MAINOS

Puuhuvilan kunnostus: pellavamaalilla pala aurinkoa

Talo

Maria ja Rolf Blomberg ostivat satavuotiaan, huonokuntoisen puuhuvilan, joka heräsi jälleen aktiiviseen aikakauteen uuden keltaisen värin ansiosta.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY
Kun mökkikuume iski Rolf ja Maria Blombergiin, he alkoivat etsiä omaa kesäpaikkaa perheelleen. Haaveena oli löytää mökki ja sauna läheltä kotia, Helsingin liepeiltä. Useimmat vaihtoehdot olivat liian kalliita, tai niistä puuttui ”se jokin”, mutta sitten alkoi puuhuvilan kunnostus.
Kesäpaikka maalattiin pellavaöljypohjaisella maalilla

Kesäpaikka maalattiin perinteisellä pellavaöljypohjaisella maalilla. Menneen maailman tunnelmaa tuovat talon alkuperäiset tavarat.

 100 -vuotias huvila heräsi maalin avulla uuteen elämään

Uusi keltainen maali herätti satavuotiaan puuhuvilan uuteen elämään. Pihaa siistimässä Nicke, Linda ja perheen Nala-koira.

Eräänä syyskuisena päivänä myynti-ilmoituksia selailtaessa tuli vastaan huonokuntoinen kiinteistö Sipoon saaristosta. Hinta oli Blombergien mielestä kohtuullinen, kun kauppaan kuului myös yli hehtaarin tontti, jolla huvilan lisäksi seisoivat ränsistyneet sauna, puuvaja ja ulkovessa. Sähköä ja juoksevaa vettä ei ollut. ”Ensi vaikutelma talosta ei ollut imarteleva, mutta me vain ihastuimme siihen heti”, Maria kertoo.
Pariskunnasta tuli satavuotiaan huvilan kolmas omistaja. Edellinen omistaja oli pitänyt paikkaa hallussaan aina vuodesta 1939. Jo vuosikaudet saaren asukkaat olivat kutsuneet huvilaa kummitustaloksi, sillä taloa ei kukaan ollut käyttänyt 25 vuoteen. ”Kummitustalolta se meidänkin silmissämme ensi visiitillä näytti”, Maria muistelee.

Ennen talven tuloa rakennettiin laituri

Huvilassa oli heti aistittavissa menneen maailman tunnelma. Astiat, huonekalut ja puoliksi palaneet kynttilät olivat niillä paikoilla, joille ne olivat aikoinaan jääneet. ”Päätimme jättää kaikki huonekalut ja muut tavarat paikoilleen, sillä ne kuuluvat taloon. Mitään museota emme kuitenkaan aio tästä tehdä, mutta esineet tuovat paikkaan jatkuvuutta ja idyllistä tunnelmaa”, Maria sanoo.
Ennen talven tuloa Blombergit rakensivat laiturin, jotta liikkuminen kesäpaikkaan helpottuisi. Sen jälkeen he alkoivat raivata pihaa. Talon ympäristö oli päässyt metsittymään, joten pihasta kaadettiin noin 50 puuta. Sisätiloja siistittiin, piharakennusten kunto tarkistettiin ja paikkoja suojattiin. Ennen jäiden tuloa kesäpaikka sai vielä sähköt. Juoksevaa vettä ei jatkossakaan aiota hankkia.

Puuhuvila oli lähes alkuperäisessä kunnossa

Huvila oli tyhjillääm 25 vuotta, mutta sitä ei enää uskoisi

Ensimmäinen vuosi saaressa oli työntäyteinen, mutta lopputulos hivelee silmää.

