Ulko-ovi kruunaa talon julkisivun. Ideoita oviremonttiin.

Talo

Ulko-ovi vastaanottaa kotiväen ja vieraan. Tiesitkö, että monista maista poiketen Suomessa ja Skandinaviassa ulko-ovi aukeaa aina ulospäin? Ovi on persoonallinen ja ilmeikäs osa julkisivua.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Koti-oven kolahdus kuulostaa tutulta. Se käy kymmeniä kertoja päivässä. Oven on avauduttava kauppakassit kädessä ja lapsen voimin. Se täytyy voida sulkea helposti ja varmasti. Ovi on osa rakennuksen designia. Se vastaanottaa tulijan ja antaa luonnonvaloa eteiseen. Euroopassa oviasioissa ollaan jo suomalaisia pidemmällä, ovi valitaan talon kruunuksi. Nyt meilläkin ovelta halutaan enemmän.

-Ulkonäkö on oven tärkeimpiä ominaisuuksia ja sillä on suuri vaikutus koko rakennuksen ilmeeseen. Samalla oven laadun on oltava kohdallaan ja käyttötuntuman mukava. Oven valinnassa kannattaa käyttää apuna ammattilaista sen sijaan, että valitsee mallin katalogista. Tutustu oveen ennen ostopäätöstä koskettamalla, avaamalla ja sulkemalla, Jussi Laimi Domukselta neuvoo.

Ovi saa näkyä.

Ohimenevät muotivirtaukset eivät kuulu ovimaailmaan, onhan ovi käytössä vuosikymmeniä. Silti juuri nyt on hyvä kiinnittää erityistä huomiota ovivalintaan. Laajassa valikoimassa on eri materiaaleja, tyylejä ja värejä, erikokoisilla lasiaukoilla.

Miten valitaan hieno ovi?

-Oven ulkonäköön vaikuttavat materiaalit, värit, pysty- ja vaakalinjat, koko, lasitus ja lisävarusteet. Elementeillä voidaan toistaa rakennuksen tyyliä tai yksityiskohtia tai sopivasti rikkoa sitä. Esimerkiksi oven värin ei tarvitse olla sama seinän tai ikkunoiden kanssa. Selvästi erottuva väri nousee julkisivusta tyylikkäästi esiin, Jussi Laimi kertoo.

-Valkoinen, harmaa ja ruskea ovat suosituimmat ulko-ovivärit, mutta esimerkiksi tiilenpunainen sopii erinomaisesti tiilikattoisen talon paraatioveksi. Elegantti sisustus ja avara eteishalli vaativat ulko-oven, jossa myös sisäpuoli on tyylitelty, Jenni Lipponen ovivalmistaja Jeld- Weniltä lisää.

Arvokas ja ajaton ovi saadaan jättämällä puun syykuviot näkyviin. Eri puulajit ja kuultavat pintakäsittelymahdollisuudet tarjoavat puupinnan ystäville runsaasti vaihtoehtoja.

 

Lasi antaa valoa.

Nykyaikaisen ja energiataloudellisen toteutuksen ansiosta suuretkaan lasiaukot ovessa eivät merkittävästi heikennä oven lämmöneristyskykyä. Lasia voi siis valita oveen huoletta.

-Lasipinta tuo oveen elävyyttä ja eteistilaan toivottua valoa. Erimuotoisilla ikkunoilla voidaan luoda huoneeseen valon ja varjon leikkiä. Perinteisten ruutuikkunoiden lisäksi aukot voivat olla pyöreitä, nappimaisen pieniä, suorakaiteen muotoisia tai neliöitä. Vaakasuuntaiset matalat aukot ovat olleet suosiossa, mutta oman tuntumani mukaan pystysuuntaiset aukot ovat tulossa, Jussi kuvaa.

Kaiken lasipinnan ei tarvitse olla ovessa. Sisääntulon kokonaisuuteen tuo näyttävyyttä myös ikkunoiden käyttö.

