MAINOS

Suojaa tiili- ja kivipinnat

Talo

Säänvaihtelut kurittavat tiiliseiniä ja -kattoja sekä muita huokoisia sementti- ja kivipintoja nykyään aivan eri tavalla kuin muutama vuosikymmen sitten. Koska viimeksi kiipesit katolle tarkistamaan, kasvaako se sammalta tai löytyykö sieltä rapautuneita tai jopa rikkoutuneita tiiliä?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Edestakaisin sahaavat lämpötilat, vesi ja pakkanen ovat jo sellaisenaan tiukka yhdistelmä, mutta kun yhtälöön lisätään sammal, jäkälä ja ilmansaasteet, tiilikatot ja -seinät ovat talotyypistä riippumatta todella kovilla ja iän myötä vääjäämättä myös rapistuvat. Myös katolla muhivat lehdet ja havunneulaset edistävät tuhoja.

Viimeisten vuosikymmenien aikana kasvanut ilman typpipitoisuus lisää sammalen kasvua. Sen syynä on hieman yllättäenkin muun muassa sellainen ilmaston kannalta sinänsä positiivinen asia kuin rikin ja lyijyn poistaminen polttoaineista. Kattojen kannalta harmillista on, että ilmassa ollut rikki piti sammalkasvustoja aisoissa. Myös ilmastonmuutoksella on sormensa pelissä.

Jokaiselle on itsestään selvää pestä ja huollattaa autonsa. Vastaavaa käsittelyä kaipaavat myös tiiliseinät ja -katot sekä pihakiveys.

Tavallisella harjapesulla irtoaa kyllä tiilen ulkopuolinen kasvusto, mutta se ei estä pakkasrapautumista, jos tiilen alkuperäinen suoja on kulunut pois. Sammalesta on myös vaikea päästä eroon pysyvästi. Yleensä se kasvaa takaisin muutamassa vuodessa. Siksi pestävät pinnat kannattaakin suojata kyllästämällä ne pesun yhteydessä. Vesi ei pääse imeytymään kyllästettyyn pintaan ja estää näin sekä sammalen kasvua että pakkasrapautumista.

Myös seinät voi suojata

 Moni ymmärtää jo tiilikaton huollon tarpeen ja tärkeyden. Katon perusteellinen huolto ja suojaus voi jopa tuplata katon iän, samalla kohoaa myös talon arvo. Sen sijaan tiiliseinien suojaamiseen on alettu vasta herätä Suomessa.

– Esimerkiksi Saksassa Ruhrin teollisuusalueella erityisesti seinien suojaus oli arkipäivää jo 1950-luvulla. Muuten valkoinen tiiliseinä olisi jo puolen vuoden kuluttua ollut mustanharmaa, Pintamestareiden Janne Karjalahti kertoo.

Puhdistusta ja suojausta tarvitsevat yhtä lailla rivi-, pari- ja omakotitalojen seinät – ja katot kuin kerrostalotkin, suojelukohteista puhumattakaan. Tiiliseinien korjaus on kattoja vaikeampaa, mikäli vauriot ovat päässeet pahoiksi.

Tiilikatto kestää keskimäärin noin 50 vuotta. Yksittäisiä rikkoutuneita tiiliä voi itsekin vaihtaa. Uusia tiiliä kannattaa kysellä valmistajilta. Vanhoja tiiliä voi kysyä myös Pintamestareiden tiilipankista, josta löytyy laaja valikoima kaikenlaisia vanhoja tiiliä. Tarvittaessa katon kunto kannattaa arvioituttaa asiantuntijalla – joskus iäkkään talon katon uusiminen kokonaan saattaa osoittautua paremmaksi ratkaisuksi.

Seuraavalla sivulla: Uusimaalaisen perheen tiilikatto ja pihakiveys saivat uuden ilmeen.

 

Koko julkisivun ilme raikastui operaatiossa. Pihan ja katon vuosihuollotkin sujuvat nyt sukkelammin.
Kuin uusi. Koko julkisivun ilme raikastui operaatiossa. Pihan ja katon vuosihuollotkin sujuvat nyt sukkelammin.

Huollon aika

 Uudellamaalla sijaitsevan omakotitalon tiilikatolla oli ikää jo parisenkymmentä vuotta, kuten myös pihakiveyksellä. Pihakiveyksen sammalongelma oli tiedossa; sitä tuntui puskevan esiin kesä kesältä yhä enemmän. Viime kesän lopulla keitto kiehui yli – asialle olisi pakko tehdä jotain. Samalla päätettiin huoltaa myös katto.

Katon osittain huono kunto tuli perheelle yllätyksenä. Etelään antavalla aurinkoisella katolla tilanne ei alhaalta katsottuna näyttänyt lainkaan pahalta, mutta toisella puolella tilanne olikin jo aivan toinen. Rikkoutuneita tiiliä löytyi seitsemän. Perhe päätti teettää täyshuollon sekä katolle että pihalle.

