Kellari remontoitiin varastosta kodin sydämeksi

Talo

Kylmä ja kolkko kellari muuttui täysremontissa koko perheen rentoutumispaikaksi. 50-luvun omakotitalon kellari sai lattialämmityksen, takkahuoneen ja reilut saunatilat.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Viisihenkisen helsinkiläisperheen talossa on asuintilaa parisataa neliötä. Lisäksi talossa on kellari, jossa pinta-alaa on kahden auton talli mukaan lukien sadan neliön verran.

Kun perhe viitisentoista vuotta sitten muutti taloon, oli kellari alkuperäisessä asussaan. Vanha puulämmitteinen sauna tosin oli jossakin vaiheessa muunnettu varastotilaksi, kun ylimpään kerrokseen kattolappeen alle oli rakennettu uusi sauna ja kylpyhuone.

Näin asuttiin yli vuosikymmen, mutta perheen lasten varttuessa nuoriksi aikuisiksi alettiin kaivata suurempia kylpyhuone- ja saunatiloja. Asiaa vauhditti myös perheen remonttitaitoisen isän lisääntynyt vapaa-aika, kun lasten kuskaaminen harrastuksiin alkoi vähentyä.

Lattian piikkaus ei onnistunut tavallisilla maakiiloil la, koska betoni oli rakennusvaiheessa ras kaas ti kyllästetty metrin pituisilla jäteteräksillä. Kavennettavalla raidevälillä varustettu telaketju-Bobcat ajettiin sisään piikkaushommiin autotallin ovista.

Telaketjuilla sisään kellariin

Kellariin päätettiin remontoida takkahuone, vessa, kodinhoitotila, kylpyhuone ja sauna, jossa olisi sekä puu- että sähkökiuas. Vain autotalli sai jäädä entiselleen.

Kellariin haluttiin vesikiertoinen lattialämmitys ja toimiva ilmanvaihto, ja samalla kertaa menisivät uusiksi sähköt ja putket.

Lattian uusimiseen ja seinien korjaukseen valittiin urakoitsija, joka aloitti pohjalaatan piikkaukset maakiilavasaroin varustautuneena. Lattiaan porattujen koereikien perusteella laatan paksuudeksi oli arvioitu parikymmentä senttiä. Piikkauksen alkaessa paljastui kuitenkin hyvin nopeasti, että vuonna 1954 talon rakennuttanut autopeltiseppä oli tehnyt pohjalaatasta pomminvarman rikastamalla betonin järeillä jäteteräksillä. Terästankoja oli kylvetty betoniin niin paljon, että piikkaus ei onnistunut käsipeleillä. Tehtävään vuokrattiin telaketjuilla varustettu Bobcat, joka onneksi mahtui autotallin puolelta sisään kellariin. Tässä vaiheessa oltiin kiitollisia kellarin reilusta 2,1 metrin huonekorkeudesta.

Uudella tavalla perinteisesti

Kun lattia oli piikattu ja teräksiä, kiviä sekä betonia saatu kärrättyä pois seitsemän vaihtolavallista, oli rahaa kulunut odotettua enemmän ja leijonanosa koko remonttibudjetista jo käytetty. Pankin yhteyshenkilö suhtautui asiaan kuitenkin suopeasti, ja työtä päästiin taas jatkamaan.

Betoniset viemäriputket kaivettiin maan alta esiin ja vaihdettiin muovisiin. Talosta tarkistuskaivoon vievä pätkä jäi vielä betoniseksi, mutta se kuvattiin Eerola-Yhtiöiden käärmekameralla ja todettiin hyväkuntoiseksi.

Maapohjan päälle levitettiin suodatinkangas ja pohjat tasoitettiin kapillaarisorakerroksella. Epämääräisen muotoisen anturan sisäreunat oikaistiin valamalla antura suoraksi asianmukaisin teräsvahvistein. Sorapohjan päälle aseteltiin eristelevyt, joiden päälle asennettuihin teräsverkkoihin putkimies kävi taivuttelemassa lattialämmityksen putket. Vesipisteisiin menevät putket ja osa sähkökaapeleista jäivät siististi kulkemaan lattian eristekerrosten väliin. Takkahuoneeseen suunnitellun tulisijan kohta vahvistettiin lisäraudoituksilla.

Eristeiden päälle tuotiin pumppuautolla noin sadan millin paksuudelta betonia. Saunaan ja kylpyhuoneeseen kaadot liipattiin samassa yhteydessä.

Piikkausrymistely vei mennessään myös osan väliseiniä ja ulkoseinien sisäverhoukset. Seinien rakenne betonisokkelin sisäpuolella koostui kuivattujen heinien näköisestä 50 millimetrin eristelevyistä, ilmaraosta ja tiilistä muuratusta sisäverhouksesta eli niin sanotusta rivinteerauksesta.

Kun lattian teräsbetonilaatta oli kuivunut tarvittavat pari kuukautta, muurattiin uudet väliseinät harkoista. Ulkoseinien sisäpuolella uusi seinärakenne on 50 millimetrin Finnfoam-eriste, ilmarako ja kevytsoraharkkoverhous. Rakenne säilyi siten alkuperäisen kaltaisena, mutta nykyaikaisin materiaalein. Homeongelmia ei kellarissa ollut koskaan esiintynytkään. Sokkelin ulkopuolelle oli salaojaremontin aikana jo lisätty patolevyt ja eristeet.

Sähköt ja putket piiloon

Uusissa väliseinissä sähköputkitukset ja suojaputkissa kulkevat vesijohdot hanakulmineen ovat harkkojen sisällä piilossa. Takka- ja kylpyhuoneen väliin jäävän pienen teknisen tilan lattiassa on nyt myös kaiken varalta laatoitus, vesieristys ja kaivo. Tilassa on myös lattialämmityksen putkien jakotukki ja lämmintä vettä tuottava öljylämmityskattila, jonka säiliö on sisäänkäyntiportaikon alla olevassa varastotilassa. Kattila on hiljattain uusittu, joten mahdollinen maalämpöön siirtyminen saa vielä muutaman vuoden odottaa.

Harkkoseinät sekä vanhat kantavat betoniseinät tasoitettiin Vetonit-kipsitasoitteilla. Kylpyhuoneen seinät oikaistiin Kiillon hienotasoitteilla, ja päälle ammattimies kävi levittämässä Ardex-tuoteperheen tartuntapohjusteen ja vesieristeen kahteen kertaan sekä seiniin että lattiaan asiaankuuluvine vahvikenauhoineen. Myös saunan lattia vesieristettiin.

Takkahuoneen sydämeksi ajatellun tulisijan valinnassa päädyttiin paikalla muurattuun, hyvin vetävään avotakkaan, jossa on ikkunallinen Aito-teräsluukku. Muurari Pertti Mäkelä toteutti takan Tiilerin materiaaleista ammattitaidolla ja tilaajien toiveiden mukaan.

Kun lattialämmitys laitettiin ensimmäisen kerran päälle, muuttui tunnelma kellarissa kertaheitolla mukavaksi. Kylmästä kellarista kuoriutui mukavasti jalkapohjia lämmittävä tila, joka kutsuu viihtymään.

Talkoovoimin valmiiksi

Tässä vaiheessa koko remonttiin varattu budjetti oli jo lähes kokonaan käytetty ja vastuu työstä siirtyi ammattilaisilta perheen isälle sekä avustavalle nuoremmalle polvelle. Pukkilan Tammiston pisteessä asiantuntevasti suunniteltu laatoitusratkaisu helpotti isännän urakkaa, koska valmiiksi mietitty kokonaisuus oli helpompi toteuttaa. Kylpyhuoneen kattopaneelien ja saunan lauteiden materiaaleiksi valittiin tervaleppää. Muualla kellarin asuintiloissa kattoon asennettiin valkoiset mdf-kattopaneelit kahden tuuman koolauksen päälle. Ikkunoita ei uusittu, mutta perheen äiti ja tyttäret kunnostivat ne uudenveroisiksi.

Lisätietoja

pukkila.com

polarkivi.fi

bauhaus.fi

clasohlson.fi

finnfoam.fi

tikkurila.fi

oras.fi

kiilto.fi

ardex.fi

e-weber.fi

 

Katso kuvat työvaiheista!

 

Vesikiertoisen lattialämmityksen putket taivutel tiin eristeiden ja teräsverkon päälle noin 40 m² alueelle. Käyttövesiputket ja osa sähkökaapeleista jäivät siististi eristeiden väliin.

Vanha antura suoristettiin betonivaluna asianmukaisin raudoituksin.

Saunan kattoon asennettiin tarkistusluukku yläkertaan menevien putkien liitosten kohdalle. Luukuksi löytyi höyrytiivis malli luukkujen nettikaupasta, finnacces.fi.

 

Vanha ja uusi ulkoseinärakenne. Vanhassa betonisokkeli, 50-luvun eriste, ilmarako ja tiiliverhous. Uudessa betonisokkeli, Finnfoam-eriste, ilmarako ja kevysoraharkkoverhous.

Lattian piikkauksessa kaatuneet väliseinät muurattiin uudestaan harkoista.

 

Saunan leveät hirsipaneelit käsiteltiin mustalla Supi-saunavahalla kahteen kertaan. Tavoitteena on sekä savusaunamaisuus että käytännöllisyys, sillä puilla lämmitettäessä vaaleat seinät tummuvat helposti. Saunan takanurkka on verhoiltu Polarkiven kiiltäviä hiukkasia sisältävällä Silver Black -luonnonkivellä. Kiviä valaisevien kuituvalojen projektori on seinän toisella puolella.

Valkoisten seinälaattojen vastapainona ammeen takana on tummaa ja kivimäistä Pukkilan Graallaattaa. Bauhausin Camarque-amme maksaa tarvikkeineen vain parisataa euroa. Ammeeseen tehtiin vielä etuseinä Wedi-levystä, joka laatoitettiin. Oras Hydra -suihkusetin paikkaa merkkaavat pienet mosaiikkilaatat. Kattopaneelit ovat tervaleppää. Keskellä kattoa sijaitsevan yleisvalon tunnelmavaihtoehdoksi asennettiin 3 kpl 3W ja 4 kpl 0,5W led-spotteja (Clas Ohlson).

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.