiten, kuinka paljon haluat tuuletusikkunoita, millaiset pintakäsittelyt ja värit sopivat talon tyyliin ja kestävät parhaiten, miten korvausilman saanti turvataan terveellisyyden ja viihtyisyyden varmistamiseksi, tarvitsetko sälekaihtimia näkö- ja aurinkosuojaksi, haluatko hyttyspuitteita, energiaa säästäviä laseja tai auringonsuojalaseja?
– Mieti myös, millaisen -ruletin- haluat tarjouspyyntöjen lähettämisen jälkeen, sillä monet ikkunakauppiaat ovat sitkeitä suoramyyjiä.
– Kun sitten teet tarjouspyyntöjä ikkunoiden toimittajille, mieti omia tarpeitasi ja valintaperusteitasi. Haluatko suunnitteluapua asiantuntevalta myyjältä, millaisia ovat talon tyyliin ja ulkonäköön perustuvat arvot, haluatko halpaa vai korkealaatuista – hyvää ja halpaa ei edelleenkään ole – onko valmistajalla tarpeeksi kokemusta, ovatko tuotteet testattuja ja laatusertifioituja, arvostatko kotimaisuutta?
– Vanhoja ikkunoita ryhdytään usein vaihtamaan sen vuoksi, että ne eivät ole enää tiiviit. Kiinnitä siis huomiota eri ikkunamallien tiivisteisiin
– montako tiivistettä on sisäpuitteessa ja montako ulkopuitteessa? Huomioi myös puitteiden ja karmien tiivistevarojen koko, koska niissä millit ovat tärkeitä.
– Vanhojen ikkunoiden puitteet ovat usein vääntyneet siksi, että niissä on vähän puuta eli profiilit ovat pieniä. Vertaile siis eri valmistajien puitteita ja karmeja ja valitse rakenteellisesti vankkoja tuotteita.
– Ikkunoiden heikoin kohta on ikkunan alakarmin ja seinän ulkopinnan liittymä. Tutki tarkasti, millaisia ratkaisuja eri valmistajat tarjoavat ongelmaan ja onko malleihin tarjolla esimerkiksi ikkunavesipeltejä.
– Selvitä, miten puitteiden pinta on käsitelty – onko puupinta hiottu ennen maalausta tai petsausta vai onko se maalattu höylättynä? Hionta ennen maalausta takaa tasaisen ja kestävän maalipinnan.
– Mieti tarkasti myös hankinta-ajankohtaa, sillä kesällä tuotteet ja työvoima ovat kalleimmillaan ja toimitusajat pisimmillään. Jos haluat päästä halvemmalla, vaihda ikkunat syksyllä, keväällä tai varsinkin talvella.
– Harkitse kaiken kaikkiaan tarkasti, ennen kuin allekirjoitat sopimuksen – onhan kyse vuosikymmenien investoinnista. Älä sorru heräteostoksiin äläkä usko poikkeuksellisiin takuuehtoihin, joiden sisältö saattaa tuottaa pettymyksiä. Suomessa on kuluttajansuoja- ja tuotevastuulakien ansiosta hyvät takuuehdot. Lisäksi kaupankäynnissä noudatetaan rakennuspuusepäntuotteiden kuluttajakaupan yleisiä toimitusehtoja.