Valoa kansalle: kodin valaistus toimivaksi
Valaistus toimii, kun valaisimia on tarpeeksi ja ne on valittu käyttötarkoituksen mukaan.
Teksti Anne Lahtinen
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
Huom! Hinnat ja tuotetiedot vuoden 2005 tasolla.
Kodin valaistuksen perusta on tarkoituksenmukaisuus. Riittävän yleisvalaistuksen lisäksi erilaiset tilat tarvitsevat tehokkaita kohdevaloja sen mukaan, mitä niissä on tarkoitus tehdä. Valaisimien täytyy myös sopia kodin tyyliin ja henkeen, jotta kokonaisuudesta rakentuu tasapainoinen ja miellyttävä.
Kun suunnittelet kotisi valaistusta, käy läpi asunnon jokainen nurkka ja pohdi, miten kalustat. Mihin tulee lukunojatuoli? Entä sohva? Näkeekö sohvalla vaivatta lukea tai tehdä käsitöitä? Kuinka paljon ja minkälaisia kohdevaloja keittiösi kaipaa? Minkälainen valaistus tarvitaan ruokapöydän yläpuolelle, että aamukahvittelija näkee selata sanomalehtensä ja koululainen tehdä läksynsä? Mihin tarvitset kasvilamppuja, mihin tauluja korostavia kohdespotteja, mihin kohtaan käytävää kulkua ohjaavan yövalon? Kotona etätyötä tekevälle rakennat työpisteen luonnollisesti samoin kriteerein kuin toimistossa.
Valaisimilla hämyä, rytmiä ja korkeutta
Valitse seiniin ja kattoihin kiinnitettävien valaisimien rinnalle riippuvia valaisimia. Erilaisten valaisimien käyttö samassa tilassa tarjoaa lähes rajattomasti vaihtoehtoja. Käytä valaisimia luovasti, ja valaise eri aikoina eri tavoin – vaikka mielentilan mukaan.
Kun juhla-ateria on syöty, on mukava himmentää valoja. Pohdi, miten muuten voisit hyödyntää kodin sisävalaisimiin asennettuja himmentimiä. Valaisimilla voit myös rytmittää erilaisia tiloja kokonaisuuksiksi ja luoda huoneisiin korkeuden vaikutelmaa. Sijoita joukkoon valaisimia, joiden valo voidaan säätää heijastumaan sekä suorasti että epäsuorasti. Se luo tilan tuntua.
Sisusta myös luonnonvalolla. Se on dynaamista ja luo kotisi sisustukseen vuorokauden- ja vuodenajan mukaan vaihtuvia sävyjä. Avaa makuuhuoneen kaihtimet aamulla sen merkiksi, että on aika herätä, ja anna auringon paistaa. Säätele päivänvaloa säleillä, älä turhaan sytytä valoja. Sulje kaihtimet vasta illaksi ja napsauta huolellisesti harkittu tunnelmavalo palamaan – se, josta pidät eniten. Elimistö saa viestin, että uni saa pian tulla.
Adam-plafondi
Monipuolinen Adam-plafondisarja sopii myös tehokasta valoa vaativiin halleihin ja eteisiin. Eve-pikkuplafondi käy kaikkiin kohteisiin. Molemmat sarjat käyvät myös kosteisiin tiloihin. Adam-mallistoon saa myös liiketunnistimen, joka helpottaa liikkumista pimeässä huoneistossa. Eve-malliston hinnat alkaen 23 euroa, Adam-malliston alkaen 19,95 euroa. Hinta sisältää PL-putket. Valmistaja Eu-Li Lights.
Cello Opera
Riippuva kattovalaisin käy korkeisiinkin huoneisiin. Cello Opera -kattovalaisimen 2,5-metrinen johto on säädettävissä. Suuri alabasterikupu, runko harmaa. E27-hehku- lamppu tai energiansäästölamppu. Hinta 33 euroa. Myynti K-raudat ja Rautiat.
Keittiöön tarpeeksi valoa
Keittiössä tarvitaan hyvän yleisvalaistuksen lisäksi tehokkaita paikallisvalaisimia. Ainakin vesipisteet ja työtasot sekä lieden ja ruokapöydän ympäristö kaipaavat lisävaloa. Varmista, että suunnittelemasi kohdevalot ovat keittiötä eniten käyttävän pituuteen nähden oikealla tasolla eivätkä häikäise silmiä. Ruokapöydän yläpuolelle tuleva valaisin pitäisi sijoittaa niin, että istujan varjo ei häiritse häntä itseään. Vesipisteiden lähelle sijoitettavien valaisimien täytyy olla roiskevesisuojattuja.
Keittiön työtiloissa paljon käytetty valonlähde on seinäkaapin etureunan alapuolelle asennettu loisteputkivalaisin. Yleensä se vaatii myös kaapin etureunaan häikäisyä estävän valolistan. Jos valaisin upotetaan seinäkaapin alapintaan, häikäisyongelma poistuu. Välitilaan kiinnitettävä, roikkuva valoputki eli reelinkivalaisin voi toimia myös ripustustankona.
LedLite-valosarja
Tunnelmavaloa saunaan saat helposti asennettavalla LedLite-valosarjalla. Energiankulutus 0,2 W / valopiste. Polttimoilla pitkä käyttöikä. Pakkauksessa 6, 9, 12 tai 30 lediä, viisimetriset liitosjohdot ja muuntaja. Kulta, hopea tai musta metalliheijastin. Valon väri valkoinen tai lämmin Sunny White. Hinta alkaen 150 euroa. Valmistaja Oversol.
Kun valaiset kotiasi:
  • Varmista, että käytät wattiteholtaan oikeaa, valaisimessa tai muuntajassa ilmoitettua lamppua.
  • Tarkistuta vanhat sähköasennukset alan ammattilaisella ennen uusien valaisimien asentamista.
  • Muista, että muuntajien ylikuormitus saattaa polttaa sulakkeet.
  • Huomioi, että paikoissa, joissa käsitellään kuumia aineita – esimerkiksi lieden ääressä – on kohdelamput suunnattava erityisen huolellisesti niin, että ne eivät häikäise.
  • Sijoita valaisimet niin, ettei niiden päälle ei voi roiskua vettä.
  • Kätke johdot piiloon pois pöydiltä ja lattioilta kiemurtelemasta.
Lähde: Rautakesko
StepLite-valosarjaTurvallisuutta portaisiin
Porrasvalosarja on toimiva ratkaisu portaiden ja käytävien valaisemiseen. Voit pitää valot päällä vaikka jatkuvasti. StepLite-valosarja kuluttaa energiaa 0,2 W / valopiste. Pakkauksessa 10, 15 tai 25 lediä, viisimetriset liitosjohdot ja muuntaja. Hinta alkaen 230 euroa. Valmistaja Oversol.