-Sen sijaan, että seinällä olisi vain yksittäinen ovi, voidaan kiinnittää huomiota ympäröivään seinäalaan. Lisäämällä ikkunoita oven ympärille voidaan luoda näyttävä kahden kerroksen korkuinen yhdistelmä esimerkiksi kivitalon sisääntuloksi.

-Lisäksi eri lasivaihtoehdoilla voidaan muuttaa oven ulkonäköä. Kirkas lasi mahdollistaa näköyhteyden, mutta kuviolasi ja satiinilasi rajoittavat sitä päästäen kuitenkin valon sisään, Jenni Lipponen muistuttaa. Lasi voi olla myös aurinkosuojattu tai itsepuhdistuva.

Pihlan funkkistyylinen ovi levikkeellä sopii hyvin moderniin puutai kivitaloon. Pinta maalattua HDF-levyä, maksimikoko 990 x 2290. Hinta noin 880 € ilman levikettä, tiedustelut pihla.fi.

Vakiokoosta leveään ja korkeaan.

Loistokkaat oven ja ikkunan yhdistelmät antavat sisääntulolle kokoa, jota tavoitellaan ulko-ovissa nyt muutenkin.

-Suurin osa ovista tehdään vakiokokoon 90 tai 100 x 210 senttiä, mutta korkeampien ovien kysyntä on lisääntynyt. Trendi on tuttu esimerkiksi Saksasta. Suurimmat ovet ovat 100 x 260 senttiä, Jussi Laimi kertoo.

Leveyssuunnassa näyttävyyttä tuo levike eli varsinaista ovilehteä kapeampi tyyliltään yhteneväinen kaistale, joka voidaan tarvittaessa avata oviaukkoa suurentamaan. Valtaosa valmistajien ovimalleista on saatavilla myös pariovina, joka on perinteisen komea ratkaisu. Saneerauskohteissa ovimitat saattavat poiketa standardeista, mutta useita ovimalleja saa myös erikoismitoissa.

 

Ovi pitää lämmön sisällä.

Lämmöneristävyys, kestävyys ja suorana pysyminen edellyttävät ulko-ovelta kerroksellista rakennetta. Valmistajat myöntävät tuotteelleen takuun, johon kannattaa perehtyä. Oven pintamateriaali voi olla puuta, alumiinia tai HDF-puukuitulevyä. Jokaisella pintakäsittelyllä on omat rajoitteensa ja huoltovaatimuksensa.

Energiatehokkuus on asia, jota ovivalmistajat ovat rakennusalan suuntausten mukaisesti keskittyneet kehittämään. Lämmönläpäisykerroin eli U-arvo 1,0 W/ (K x m²) täyttää uusimmat määräykset, mutta valmistajilla on jo valikoimissaan ovia, joilla päästään 0,6 arvon tuntumaan.

Tietyissä kohteissa ulko-ovelta vaaditaan palo-ovirakenne. Paloluokitelluissakin ovissa riittää valinnanvaraa ja lasitettuja vaihtoehtoja.

-Paloulko-ovi on myös erinomainen meluntorjuja esimerkiksi lento- ja liikennemelualueella. Lasiaukollisena ovi täyttää haastavan alueen tekniset vaatimukset, mutta on samalla kaunis, Jenni Lipponen kertoo.

Laadukas ovi on painava ja oikein asennettuna käyttötuntumaltaan huippuluokkaa. Ovilehti liikkuu vakaasti, aukeaa hyvin ja lukittuu helposti. Karmit toimitetaan aina ulko-oven mukana, sillä ne ovat sekä toimivuuden että ulkonäön kannalta olennainen osa ovea. Oveen valittavia lisävarusteita ovat muun muassa painike, helat, avainpesä, postiluukku, potkupelti, ovisilmä, ovikello, murtosuojarauta, ovipumppu ja erilaiset lukot, kuten turvalukko ja sähkölukko.

Oven oikea- tai vasenkätisyys kannattaa miettiä huolella ympäristön ja liikkumisen luontevuuden kannalta. Oven kätisyys on vasen, jos seisoessasi oven saranapuolella saranat ovat vasemmalla.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

julkisivu ovi oviremontti ulko-ovi


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: