MAINOS

Kattoremontin pohjatöissä ei saa oikaista

Talo

Asiantuntevasti tehdyt kattorakenteet ja huolella asennettu aluskate varmistavat kattoremontin onnistumisen. Remontin yhteydessä on usein paikallaan parantaa yläpohjan ilmanvaihtoa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ruukin myyntipäällikkö Jukka Torpakon mukaan suomalaiset voittavat ruotsalaiset ainakin yhdessä asiassa. Vesikattoremontteihin nimittäin lähdetään kotimaassa riittävän aikaisessa vaiheessa. Länsinaapurissa kattofirmaan kilautetaan vasta viime hetkellä.

– Katto on rakennuksen kriittisin osa. Sen remontointitarve on ennakoitava, jotta katto ei pääse vuotamaan. Jos katon kunnosta on epävarma, voi kutsua ammattilainen tekemään arvion. Luotettavasti toimiva yritys kyllä kertoo, jos todellista remonttitarvetta ei ole, Torpakko sanoo.

Katon kunto kannattaa tarkistaa kahdesti vuodessa


Kattoturvatuotteet, kuten lumiesteet, kattotikkaat ja kulkusillat valitaan kattotyypin mukaan.

Hyvin huollettu tiili- ja peltikate kestää 40–50 vuotta ja uusi huopakatekin yli 30 vuotta. Vanhempien huopakatteiden elinkaari on noin 20–25 vuotta. 70–80-luvuilla asennetut mineriittikatteet alkavat olla elinkaarensa lopussa.

Elinkaariarviot ovat suuntaa antavia. Suomen sääolosuhteet aiheuttavat katolle kovan rasituksen. Siksi katon kunto on hyvä tarkastaa kahdesti vuodessa; lumien keväällä sulattua ja syksyllä ennen liukkaita kelejä. Kesän jäljiltä kerääntyneet lehdet, neulaset ja sammalet voi kuntotarkastuksen lomassa pudottaa katolta ja sadevesikouruista.

Kattoremontin onnistuminen taataan kunnollisella kuntokartoituksella ja remontin suunnittelulla


Pellitys lisää olennaisesti piipun elinikää.

– Kartoituksessa tarkastetaan onko katto painunut sekä tutkitaan vesikatemateriaalin, katon läpivientien ja puurakenteiden kunto. Samalla tarkastetaan toimiiko yläpohjan ilmanvaihto. Monissa katoissa on ongelmia, mutta vain harvoin katot ovat homeessa tai lahoja, Torpakko toteaa rohkaisevasti.

Kartoituksen jälkeen päätetään uusittavista kattorakenteista, katon oikaisutarpeesta, katemateriaalista, läpivientien tekemisestä, hormien ja katon reunojen pellityksistä sekä räystäslaudoituksen uusimisesta. Torpakon mukaan 90 prosentissa remontti kohteista uusitaan myös kattoturvatuotteet sekä sadevesikourut ja syöksyt.

Rakenteita mahdollisuus parantaa

Vesikattoremonttia tehtäessä vanhojen vesikatto- ja yläpohjarakenteiden toimivuutta on mahdollista myös parantaa. Esimerkiksi räystäitä voidaan pidentää, jolloin vesikatto saadaan suojaamaan paremmin talon seinärakenteita. Yläpohjan ilmanottoa ja -kiertoa voidaan parantaa tekemällä yläpohjaan lisää ilmanvaihtoaukkoja.

– Kattoremontit ovat aika suuria remontteja nykyään. On tyypillistä, että remontin yhteydessä esimerkiksi yläpohjaa lisälämmöneristetään. Nykyään myös aurinkoenergiatuotteet tulevat moniin kattoremontteihin mukaan. Kattoihin integroidaan aurinkopaneelijärjestelmiä, jotka liitetään vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään ja lämminvesivaraajaan.

Muista pyytää kattoremontista pitävä tarjous


Katon harjalle, peltien väliin jää 100 mm tuuletusrako, joka jää harjalistan alle.

Torpakko arvioi kattoremontin neliöhinnan vaihtelevan sadan euron molemmin puolin. Keskiarvohinnoilla kikkaileminen on Torpakosta kuitenkin riskialtista puuhaa.

– Lähtökohtana on, että annamme asiakkaalle kustannusperusteisen tarjouksen joka pitää, eikä asiakkaalle tule ylimääräisiä kustannuksia lisätöiden muodossa. Tähän päästään sillä, että jokaisen työvaiheen ja kaikkien materiaalien hinta lasketaan yhteen todellisen tarpeen mukaan, kattokohtaisesti.

Lue myös nämä kattoremonttia koskevat artikkelit

Tutustu eri katemateriaalien ominaisuuksiin >

Kattoremntoin voi tehdä myös talvella >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

katemateriaalin valinta kattoremontin pohjatyöt kattoremontti