ANNE KORHONEN
KUVAT NINA DODD
pickala002
Kesäkodin sydän. Koko mökin levyinen, suuri terassi on Kanadan jättiläistuijaa, joka kestää käsittelemättömänä karuissakin olosuhteissa.
Tältä mökki näytti ennen.
Tältä mökki näytti ennen.
Korkealla kallioisella saarella sijaitseva mökki näyttää kauempaa isohkolta huvilalta, mutta ulkoasu pettää.
Merelle päin avautuvat ikkunat ovat suuret ja uusi terassi levittäytyy koko mökin leveydelle. Todellisuudessa mökissä on 37 neliötä, mikä pitää sisällään kaksi makuuhuonetta, olohuoneen ja pikkukeittiön. Kyseessä on siis melkoinen tilaihme!
Etelä-Suomessa Siuntion saaristossa sijaitseva kesämökki on rakennettu 1970-luvulla. Se oli lähes alkuperäisessä asussaan, kun kiireistä elämää viettävä sinkkunainen Sanna lunasti sen nyt jo ikääntyneiltä vanhemmiltaan.
– Monet mukavat kesämuistot liittyvät tänne! Vanhemmat voivat edelleen viettää aikaa täällä, mutta nyt heidän ei tarvitse huolehtia mökistä, uusi omistaja kertoo.
Terasseilta on upea näköala rantaan ja merelle.
Terasseilta on upea näköala rantaan ja merelle. Siuntion saaristossa sijaitseva mökki on rakennettu 1970-luvulla perheen kesäpaikaksi.
 Vanha jumppasalin köysi löysi paikkansa terassille johtavien portaiden kaiteena.
Köyden uusi elämä. Vanha jumppasalin köysi löysi paikkansa terassille johtavien portaiden kaiteena.
Alusta asti oli selvää, ettei koko mökkiä pistetä uusiksi, vaan tiukalla budjetilla remontoidaan vain kaikkein välttämättömin.
Piilopirttimäinen tunnelma päätettiin muuttaa moderniksi ja merellisen raikkaaksi. Vapaan timpuriporukan löydyttyä remontti alkoi sovitun aikataulun mukaisesti vappuna 2007.
Aikataulusta tuli kireä, sillä uudella omistajalla oli hoppu saada kaikki kuntoon kesäksi. Mökin sijainti saaressa aiheutti suurimman haasteen – kuinka kaikki tavarat saataisiin kätevästi työmaalle. Käytössä oli kaksi venettä, joilla onnistui niin lautojen, maalien kuin yli 300-kiloisen grillinkin kuskaaminen saareen.
Vanhat puutarhakalusteet maalattiin muuhun sisustukseen sopiviksi.
Vanhat puutarhakalusteet maalattiin muuhun sisustukseen sopiviksi. Taustalla näkyvä Valugrilli toimii kätevästi kesäkeittiönä.
Kesäkotiin on hankittu harkitusti esineitä täydentämään saariston tunnelmaa.
Merellistä tunnelmaa! Kesäkotiin on hankittu harkitusti esineitä täydentämään saariston tunnelmaa.
Saaressa vietetään aikaa suurimmaksi osaksi ulkona, joten Sanna halusi ison terassin. Hän etsi pitkään sopivaa merellisiin ja karuihin olosuhteisiin sopivaa puulaatua. Lopulta hän päätyi Canada Woodin jättiläistuijaan, sillä se kestää loistavasti kosteutta eikä sitä välttämät tarvitse käsitellä millään aineella. Hunajansävyinen puu miellytti myös silmää.
Mökin kauhtuneet tummanruskeat ulkoseinät saivat uuden maalipinnan. Uudeksi väriksi valittiin raikas siniharmaa Nicolorin maali. Sivuseinälle puhkaistiin ikkuna antamaan lisää luonnonvaloa sisätiloihin. Sanna halusi pyöreän ikkunan, sillä se lisää mökin merellistä tunnelmaa. Sopiva pyöreä ikkuna löytyi Lammin ikkunalta.
Valkoinen keittiökaapisto selkeä ja siisti. Rosoinen sisustuskivi tuo keittiöön rustiikkista tunnelmaa. Kaikki kodinkoneet Upolta.
Sisätilojen kaikki pinnat käsiteltiin. Seinät maalattiin puhtaan valkoisiksi. Ennen sitä kaikki vanhojen kipsilevyjen raot kitattiin umpeen. Yhdelle seinälle laitettiin valkoiseksi maalattua raakalautaa. Alkuperäinen mäntypuulattia oli kohtuullisen hyvässä kunnossa, joten se hiottiin ja lakattiin kauttaaltaan tummaksi.
Väliovet olivat myös nähneet parhaat päivänsä, joten nekin uusittiin. Uudet ovet hankittiin Fenestralta. Myös ulko-oveen valittiin pyöreä ikkuna täydentämään tunnelmaa.
Keittiöstä poistettiin kaikki mikä irti lähti. Valkoiset kalusteet ja puuta muistuttavat laminaattitasot hankittiin Keittiöpisteestä. Kaapistojen välinen tila verhoiltiin Craft Stonen rosoisella sisustuskivellä. ”Kesäkeittiökin” uudistui, kun pihalle hankittiin tuulta ja tuiskua kestävä Suomen Valugrilli.
Remonttiporukka ylitti odotukset kaikilta osin ja työ saatiin päätökseen jo juhannukseen mennessä. Näin ollen uudistuneesta mökistä ehdittiin nauttia koko kesä.
– Olen todella tyytyväinen lopputulokseen. Uskomatonta miten paljon aikaan saa jo maalaamisella!
Kaikki seinät maalattiin valkoisiksi
Kaikki seinät maalattiin valkoisiksi. Yksi seinistä verhoiltiin raakalaudalla. Hyväkuntoinen vanha puulattia hiottiin ja lakattiin tummaksi. Pyöreä ikkuna on pirteä yksityiskohta raakalaudoitetulla seinällä!
Vierashuoneeseen on saatu mahtumaan makuutilat kolmelle.
Mitä maksoi?
Terassi ja kaiteet noin 3 500 euroa.
Maalit, lattialakka ja kiinanpuuöljy noin 800 euroa.
Grilli 840 euroa.
Keittiökalusteet ja tasot 2 350 euroa.
Sisustuskivet noin 300 euroa.
Kodinkoneet 2 238 euroa.
Väliovet karmeineen noin 600 euroa.
Pyöreät ikkunat noin 1 000 euroa.
Yhteensä noin 11 600 euroa.