Kaikki katot vaativat hoitoa
Oikein rakennettu katto kestää hyvänä vuosikymmeniä, mutta kaikki materiaalit vaativat hoitoa ja huoltoa. Kattoliitto suosittelee tarkistamaan katon kaksi kertaa vuodessa: keväällä lumen sulettua ja syksyllä lehtien pudottua.
Harjaa tai pese vedellä pois lehdet, oksat, neulaset ja muut eloperäiset roskat katon harjalta alaspäin. Jos katolla on sammalta, poista sekin mekaanisesti harjaamalla, sillä kemiallisista aineista on haittaa ympäristölle.
– Puhdista räystäskourut ja syöksytorvet 1-2 kertaa vuodessa. Jos talosi ympärillä on paljon puita, puhdistustöitä voi joutua tekemään useamminkin. Liukaspintainen teräskate on järkevä valinta, jos asut lehtipuiden ympäröimänä.
– Jätä bitumikatekaton suojaksi lunta noin 10 sentin kerros. Varo rikkomasta katon pintaa lapiolla. Lunta ei välttämättä tarvitse poistaa katolta ollenkaan.
Bitumikatteeseen ajan mittaan mahdollisesti syntyviä hiushalkeamia voidaan ehkäistä bitumimaalauksella. Jo syntyneitä hiushalkeamia voidaan täyttää bitumimassalla.
– Jotku teräskattopinnoitteet kaipaavat huoltomaalausta materiaalista, pintakäsittelystä ja olosuhteista riippuen noin 10-30 vuoden kuluttua asentamisesta. Huoltomaalaus on tarpeen lähinnä katon ulkonäön kannalta.
– Poltettua kattotiiltä lukuun ottamatta kaikkien kattomateriaalien väri haalistuu vuosien kuluessa. Eniten haalistuvat punainen ja musta väri.
– Jos katolta löytyy korjattavaa, ryhdy toimenpiteisiin heti, jotta säästyt isolta kattoremontilta. Pienet korjaustyöt voit tehdä itsekin valmistajan antamien ohjeiden ja suositusten mukaisesti.