MAINOS

Ulko-ovissa satsataan lämpöarvoon, ulkonäköön ja murtosuojaukseen – lue ovikatsaus!

Talo

Ulko-ovissa riittää valinnanvaraa. Fiksut ovivalinnat vaikuttavat asumismukavuuteen, kodin ilmeeseen ja energian kulutukseen. Lue lisää ulko-ovista ja tutustu malleihin!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Ulko-oven ostajalla on valinnanvaraa, sillä ovia valmistavia ja markkinoivia yrityksiä on Suomessa useita kymmeniä.

Jeld-Wen Suomi Oy:n markkinointipäällikön Leila Korvenrannan mukaan erilaisia ovimalleja on tarjolla valtavasti. Ovissa käytetyt materiaalit ovat kuitenkin suurimmalla osalla valmistajista samat.

– Ulko-ovien pintamateriaalina on yleensä hdf-levy, runkona puu ja lämmöneristeenä eps-eriste. Vahvikkeina käytetään alumiinilevyjä, jotka osaltaan estävät oven kieroutumista. Suomessa myytävillä ulko-ovilla on oltava CE-merkintä, Korvenranta kertoo.

Ulko-ovien hintahaitari on lavea


Iso-Oskar ulko-ovi. Isoniemen puusepänliike Oy.

Perusoven saa jo 250 eurolla, mutta kalleimpien mallien hinta kipuaa 2 500 euroon. Oven hintaan vaikuttavat monet tekijät. Levikkeelliset sekä erikoismitoilla ja -väreillä tehdyt ovet ovat perusmalleja kalliimpia. Myös lisävarusteet, palo-oviominaisuudet ja erityisen hyvä energiatehokkuus nostavat hintaa. Esimerkiksi Jeld-Wenin matalaenergiaovessa U-arvo on 0,56 ja perusmallissa alle 1,0.

– Ovet luokitellaan niiden äänenerityskyvyn ja palosuojan mukaan. Suomessa hankitaan useimmiten palosuojaovia, jotka estävät palon läpipääsyn 15 tai 30 minuutin ajan. Ääntä eristävistä ovista yleisimpiä ovat liikennemelua eristävät Rw ctr 35 dB -ovet.

Ovien murtosuojausta kehitetään

Useimmilla valmistajilla lukkorunko ja murtosuojatut saranat kuuluvat vakiotoimitukseen, mutta lukkopesä, painikkeet ja lisävarusteet, kuten murtoturvatuotteet, on hankittava erikseen. Varsinaiset lukitukseen liittyvät työt tulee teettää lukkoliikkeellä.

– Mielellämme kuulemme, miten asiakkaamme haluavat ovet varustaa. Näin voimme tehdä jo tehtaalla pohjatyöt tulevia asennuksia varten. Esimerkiksi sähkölukkojen koneistukset teemme jo tehtaalla, vaikka lukkojen asennuksista vastaavatkin lukkoliikkeet, Korvenranta sanoo.

Joissakin Euroopan maissa on jo käytössä ovien murtosuojastandardi, jonka mukaan ovirakenteen murtosuojaus jaetaan kuuteen luokkaan. – Tulevaisuudessa Suomessakin murtosuojaus tulee ajankohtaiseksi myös itse ovilevyssä eikä vain lukituksessa, Korvenranta kertoo.

Harmaa ulko-ovi suosiossa

Uudisrakennusta suunniteltaessa ulko-oven sijainti kannattaa miettiä huolella, jotta ovi ei joutuisi säiden armoille. Vesi ja suora auringonpaiste koettelevat, joten ovi on tärkeä saada katoksen suojaan. Korvenrannan mukaan erityisesti tummat ovet saattavat vääntyä, jos aurinko lämmittää niitä liiaksi.

Sopivaa ovimallia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota oven rakenteeseen ja tiivistykseen sekä oven U-arvoon. Toki myös ulkonäön on oltava mieleinen. Onhan ovi talon käyntikortti. Korvenrannan mukaan harmaasävyiset ovet ovat nousseet viimeisen parin vuosikymmenen aikana suomalaisten suosioon. Perinteisiä valkoisia, ristikkoikkunalla varustettuja ovia myydään myös paljon.

– Modernit ja yksinkertaiset ovet kiinnostavat. Tällä hetkellä trendikkäimpiä ovat ovimallit, joissa on kapeita vaakaikkunoita. Myös kapealla pystylasilla varustetut ja kuvioidut ovet ovat kasvattaneet suosiotaan.

Lue lisää ovista

Ovikatsaus – markkinoiden  kiinnostavimmat ulko- ja sisäovet >

Sisäovi on kätevä sisustuselementti >

Sisäovissa perusovi käy yhä kaupaksi >

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

matalaenergiaovi ovien murtosuojaus palo-oviominaisuus ulko-ovi