Tehtävään valittu, koko maan alueella toimiva alan pioneeri Pintamestarit puhdisti ja suojasi pinnat. Ja kyllä katolta tulikin tavaraa alas – näennäisesti vähäinen sammalmäärä oli kaikkea muuta kuin vähäinen kun katsoi moskakasoja, joita pihalle kertyi puhdistuksessa! Yritys siivosi huolellisesti kaikki jäljet, itse niihin ei tarvinnut puuttua. Yrityksen vastuuvakuutus rauhoitti muutenkin mieltä.

Koko operaatioon meni kolmisen päivää, koska suojauksen kanssa jouduttiin odottamaan sateen loppumista. Jos ei sada, katto voidaan suojata jo seuraavana päivänä. Hintaa 250 neliön katolle ja 160 neliön kivetylle pihaosuudelle sekä puuliiterin ja pikkuvaraston katoille tuli 5 750 euroa. Kotitalousvähennyksen myötä maksettavaksi jäi käytännössä 2 890 euroa. Värittömän suojakäsittelyn urakkaneliöhinta vaihtelee 16–25 euron välillä kohteen mukaan. Värillisen käsittelyn neliöhinta on 26-35 euroa. Janne Karjalahden mukaan kaikki kohteet pystytään käsittelemään tiilen iästä ja väristä riippumatta.

 Sammalta tiilikatolla.  Katon pesu.
– Kun työn etenemistä seurasi vierestä ja näki, miltä puhdistettu pinta verrattuna puhdistamattomaan osaan näytti myös hyväkuntoiseksi ja -väriseksi kuvitellulla katonpuoliskolla, ei voinut kuin ihmetellä lopputulosta. Nyt koko katto on kuin uusi, samoin pihakiveys, perheen isäntä toteaa tyytyväisenä.

– Kartoitamme aina mahdolliset vauriot ennen työn aloittamista ja korjaamme ne. Ilmastomme asettaa suuret vaatimukset suoja-aineen kestävyydelle, mutta pelkillä tehokkailla aineilla ei selvitä. Kokeneen ammattilaisen käsissä syntyy piinkova suojapinta ja työ sujuu paitsi nopeasti, siististi ja huolella. Aineillamme ja ohjeillamme pystyy käsittelemään katon itsekin, kunhan muistaa huolehtia turvallisuudesta sekä talon ja ympäristön suojaamisesta. Suojaaminen pesun ajaksi on tärkeää, koska roiskeita on mahdoton välttää, Karjalahti toteaa.

– Kannattaa muistaa, että talon ikääntyessä myös niin sanotun rakenteellisen kosteuden riski kasvaa. Ongelma poistuu suojauskäsittelyn myötä. Satavuotiaskin tiili saadaan menetelmällämme nuortumaan. Iäkkään katon kohdalla kannattaa mieluummin kutsua ammattilainen paikalle kuin ryhtyä tee se itse -mieheksi.

– Kun muistaa hoitaa kattoa tai muuta käsiteltyä pintaa huollon jälkeen oikein, suojauksen vaikutusaika on vähintään 15–20 vuotta. Tämän jälkeen katon voi taas käsitellä uudestaan, jolloin ikää tulee taas saman verran lisää.

Lisätietoa katon huollosta löytyy netistä kattovalmistajien sivujen lisäksi mm. osoitteista www.suomela.fi, www.kattoliitto.fi, www.pintamestarit.fi, www.tiilikatto.fi ja www.kattomestarit.fi.

Muista! Puhdista katto ja vesikourut kerran vuodessa roskista ja tarkista samalla niiden kunto. Paras aika tälle on keväällä lumien sulettua. Muista turvallisuus! Älä myöskään kerää raskaita lumikuormia katolle.

Katso kuvat tiilikaton ja pihakiveyksen kunnostuksesta seuraavalta sivulta.

 

Näin se sujui: Katto ja muut käsiteltävät pinnat pestiin ja steriloitiin korkeapainepesurilla ja tiilen oikean pH-arvon palauttavalla aineella, joka tuhoaa sammalen juuri-itiöt. Pesu tapahtuu alhaalta ylöspäin, ettei tiilien väleihin pääse likaa eikä mahdollisten rikkinäisten tiilien sisään vettä. Sen jälkeen suoja-aine sumutettiin puhdistetuille pinnoille. Piijohdannainen silaani-siloksaani kyllästää tiili- ja kivipinnat ja estää sammalen kasvua, pakkasrapautumista sekä ilman epäpuhtauksien imeytymistä. Lisäksi se ehkäisee roskien tarttumista, mikä helpottaa omaa peruspuhdistusta jatkossa.

 

Perusteellinen pesu korkeapainepesurilla. Pahimmat roskat on ensin poistettu harjaamalla. Tiilet käsitellään värittömällä suoja-aineella.
Perusteellinen pesu korkeapainepesurilla. Pahimmat roskat on ensin poistettu harjaamalla.
Tiilet käsitellään värittömällä suoja-aineella.

Puhdistetun ja puhdistamattoman raja näkyy selvästi niin katolla kuin kiveyksessäkin.Puhdistetun ja puhdistamattoman raja näkyy selvästi niin katolla kuin kiveyksessäkin.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

alue aste ikea ilma kana kasvaa kasvu katto