Suomen suurimman ikkunavalmistajan, Fenestra Oy:n asiantuntija Pasi Peltola muistuttaa, että ikkunoita valittaessa energiataloudellisuuden lisäksi kannattaa miettiä myös äänieristävyyttä. Se on avaintekijä jokapäiväisessä asumismukavuudessa. Maaseudulle rakennettaessa ikkunoiden äänieristys ei ole useinkaan merkittävä asia, mutta tiheään rakennetut taajamat valtateiden ja lentokenttien läheisyydessä vaativat lähempää tarkastelua. Ikkunan rakenne, karmisyvyys ja lasien paksuus ovat ratkaisevia tekijöitä äänieristävyyden osalta, Peltola kertoo.

Vanhan talon energiatalouden parannusremontoinnissa ei Peltolan mukaan riitä pelkkä huipputeknisten ikkunoiden ostaminen. Kannattaa muistaa, että vanhat vetoisat ikkunat ovat vain osa vanhan rakennuksen ulkokuorta. Myös seinien ja katon eristys sekä rakennuksen ilmanvaihto kannattaa tarkistuttaa ja kunnostaa, mikäli tavoitteena on todellinen energiansäästö. Maalaisjärjen käyttö tässä kohdassa on sallittua eli passiivitalon ikkunoiksi tarkoitettuja tuotteita ei ole järkeä ”harakanpesään” laittaa. Normivaatimukset täyttävä edullinen tuote riittää tällöin hyvin. Merkittävä energiansäästö saavutetaan myös omalla toiminnalla. Jos tuulettaa talvipakkasella kolme tuntia päivässä ikkunat auki, on aivan sama mikä ikkunan u-arvo on, Pasi Peltola muistuttaa.

Nykyaikaisen puu-alumiini-ikkunan elinkaareksi Pasi Peltola lupaa jopa puoli vuosisataa, kunhan vain ikkunaa huolletaan asianmukaisesti ja annettujen ohjeiden mukaan. Pari kertaa vuodessa tapahtuvan ikkunapesun yhteydessä kannattaa tarkistaa ja korjata mahdolliset maalipinnan rikkoutumiset ja kuluneet tiivisteet. Ikkunalasin lisäksi myös alumiini- ja puupinnat kannattaa pyyhkiä puhtaaksi, Peltola neuvoo. Ikkunahelojen toiminta säilyy notkeana, kun niille annetaan tippa öljyä kerran vuodessa.

Entä minne kulkee ikkunateknologia lähitulevaisuudessa? Ikkunateollisuuden kilpajuoksu matalampien u-arvojen suhteen on ollut käynnissä jo usean vuoden ajan. U-arvon sadasosilla yritetään vaikuttaa asiakkaan ostopäätöksiin. Sadasosilla ei kuitenkaan käytännössä ole merkitystä mikäli maalaisjärki ikkunoiden käytön suhteen unohdetaan.

Vaatimuksia koko rakennuksen lämmöneristyksen parantamiseksi tullaan vielä kiristämään vuoden 2012 kuluessa. Tämä kiristys ei kuitenkaan suoranaisesti vaikuta ikkunoiden u-arvovaatimuksiin vaan rakennusta katsotaan laajemmin rakenteiden ilmatiiveyden, eristysten ja lämmön talteenoton tehokkuuden suhteen. Ikkunoiden avulla saadaan tähän energiansäästöön osaratkaisu, mutta kokonaisuutta sillä ei pelasteta.

Ilmaisen aurinkoenergian hallinta ja hyötykäyttö eri muodoissaan on ikkunateollisuuden seuraava haaste. Fenestran tuloilmaikkunoiden kautta saadaan jo nyt esilämmitettyä raikasta tuloilmaa saneerauskohteiden asuntoihin. Järjestelmä vaatii koneellisen poistoilmaratkaisun kiinteistön ilmanvaihtoon.

Automaattisesti toimivien Fenestra SunSeal -rullakaihdinten avulla voidaan ilmaisen aurinkoenergian määrää hallita ja tämän kautta lisätä asumismukavuutta. Kun huoneen lämpötila ylittää esiasetetun lämpötilan tai kun auringonvalo tulee liian kirkkaana sisään, annetaan ohjausautomatiikalla SunSeal-kaihtimille käsky laskeutua alas. Ylimääräinen aurinkoenergia leikataan kaihtimilla pois ja tämän jälkeen huoneita voidaan tarvittaessa jäähdyttää. Kaihdinten käyttöä voidaan ohjata myös kellon avulla.