Juuri minkäänlaisia isoja remontteja ei 1910-luvulla rakennetussa huvilassa ollut tehty, joten Maria ja Rolf saivat sen lähes alkuperäisessä kunnossa. ”Meidän ei tarvinnut purkaa ’sinnepäin’ tehtyjä huonoja ratkaisuja.”
Alusta asti oli selvää, ettei taloa pureta, vaan sitä pyritään entistämään niin paljon kuin mahdollista alkuperäiseen asuunsa. Kunnostamisprojekti ei pariskuntaa hirvittänyt, sillä Maria ja Rolf ovat ennenkin remontoineet. He asuvat nimittäin talvisin 1950-luvulla rakennetussa talossa, jota ovat yhdessä kunnostaneet. Lisäksi vinkkejä ja neuvoja on saatu netistä, alan kirjallisuudesta ja vanhojen rakennusten kunnostamiseen erikoistuneilta yrityksiltä. ”Remontointi on mukavaa vastapainoa toimistotyölle”, Maria toteaa.
Kun talon rakenteet tutkittiin, yllätys oli myönteinen: remontoimisen tarve oli odotettua pienempi. Talo oli saanut uinua kaikessa rauhassa, ilman suurempia vahinkoja. ”Katon jyrkkyys ja 1970-luvulla pärekaton päälle asennettu peltikatto ovat olleet talon pelastus. Rakenteet ovat pysyneet kuivina.”
Kauhtunut huvila kaipasi kuitenkin kipeästi uutta maalausta. Heti ensimmäiseksi Rolf ja Maria perehtyivät alan kirjallisuuteen. ”Erityisesti Panu Kailaa luimme kuin Raamattua, ja myös Billnäsin Rakennusapteekista löysimme mielenkiintoisia kirjoja”, Maria kertoo. Sattumalta käsiin osui sellainenkin kirja, jossa kerrotaan vuosisadan vaihteessa rakennetuista Sipoon saaristohuviloista. Siitä löytyi myös pariskunnan oma kesäpaikka.
Tontilta kaadettiin noin 50 puuta
Talo pääsee oikeuksiinsa, kun umpeen kasvaneelta pihalta kaadettiin noin 50 puuta.

Töihin!

Heti seuraavan kesän alussa alkoivat työt. Ennen maalausurakkaa oli tehtävä joitakin korjauksia. Terassin kulmista oli uusittava laudoitusta, ja repsottavaa terassia piti tukea kahdella uudella tolpalla. Lisäksi lattialautoja oli uusittava. Seiniä ei tarvinnut korjata.
Suurimmaksi urakaksi osoittautui 1970- luvun alkydimaalin poistaminen seinistä. Se oli vedetty pellavaöljymaalin päälle, ja pinta oli alkanut lohkeilla. Ainut vaihtoehto oli poistaa vanha maali kokonaan aina puupintaan saakka. Hiekkapuhallusta Maria ja Rolf eivät ajatelleetkaan, sillä se olisi vahingoittanut vanhan puun syitä. Sen sijaan he päättivät poistaa maalipinnan mekaanisesti käsipelillä eli kovametallikaapimilla, mikä oli koko ulkomaalauksen työläin ja erityistä huolellisuutta vaatinut työvaihe.
”Talkoita emme järjestäneet, sillä halusimme olla itse perillä siitä, miten työ on tehty. Talkoissa on aina vaarana, että pidetään yhdessä hauskaa ja roiskaistaan homma nopeasti pois alta.”
Poistettuaan maalin Rolf ja Maria harjasivat puunsyistä pölyt pois. Vanhan maalin poistoon meni kaksi viikkoa. ”Heräsimme ajoissa, ja koska oli valoisaa, teimme töitä yömyöhään. Välillä kyllä tuntui, että eikö tämä urakka lopu ikinä. Sitä paitsi Rolf saattoi kulkea perässä tarkistamassa työnjälkeä, ja jotkut kohdat käytiin läpi uudestaan”, Maria sanoo.
Projekteja huvilalla kuitenkin riittää edelleen. Alkavan kesän suunnitelmiin kuuluvat saunan remontti, ikkunoiden kunnostus ja sokkelin maalaus. Aikaa saa jäädä myös idyllisestä kesäpaikasta nauttimiseen!
Parvekkeelta aukeaa upea maisema merelle
Terassin kattoparvekkeelta avautuu upea maisema merelle.
Parvekkeelle paistaa iltapäivän aurinko
Iltapäivän aurinko osuu sopivasti parvekkeelle. Vaikka maalausurakka kesti koko viime kesän, välillä oli aikaa hengähtää. Kuvassa lepotauolla Linda ja Maria.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilma keltainen maali nasta piha pohja puuvaja sauna