vanhat-hinnat
Tavallisimmat pientaloissa käytetyt katemateriaalit ovat tiili, teräs ja bitumi eri muodoissaan. Lisäksi tarjolla on kuitusementti- ja pvc-katteita sekä kivipinnoitteinen teräskate. Kattoja tehdään myös kuparista. Paanut, olki ja päreet ovat perinteisiä, mutta harvinaisia vaihtoehtoja pientalon katolla – turvekattoja sen sijaan rakennetaan jokunen edelleen.


Ajaton ja eleetön vaihtoehto on pystysaumakate. Kuvassa Ruukin tummanharmaa Classic. Neliöhinta noin 18 euroa.

Metallikatteet ovat tyypillisesti kuumasinkittyä ja päältä pinnoitettua teräsohutlevyä eri muodoissa. Valmiit katelevyt ovat usein maalattuja ja pinnoitteelle myönnetään noin 10-15 vuoden takuu. Perusvaihtoehtoja on neljä:

Poimulevykatteella tarkoitetaan lappeenmittaista teräsohutlevyä, jossa on profiili, kuten perinteinen aaltomuoto. Levyt ladotaan limittäin, eikä vaakasaumoja synny.

Muotolevykatteella tarkoitetaan sekä pituus- että poikittaissuuntaan profiloitua metallikatetta. Muotokate voi jäljitellä vaikkapa tiilikuviointia. Myös muotokatelevyt ovat usein lappeen mittaisia.

Pystysaumakate muistuttaa profiililtaan peltisepän tekemää konesaumakattoa, vaikka se onkin valmis katelevy. Pystysaumakate on lappeen mittainen.

Konesaumakatolla ja rivipeltikatolla tarkoitetaan varsin perinteistä katetta, jossa sileät määrämittoihin leikatut levyt liitetään toisiinsa saumaamalla. Materiaalina käytetään yleensä teräsohutlevyä, mutta joskus myös kuparia, alumiinia tai ruostumatonta terästä. Kate voidaan tehdä valmiiksi pinnoitetusta tai sinkitystä materiaalista, joka maalataan myöhemmin asennuksen jälkeen. Kuparia ja ruostumatonta terästä ei tarvitse käsitellä lainkaan. Konesaumakaton tekee peltiseppä.


Sileä ja tiilenpunainen Aava on laattamainen betonitiili. Neliöhinta 12–14 euroa, A-Tiilikate.

Tiilikatteen suosija voi valita betoni- ja savitiilen väliltä. Savitiili on näistä hintavampi ja ulkonäöllisesti jonkin verran kestävämpi, sillä siinä ei ole erillistä kuluvaa pintaa. Betonitiili himmenee ajan saatossa, mikä ei kuitenkaan vaikuta tiilen toimivuuteen. Suomessa myytävät savitiilet tuodaan ulkomailta, mutta betonitiiliä valmistetaan kotimaassa. Valmistajat myöntävät betonitiililleen jopa 30 vuoden takuun.

Kattotiili on perinteisesti aaltomainen, mutta saatavilla on myös erilaisia profiileja ja tasaisia laattamaisia malleja. Värivalikoima on runsas ja paikoin eksoottinen, vaikka valtaosa päätyykin punaiseen, tummanharmaaseen tai mustaan. Väritys voi olla tasainen tai hieman kirjava. Lisäksi tarjolla on kiiltäviä ja himmeämpiä vaihtoehtoja. Materiaalina tiili on muita painavampi.


Perinteinen. Kolmiorimakatteessa on vanhan ajan tunnelmaa. Materiaalina Kerabit 7, neliöhinta noin 8 euroa, Nordic Waterproofing Oy.

Bitumikatteet tunnetaan myös huopakatteina. Tavallisilla jyrkillä katoilla käytettäviä bitumikatteita ovat bitumikattolaatat eli palahuovat, kolmiorimakate ja tiivissaumakate. Monimuotoisilla katoilla bitumi taipuu ja on tiivis hankalissakin kohdissa. Kaikissa bitumikatteissa on värivaihtoehtoja. Valmistajat myöntävät katteilleen noin 15 vuoden takuun.

Palahuopakate on suosittu bitumikatevaihtoehto. Saatavilla on monen muotoista ja väristä palaa, joilla saadaan aikaan erityylisiä ratkaisuja. Huopapalat voivat olla tasavärisiä tai hieman kirjavia. Väri voi olla myös liukuva, jolloin vaikutelma on kolmiulotteisempi.

Kolmiorimakate on perinteinen bitumikateratkaisu ja se muistuttaakin ulkoisesti hieman konesaumattua peltikatetta. Tässä katteessa lappeen suuntaiset kapeahkot bitumikaistaleet liitetään toisiinsa kolmioriman päällä. Alkuperäisenä tarkoituksena on ollut varmistaa veden valuminen pois saumakohdasta mahdollisimman nopeasti.

