Kaipaavatko ikkunat uutta kittiä?
Kun kitit ikkunoissa alkavat halkeilla tai irtoilla suurina palasina, on korkea aika ryhtyä uusimaan kittauksia, jotta kosteus ei pääse turmelemaan puuosia.
Teksti Paula Herranen, Seppo Kalliomäki ja Leif Qvist
Piirrokset Leif Qvist
Vanha, lohkeileva kitti tulee poistaa ikkunoistaIkkunoiden kittaukseen ei käytetä mitä tahansa tahnaa, vaan nimenomaan ikkunakittiä, jota valmistetaan juuri tähän tarkoitukseen ja ulkokäyttöön. Se kestää pitkään Suomenkin vaihtelevia säitä, mutta ikuista sekään ei ole, sillä se kuivuu muun muassa tuulen ja auringon vaikutuksesta vähitellen niin hauraaksi, että alkaa halkeilla ja lohkeilla. Joskus myös ikkunan puitteita nokkivat pikkulinnut nopeuttavat kitin haurastumista.

Kun kittauksiin alkaa ilmestyä halkeamia, on aika ryhtyä suunnittelemaan korjausurakkaa, sillä lohkeilevan kitin alle ja taakse pääsee kosteutta, joka vähitellen lahottaa puitteiden puuosat. Kittauksen jälkeen on tietysti vuorossa maalausurakka, mutta sen jälkeen vanhat ikkunat jatkavatkin taas vuosikausia tehtävässään.

Näin kittaat ikkunat
Poista vanha kitti ja maali teräskaapimella
1. Poista irtoava kitti ja maali teräskaapimella. Hio jäljelle jäänyt maalipinta hiekkapaperilla myöhempää maalaustaajatellen. Poista hiontapöly harjalla.
Levitä kitti sormilla paikoilleen
2. Pehmitä ikkunakittiä ensin käsissäsi. Levitä se sormilla paikalleen ja paina koko ajan lujasti, jotta kitti varmasti painuu perille asti.
Tasoita kitti teräslastalla tai kittiveitsellä
3. Tasoita teräslastalla tai kittiveitsellä. Tämä voi vaatia hieman harjoittelua, ettet vahingossa poista kittiä liian syvältä.
Kittitahrat puhdistetaan rievulla
4. Puhdista rievulla kittitahrat sekä laseista että puitteista. Kun kittaukset ovat kuivuneet kunnolla, voit ryhtyä maalaamaan puitteita.