Suomalaiset ovat ahkeria kesämökkeilijöitä, mutta lomahuumassa ei välttämättä muisteta aina huolehtia mökin turvallisuudesta. Mökeillä sattuu vuosittain muutamia kymmeniä tuleen liittyviä onnettomuuksia, joista jopa joka seitsemäs aiheutuu hormeista ja tulisijojen väärästä käytöstä. Lisäksi paloja lähtee liikkeelle myös sähkö- ja kaasulaitteista.

– Onnettomuuksien syistä ei ole tarkkaa tilastointia, mutta ihmiset ovat mökillä usein hiukan huolimattomampia. Alkoholiakin saatetaan ottaa vähän liikaa, ja siihen liittyy sitten kaikenlaista turaamista ja sähläämistä, toteaa Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK:n turvallisuusasiantuntija Jari Pouta.

Mahdollisia vahinkoja voidaan ennaltaehkäistä jo alkukesästä, kun mökille tullaan ensimmäistä kertaa. Silloin on hyvä tarkistaa muun muassa palovaroittimien, alkusammutusvälineiden ja kaasulaitteiden kunto.

Varovaisuutta ja malttia tulenkäsittelyssä

Mökillä ollaan paljon tekemisissä tulen kanssa, sillä saunominen ja grillaaminen kuuluvat erottamattomasti suomalaiseen kesään. Tulenkäsittelyssä tulisi kuitenkin aina olla varovainen ja huolellinen, ja varautua siihen, että tuli saattaa karata.

– Grillihiilten sytyttäminen on hyvä aloittaa siitä, että luetaan sytytysnestepullon kyljestä käyttöohjeet ja annetaan nesteen imeytyä kunnolla. Saunan kiukaaseen ja takkaan tuli syttyy parhaiten kuivilla puilla. Jos tulisijat ovat olleet kylmillään pitkään, esimerkiksi edellisestä kesästä asti, lämmittäminen kannattaa aloittaa varovasti. Liian isot roihut voivat tehdä hormiin halkeamia, Pouta varoittaa.

Varovaisuus on tarpeen erityisesti isojen avotulien, kuten juhannuskokkojen kanssa. Kokon polttamiseen on saatava maanomistajan lupa, ja kokko pitää rakentaa palamattomalle alustalle, esimerkiksi hiekalle tai kalliolle.

– Tuulen suunta on hyvä ottaa huomioon kokkoa polttaessa, ja aina kannattaa varautua siihen, että tuli saattaa karata. Eli vettä tai muita sammutusvälineitä on hyvä olla lähellä. Kokosta lentää aina jonkin verran kipinöitä, joten helposti syttyvät tekokuituiset vaatteet eivät ole paras mahdollinen vaatevalinta, Pouta sanoo.

Jos tuli pääsee karkaamaan kokosta tai jostain muualta, ensimmäinen tehtävä on saada lähellä olevat ihmiset turvaan. Tulta voi ryhtyä sammuttamaan itse alkusammutusvälineillä, mutta myös ammattiapua on hyvä hälyttää paikalle.

– Mökin tai juhannuskokon tarkka osoite ja ajo-ohjeet on muistettava kertoa hätäkeskukseen. Jos esimerkiksi kuntaliitokset ovat sekoittaneet tuttuja osoitteita, tarkan sijainnin saa hätäkeskuksen nettisivuilta. Koordinaatit voi vaikka printata ja teipata mökin keittiön oveen, josta ne löytyvät tarvittaessa.

Kuntotarkistetut kaasulaitteet toimivat riskittömämmin

Monilla kesämökeillä on sähkölaitteiden sijasta yhä paljon kaasulaitteita, esimerkiksi kaasuhelloja tai – jääkaappeja. Kaasulaitteiden toimintakunnosta on hyvä pitää huolta, sillä niiden käyttö lisää paloriskiä, ja ilman hyvää ilmanvaihtoa mökin sisätiloihin voi syntyä vaarallista häkää.

– Kaasulaitteiden turvallinen käyttö tarkoittaa valmistajan ohjeiden mukaista käyttöä. Vähintään kerran vuodessa on hyvä tarkistaa laitteiden toimintakunto: syttyvätkö ne hyvin, pysyvätkö päällä hyvin, onko liekki puhtaan sininen, neuvoo Turvatekniikan keskus Tukesin turvallisuusinsinööri Seppo Huttunen.

Kaasulaitteiden käyttöön liittyy tiettyjä riskejä, mutta niiden vuoksi ei kannata kuitenkaan jättää laitteita kokonaan käyttämättä.

– Jos on tottunut käyttämään kaasulaitteita, suhtautuu niihin oikein ja noudattaa käyttöohjeita, ne ovat helppokäyttöisiä ja turvallisia, Huttunen vakuuttaa.