Tiivissaumakatteessa käytetään bitumikermejä eli rullatavaraa ja kaistaleiden saumoista tehdään tiiviitä. Katteena voi kylmäliimattavia, kuumabitumiliimattavia tai hitsaamalla kiinnitettäviä kermejä.


Kestävä. Kuparikatto tummenee ja patinoituu ajan saatossa. Valmiiden pystysaumaelementtien neliöhinta on noin 45 euroa. Työstämättömän materiaalin neliöhinta on sidoksissa kuparin pörssihintaan ja tällä hetkellä noin 20–25 euroa neliö, Luvata.

Muita ratkaisuja. Kiviteräskate syntyy, kun teräsohutlevykate päällystetään kivisirotteella ja lakkakerroksella. Suomessa myynnissä on yksi tuote ja sen profiili muistuttaa tiilipintaa. Elementit kiinnitetään ruoteisiin kerroksittain räystäältä kohti harjaa. Katteelle myönnetään 30 vuoden puhkiruostumattomuus- ja 20 vuoden pinnoitetakuu.

Kuitusementtikatekin tarkoittaa Suomessa yhtä tuotetta. Kyseessä on aallotettu levy, jota saa muutamalla erilaisella profiililla. Levyt ovat vakiomittaisia ja ne kiinnitetään ruoteisiin kerroksittain räystäältä kohti harjaa. Saatavilla on eri värejä. Kuitusementtikate voidaan huoltomaalata. Katteella on 10 vuoden takuu.

PVC-kate soveltuu bitumin tavoin loiville katoille, mutta myös kaltevammille katoille. Tasaisen muodon lisäksi materiaaliin saadaan erilaisia profiileja, jotka voidaan asentaa paitsi katteen värisinä, myös tehokeinona eri värillä. Katteen asentaa maahantuojan valtuuttama asentaja. Materiaalilla on noin 15 vuoden takuu.


Mitä istuttaisit katolle? Kuvan turvekaton kasvualustan sitoo Icopalin Universal-levy.

Kuparikate on hyvin vanha ja edelleen jonkin verran käytetty kateratkaisu. Materiaalina kupari on terästä arvokkaampi, mutta toisaalta se on hyvin pitkäikäinen ja varsin huoltovapaa, sillä kupari ei ruostu. Kuparikatto himmenee ja tummenee hapettuessaan, ja pitkän ajan kuluessa se myös patinoituu vihertäväksi. Kuparikate voidaan tehdä määrämittaisista pystysaumaelementeistä tai peltisepän työstämänä konesaumakattona, kuten muutkin metallikatteet. Hyvin tehty kuparikatto kestää helposti 100 vuotta.

Viherkate on erikoisempi, mutta toteuttamiskelpoinen ratkaisu. Katteen alimpana osana on vesitiivis bitumikermi tai PVC-kate ja sen päälle rakennetaan kasvualusta. Saatavilla on kattovalmistajien tuotteita, jotka pitävät turpeen paikallaan ja huolehtivat juuriston riittävästä ilmastoinnista. Turvekattoa suunnittelevan kannattaa varmistaa, että rakenteet kestävät lisäpainon.

Lähteet
Toimitusjohtaja Mikko Ahtola, Kattoliitto, www.kattoliitto.fi
Rakenna Oikein – Vesikaton valinnassa ratkaisee ulkonäkö ja toimivuus, Tuomas Venermo, Insinööritoimisto Raksystems Oy


Satamansinisellä Rocky-kattolaatalla syntyy moni-ilmeinen kate. Neliöhinta noin 10 euroa, Katepal.

Yhteystietoja

Teräs

Plannja, 020 7508 700, www.plannja.com
Poimukate, 0500 388 1749, www.poimukate.fi
Rautaruukki, 020 5911, www.ruukkikoti.fi
Weckman Steel, (03) 888 70, www.weckmansteel.fi

Tiili

A-Tiilikate, (02) 486 460, www.a-tiilikate.fi
Monier, (09) 2533 771, www.monier.fi
Benders Suomi, 0207 432 810, www.benders.fi
Wienerberger, 0207 489 200, www.wienerberger.fi

Bitumi

Icopal, 020 7436 200, www.icopal.fi
Katepal, (03) 375 9111, www.katepal.fi
Nordic Waterproofing Oy, 010 851 1000, www.kerabit.fi

Kiviteräskate

Icopal, ks. yllä

Kuitusementtikate

Cembrit, (019) 287 61, www.cembrit.fi

PVC-kate

Protan Finland, 0207 410 400, www.protan.fi
Sika Finland, (09) 511 431, www.sika.fi

Kuparikate

Luvata Pori , (02) 626 6111, www.luvata.com

Lisätietoja:

Lisää tietoa löytyy esimerkiksi Kattoliiton julkaisusta Toimivat katot, jonka voi tilata tai lukea verkossa osoitteessa www.kattoliitto.fi .

Kokeile katevaihtoehtoja verkossa osoitteissa www.katepal.fi, www.plannja.com, www.ruukkikoti.fi ja www.benders.fi.