Ikkunoiden ajoittainen huurtumien on normaalia

Talo

Uusien ikkunoiden ulkopintaan tiivistyy aika ajoin kosteutta ja ikkunat huurtuvat. Ikkunoiden eristävyydessä ei kuitenkaan ole vikaa, vaan ilmiö kertoo ikkunoiden oleva hyvin eristäviä ja energiatehokkaita. Lue lisää!

Lämmöneristysmääräysten tiukkeneminen on vain johtanut uusiin tilanteisiin, joihin kuluttajien pitäisi nyt sopeutua.

Ikkunan ulkopintaan tiivistyvä kosteus on peräsin ulkoilman kosteudesta. Kosteuden tiivistyminen ei siis aiheudu esimerkiksi sisäilman korkeasta kosteuspitoisuudesta.

Huurtumista voi esiintyä silloin, kun ikkunan ulkopinta pääsee jäähtymään ulkoilmaa kylmemmäksi. Vanhoissa kaksi- tai kolmilasisissa ikkunoissa runsas lämpövuoto lämmitti lasin ulkopintaa ja esti huurtumisen.

Uusissa ikkunoissa ei enää lämpövuotoa

Uusissa, energiatehokkaissa selektiivi- ja eristyslaseja käyttävissä ikkunoissa näin ei enää tapahdu, vaan ikkuna säteilee poispäin enemmän lämpöä kuin mitä siihen itseensä tulee. Ja huurtuu. Sama ilmiö voidaan nähdä yön jälkeen auton ikkunoissa, joiden pintaan on tiivistynyt kosteutta.

Suomessa käytettävän energian kokonaiskulutuksesta rakennusten osuus on noin 40 prosenttia. Tämän takia on oleellista kehittää energiatehokkuutta myös ikkunoiden suhteen, vaikka se toisi lieveilmiöitä. Rakennuksen hyvä energiatehokkuus vähentää lämmityskustannuksia ja lisää asumismukavuutta.

 

Lisätietoja: Rakennustuoteteollisuus RTT ry

 

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

ikkunan huurustuminen lämpölasi lämpövuoto selektiivilasi


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: