Hirsikoto, Peura Talot, Koivukoto 2

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan Suomessa oli 1970-luvulla alle 200 000 kesämökkiä. Nyt niitä on lähes puoli miljoonaa; vuoden 2007 lopussa täsmälleen 478 306 kappaletta.

Mökkikanta teki vuosikymmenessä 40 prosentin hyppäyksen sekä 1970- että 1980-luvuilla. Vielä 1990-luvun alussa vuosittain valmistui noin 8 000 uutta mökkiä. Nyt määrä on pudonnut puoleen, mutta mökkien pinta-alat ovat kasvaneet ja varustelutaso noussut.

Mökki vai kakkosasunto? Kesähuvilavalmistajien mukaan markkinat ovat jakautuneet kahtia. Edelleen myydään lukumääräisesti enemmän perinteisiä, pääasiassa kesäkäyttöön tarkoitettuja huviloita, jotka ovat pinta-alaltaan pienempiä, kevyemmin eristettyjä ja varustetasoltaan vaatimattomampia kuin normaaliin asumiskäyttöön valmistettavat talot.

Euroja liikkuu enemmän huvilakaupan toisessa puolikkaassa. Jos rahaa on, sitä käytetään runsaasti perheen kakkosasunnon varusteluun. Hyvin varustellut ja isokokoiset loma-asunnot eivät rakennusteknisiltä ratkaisuiltaan juurikaan eroa normaaliin asumiskäyttöön rakennetuista taloista. Huvilamaisuus voi näkyä rakennuksen ulkonäössä, mutta toisaalta kakkoskodeissa suositaan tällä hetkellä moderneja ulkonäköratkaisuja.

Omakotitalon tiloihin verrattuna huvilalla ei yleensä ole vaatehuolto- tai kodinhoitotiloja, ja sauna sijaitsee useimmiten erillisessä rakennuksessa. Talopakettivalmistajilla on kesähuviloita kaikenlaisille rakentajille: kevyempiä rakenteita kesäkäyttöön tai komeita kakkosasuntoja. Monet valmistavat kesäasuntoja – kuten omakotitaloja – räätälöidysti rakentajan toivomusten mukaan.

Selaa tästä kuvagalleriaa kesämökeistä >

Sisävessa yleistyy. Tilastokeskuksen tuoreen Kesämökkibarometrin mukaan kesämökkien asuinpinta-ala oli vuoden 2008 lopussa keskimäärin 73 neliömetriä. 1970-luvulla mökit olivat keskimäärin 38-neliöisiä, ja vielä vuonna 2003 – ensimmäisen Kesämökkibarometrin kyselyssä – noin 50-neliöisiä.

Kesämökit ovat edelleen pääsääntöisesti kesä-, kevät- ja syyskäyttöön soveltuvia rakennuksia. Vain noin kolmasosa on eristetty talviasuttavaksi.

Talviasuttavista huviloista lähes puolet on varustettu sisävessalla, joko vesivessalla tai kompostikäymälällä. Mitä uudemmasta mökistä on kyse, sitä todennäköisemmin siellä on sisävessa. Kuitenkin edelleen kolmella mökillä viidestä asioidaan ulkopuuceessä.

Huviloiden varustelutaso riippuu hyvin paljon siitä, onko mökillä sähköt ja onko se liitetty vesijohtoverkostoon vai ei.

Kesämökkibarometrin mukaan yhdeksällä kymmenestä mökistä on sähköt, mutta vesi tulee useimmille mökeille kantamalla kaivosta tai vesistöstä. Vain 16 prosenttia mökkiläisistä saa talousvetensä vesilaitoksen tai vesiosuuskunnan verkostosta. Joka viidennessä mökissä on suihku. Astianpesukoneita ja pyykinpesukoneitakin käytetään mökeillä entistä useammin.

Lähde: Tilastokeskuksen Kesämökkibarometri 2009.