MAINOS

Ikkunat ovat talon silmät – suunnittele ikkunaremontti hyvin

Talo

Ikkunatarjonta on niin runsas, että omakotitalolle on helppo valita kauniit silmät, jotka pysyvät kirkkaana pitkään. Suunnittele ikkunaremontti huolellisesti, niin vältyt monelta harmilta.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Vaivaton puu-alumiiniyhdistelmä on kotiutunut suomalaisille ikkunamarkkinoille. 1990-luvun alussa yleistynyt ulkopuitteiden alumiiniverhoilu alkaa olla sääntö, josta Pohjolan vaihtelevissa keleissä enää vain harvoin poiketaan. Valmistalopaketeissa on yleensä alumiiniverhoillut karmit ja alumiiniset ulkopuitteet. Myös valtaosa remontoijista valitsee puu-alumiinin. Puu-ikkunat ovat käytössä lähinnä kesämökeissä ja tyylisyistä myös entistyskohteissa. Muovi-ikkunat valitaan erikoiskohteisiin, kuten kosteisiin tiloihin ja teollisuushalleihin.

Kun puupuitteet alkavat vaatia huoltoa 6–7 vuoden jälkeen, puu-alumiini-ikkunoiden huoltoväli on monta vuosikymmentä. Alumiinia vierastettiin aluksi, mutta nyt tilanne on muuttunut, koska alumiiniverhoillut, polttomaalatut puitteet erottaa puusta vasta pokia koputtelemalla. Sisäpuitteet ovat edelleen puuta.

Kokopuiset puitteet suojataan esimerkiksi vesiohenteisella peittomaalauksella, joka on helppo huoltaa ja uusia. Jos käytetään kovaa Lapin puuta, huoltoväli on pidempi.

Myös valmistustekniikka vastaa säähaasteisiin. Tuuletusrakenteet haihduttavat kosteutta, ja karmien jäykkyyttä voidaan massiivipuuhun verrattuna lisätä liima- ja lamellirakenteilla. Oksakohdat ja jatkokset saadaan piiloon vaikka ulko-ovissa käytettävällä kovalevypinnalla.

Itsepuhdistuva Pilkington Activ -lasi

Ikkunaremontin hinta vaihtelee

Pakkasella palelee, pesu on hankalaa, pokat rapistuvat – olisiko ikkunaremontin aika? Remontti on tarttuva tauti: kun naapuri laittaa uudet ikkunat, alkaa omakin talo näyttää korjausta kaipaavalta.

Soitto kauppiaalle tuo asiantuntijan mittaamaan ja suunnittelemaan. Toimivaa ratkaisua etsittäessä lähdetään liikkeelle asiakkaan mieltymyksistä sekä siitä, millainen on talon tyyli, mitä parannuksia asiakas haluaa ja miten alueen kaavarajoitukset vaikuttavat.

Valmistajat eivät anna mielellään hintaesimerkkejä, koska ikkunapaketinhinta määräytyy aina tapauskohtaisesti. Kun ikkunat on mitattu ja asiakkaan toiveet kartoitettu, tietokone laskee paketin hinnan rahteineen, alennuksineen ja asennuksineen. Puu- ja puu-alumiini-ikkunoiden hintaero ei kuitenkaan ole kovin suuri.

Ammattilaisilta asennus käy nopeasti. Jos oma peukalo ei ole keskellä kämmentä, ikkunat voi tietenkin asentaa itse. Valmistajilta saa hyvät ohjeet. Asennus vaatii työkaluja, mutta jos niitä ei ole pakissa ennestään, kannattaa harkita omin käsin asentamista toisenkin kerran, sillä säästö saattaa jäädä yllättävän pieneksi.

Asentajista on sekin hyöty, että he voivat samalla ammattilaisen silmin tarkistaa myös ikkunan lähirakenteet. Lisäksi asennustyön osuudesta voi valtionverotuksessa vähentää 60 prosenttia (omavastuu 100 euroa).

 

Alumiiniverhoilu on hyvä yhdistää karmeihin niin, etteivät puu ja alumiini pääse kosketuksiin

Alumiiniverhoilu on hyvä yhdistää karmeihin niin, etteivät puu ja alumiini pääse kosketuksiin.

Ikkunalasit ovat erilaisia

  • Tavallinen ikkunalasi läpäisee valosta ja infrapunasäteilystä noin 90 prosenttia. Markkinoilla on runsaasti vaihtoehtoja, joilla lasin ominaisuuksia voidaan parantaa ja muokata myös ikkunan ulkonäköä.
  • Auringon säteilyenergia pääsee läpi selektiivilasista, mutta estää huone-ilmasta säteilevää lämpöä pääsemästä ulos. Energiahukkana ulos säteilevä lämpömäärä ilmoitetaan U-arvona: mitä pienempi U-arvo, sen parempi lämmöneristys. Ensi syksynä voimaan tuleva uusi rakennuslaki edellyttää uusien talojen ikkunoilta vähintään 1,4:n U-arvoa.
  • Sisäilmaa kuumentavaa auringon lämpösäteilyä voi vähentää auringonsuojalasilla, joka heijastaa suuren osan säteilystä ulos. Heijastamattomuus saadaan aikaan kaasulla tai pinnoitteella.
  • Itsestäänpuhdistuvassa lasissa on erikoispinnoite, joka hajottaa ja poistaa lian yhdessä valon ja vesisateen kanssa.
  • Näkösuojalasissa on pinnoite, joka estää läpi näkymisen. Ikkunaruutujen väliin asennettavat sälekaihtimet ovat yleisimmin käytetty näkösuoja.
  • Palosuojalasi kestää kuumuutta pidempään ja pidättelee palon leviämistä.
  • Rikkoutumisvarmuutta iskunkestävästäluodinkestävään saa laminoinnilla, joka parantaa myös äänieristystä. Rautalankalasi estää rikkoutuvan ikkunan ”putoamisen”.
  • Lasiin saa myös sävyn tai peilipinnan.

Ikkunanpuitteet talon värimaailman mukaan

Sopisiko talosi ikkunanpuitteisiin persoonallinen väri? Tarkista kuitenkin rajoitukset julkisivuviranomaisilta! Tikkurilan Internet-sivuilla voit maalata taloja ruudulla mielesi mukaan ja kokeilla värivaihtoehtoja. Voit poimia värin ikkunanpuitteisiin esimerkiksi katosta: jos katto on punainen, sama väri jatkuu luontevasti ikkunoissa. Käytä murrettuja värejä, jotka sopivat Suomen valoon. Katso kokonaisuutta, ja tee talostasi oman värimakusi mukainen.

Teksti: Anne Lahtinen, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

alumiini ikkuna ikkunaremontti


Lisää samasta aiheesta