Kesämökeillä sattuu eniten vahinkoja talvikaudella

Talo

Kesäasuttavien mökkien yleisimmät vakuutuksesta korvattavat vahingot johtuvat murrosta tai putkirikosta. Murtomiehen vierailu ja putkirikko ajoittuvat useimmiten syksyyn tai talveen, kun mökit eivät ole aktiivisessa käytössä. Kutsumattomat vieraat ja vuodot voi välttää valmistelemalla mökki huolellisesti talvikauteen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Murtoja ja varkauksia tapahtuu kesäkäyttöisillä mökeillä eniten syksyisin. Vuodot ja putkirikot sijoittuvat puolestaan alkuvuoteen ja kevääseen, jolloin pakkasen rikkomat putket alkavat vuotaa mökkejä käyttöönotettaessa. Tiedot ovat peräisin Ifin vahinkotilastoista.

Suuri osa mökkien talvikauden aikana syntyvistä vahingoista on mahdollista estää etukäteen.

– Mökin talvikuntoon laittaminen on hyvä aloittaa vesijohtojen ja viemäreiden huolellisella tyhjentämisellä. Jäätynyt vesi tekee vesijohdoille ja viemäreille pahaa jälkeä. Katkaise mökistä sähköt jos mahdollista ja tarkasta vesikaton kunto ennen talvea. Estä lisäksi näätien, oravien ja pienempien jyrsijöiden pääsy mökin rakenteisiin, omaisuusvakuutusten asiantuntija Juha Virtanen Ifistä listaa.

Myös mökin murtosuojauksesta on syytä huolehtia.

– Varmista, että mökissä on kunnon lukitus, ja vie varkaita kiinnostavat arvoesineet pois talven ajaksi. Järjestä valvonta mökille käymällä itse säännöllisesti paikalla tai sovi silmälläpidosta mökkinaapurin tai paikallisten asukkaiden kanssa.

Koti- ja maatilavakuutuksista korvattiin viime vuonna noin 1 500 vapaa-ajan asuntoihin tehtyä murtoa ja varkautta yhteensä noin kahdella miljoonalla eurolla*.

Suomessa on paljon alivakuutettuja mökkejä. Esimerkiksi rantasauna, soutuvenettä suuremmat veneet tai tonttimetsä ei automaattisesti sisälly mökin vakuutukseen. Erityisesti perikuntien omistamat kesämökit paljastuvat usein vahingon tapahduttua alivakuutetuiksi.

Näin pienennät murto- ja ilkivaltariskiä:
• Varmista, että mökissä on nykyaikaiset takalukkiutuvat käyttölukot, joita ei saa ruuvimeisselillä auki. Rakoraudat estävät oven avaamisen ruuvimeisselillä tai piikillä. Lisäksi ovissa on hyvä olla turvalukot. Salpaa ikkunat huolellisesti. Sisältä suljettavat ikkunaluukut lisäävät turvallisuutta.
• Vie arvoesineet, elektroniikka, aseet ja alkoholi pois mökiltä.
• Lukitse myös piha- ja rantarakennukset.
• Lukittu portti tai puomi pihaan johtavalla tiellä vaikeuttaa kutsumattomien vieraiden pääsyä mökille.

Näin pienennät vuoto- ja kosteusriskiä:
• Mikäli mökissäsi on vesijohto tai viemäri, sulje ja tyhjennä vesijohtoverkosto ja viemärit, kun mökki jää kylmilleen talveksi.
• Huolehdi mökin tuuletuksesta, jotta kosteusvaurioita ei pääse syntymään. Laita savupiipun päälle suojaus, joka päästää ilman kulkemaan hormin kautta.

Näin huomioit luonnonvoimat:
• Katkaise sähköt ellei mökille jää sähköllä toimivia laitteita.
• Kaada tai poistata ammattilaisella huonokuntoiset puut mökin lähettyviltä.
• Puhdista rännit ja katto lehdistä ja neulasista.
• Tarkasta samalla vesikaton kunto sekä katon läpivientien kunto.
• Nosta vene tarpeeksi kauas rannasta myrskyveden ja jäiden tieltä.
• Vie veneen moottori ja varusteet asianmukaiseen talvisäilytykseen.
• Nosta laituri rannalle jos mahdollista.

*Finanssialan Keskusliitto

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kesämökki kotivakuutus mökki turvallisuus vakuutus


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: