Koonnut Paula Herranen
Katteeksi kumibitumia
Lempääläinen Katepal on tuonut ammattilaisten käyttämän SBS-kumibitumin myös pienrakentajien ulottuville. SuperKatepal-kattolaattojen hyviä ominaisuuksia ovat muun muassa asennusta helpottava repimislujuus ja hyvä taivuttelun kesto. Materiaali joustaa myös kylmissä olosuhteissa. Värivalikoima on laaja vihreän, punaisen, harmaan ja ruskean eri sävyistä siniseen ja mustaan asti. Laatoilla on 15 vuoden takuu. Laadun takaamiseksi laattojen alle suositellaan SuperKatepal-alusmattoa, joka on vahvistettu polyesterikudoksella. Tiedustelut Katepal, (03) 375 9111, www.katepal.fi .
Tehoa siivoukseen
Siivoajien iloksi kehitetään koko ajan entistä tehokkaampia ja sekä käyttäjä- että allergiaystävällisempiä uutuuksia. Miele toi juuri markkinoille uuden, alle viisikiloisen S4-imurisarjan, jossa pieniin kuoriin on saatu mahtumaan suurten imurien ominaisuudet. Kuvassa on malli S4780 Hepa, jossa on teleskooppiputki, kolme ympäri kääntyvää pyörää ja kädensijassa elektroninen tehonsäätö ja käynnistyspainike. Toimintasäde on 9 metriä, hinta noin 374 euroa. Lisätietoja ti-to klo 9-12 Mielen kodinkoneiden kuluttajaneuvonnasta, (09) 8759 7417, tai www.miele.fi.

Electrolux puolestaan lanseerasi uuden ilmatiiviin Oxy3system-imurisarjan, joka poistaa tiivistetyn runkonsa ja tehokkaan suodatusjärjestelmänsä ansiosta sisäilman pölyhiukkaset ja muut allergeenit niin hyvin, että se puhaltaa ulos 99,95-prosenttisesti puhdistettua ilmaa. Suulake on matala ja kevyt, ja imuri säätää tehon automaattisesti erilaisille pinnoille. Esimerkiksi malli ZO6350 maksaa noin 399 euroa. Lisätietoja ma-pe klo 9-16 Electroluxin kuluttajaneuvonnasta, 0200 2662, tai www.electrolux.fi.
Vipinää suihkuun
Oletko joskus haaveillut käsisuihkusta, jonka asentoa voisi muuttaa niin, että se suihkuttaisi ja hieroisi sopivasti vaikka kipeää niskaa tai ristiselkää? Grohelta on ollut markkinoille uusi Movario-käsisuihku, jonka pää kääntyy 360 astetta eli kahdeksaan eri asentoon. Siksi käsisuihkua voidaan käyttää myös ylä- tai sivusuihkuna. Esimerkiksi Movario-käsisuihku Massage, jossa on neljä suihkutustapaa (normaali, jet, sade ja hierova), maksaa noin 93 euroa. Maahantuoja Teknocalor, (09) 825 4600, www.teknocalor.fi.
Johdot piiloon
Jos haluat kätkeä nykykodin lukemattomat johdot ja piuhat pölyltä tai vaikka perheen lemmikkijyrsijöiltä, piilota ne siististi johtokoteloihin tai johtojalkalistoihin. Esimerkiksi Duurin johtojalkalistat ovat kovaa muovia, ja värejä on useita. Listat on helppo avata tarvittaessa, ja tiettyihin malleihin on saatavilla myös sisä- ja ulkokulmia sekä päätypaloja, jotka viimeistelevät lopputuloksen. Lisätietoja Duuri, (09) 351 050, www.duuri.fi. Nettisivuilta löytyvät pdf-muodossa muun muassa mittava Tuotekuvasto sekä hyödyllinen Listanvalintaopas.
Jugendin hengessä
Kymidesign on kouvolalaisen Kymenlaakson ammattikorkeakoulun (www.kyamk.fi) muotoilu- ja tuotekehityskeskus, joka ryhtyi yhteistyöhön loimaalaisen Metsäpuun kanssa ja kehitti yhtiön Villa-keittiövalikoimaan uuden Jugend-mallin. Malli on massiivipuuta, ja siinä yhdistyvät kansallisromanttisen ajan muotoilu ja nykyaikaisten ratkaisujen tehokkuus. Tämän päivän keittiötarvikkeet ja ruoanlaittokulttuuri on otettu varustelussa hyvin huomioon. Värejä ovat antiikinvalkoinen ja valkolakattu koivu, perustammi ja sekä vaalea että tumma tammi. Yksityiskohdat on suunniteltu tarkasti vetimiä, koristemerkkejä ja -leikkauksia myöten. Lisätietoja Villa-keittiöt. (05) 885 200, www.villa-keittiot.fi.
Villiä länttä suomalaisittain
Hirsitalot ja -huvilat ovat perinteisesti olleet lähellä suomalaisten sydäntä. Pudasjärveläinen Kontiotuote on nyt esitellyt uuden Kantri-mallistonsa, joka henkii maanläheistä villin lännen tunnelmaa. Perusmalleja on viisi: Bonanza, Montana, Kansas, Alaska ja Lake. Malleihin on suunniteltu paljon isoja ikkunoita ja sadepäivinäkin ilahduttavia katettuja terasseja. Kokonaisuuden voi muokata omia toiveitaan ja tarpeitaan vastaavaksi. Kuvassa Montana A:n keittiö, pohjapiirroksissa Montana A ja parvi1, kerrosala yhteensä 62 neliötä, hinta 150 millin pyöröhirrellä alkaen 21 400 euroa + rahti. Lisätietoja malleista ja hinnoista Kontio-myyjät kautta maan tai Kontiotuote, (08) 820 0111, www.kontio.fi.
Pehmeää-pepun alle
Huovutettu villa on lämmin luonnonmateriaali. Helsinkiläinen Marj design suunnittelee ja huovuttaa käsin muun muassa pehmoisia istuinalustoja, joiden huopapinnat kätkevät väliinsä kosteutta eristävän, lämpöä lisäävän solumuovikerroksen – eli palan retkipatjaa. Vakiomallien koristeaiheet, kuten kuvan punatulkku ja pupujussi, ovat enimmäkseen Suomen luonnosta, mutta Marj design tekee tuotteita myös asiakkaan toiveiden mukaan ja huovuttaa kuvan vaikka lempikoirarodusta. Tuotevalikoimaan kuuluvat myös villaiset lapaset, liivit, päähineet jne. Esimerkiksi istuinalustat, koko noin 35 x 35 cm, maksavat 29 euroa + toimituskulut. Lisätietoja Marj design, marie.immonen@nic.fi, www. nic.fi/-moozi/marjdesign.
Valoa löylyhuoneeseen
Saunan löylyhuoneeseen sopii parhaiten tunnelmallinen, epäsuora valo. Syksyn uutuus Raita-saunavalaisin on muotoon puristettua puuviilua. Koska pinta on käsittelemätön, sen voi halutessaan sävyttää. Valo siivilöityy kapeista raoista ja avoimesta alaosasta. Raita on suunniteltu niin, että se sopii sekä suoralle seinälle että kulmaan ja yli metrin korkeuteen. Korkealta se antaa valon epäsuorasti seinän ja katon kautta, alhaalta pehmeästi lattian kautta. Raita-valaisimia saa sähköliikkeistä ja rautakaupoista. Lisätietoja Ketonen, (06) 315 7800, www. ketonen.com.
Mikrokuidut töihin
Tuntuuko, että mitkään aineet ja välineet eivät riitä, kun haluat ryhtyä puunaamaan kotiasi vaikka joulua tai perhejuhlia varten? Vileda on siirtänyt siivousliinoista tutun mikrorakenneteknologian nyt myös harjoihinsa. Harjasten Micropearls-kiteet saavat aikaan rosoisen pinnan, joka irrottaa lian helposti. Kiteitä on kaikissa Powerfibres-talousharjoissa: tiski-, pullo- ja wc-harjoissa sekä joustavissa käsiharjoissa ja kädensijalla varustetuissa käsiharjoissa (kuvassa). Lisätietoja Freudenberg Household Products, 0424 2861, www. vileda.fi.

Juoksevaa vettä myös pakkasessa

Jos joudut johtamaan talvella kylmää vettä tilapäisesti esimerkiksi vapaa-ajan asuntoon tai rakennustyömaalle, kannattaa valita itsesäätyvällä lämpökaapelilla varustettu virtausputki. Callidus on ryhtynyt tuomaan maahan norjalaista Isoterm Termoputkea, jonka lämpökaapeli kytketään päälle, jos jäätynyt putki on sulatettava tai veden jäätyminen halutaan estää kylminä ajanjaksoina. Termoputki 20/45–(kuvassa) on varustettu pistokeliitännällä, ja sitä saa 15, 25, 45 ja 70 metrin kieppeinä. Tiedustelut Callidus, (09) 374 751, www.callidus.fi.

Sytyttääkö huonosti?

Tulenteko voi olla hankalaa, mutta apu on lähellä. Kotimaiset Syttikset on tehty helpottamaan uunien, takkojen, kiukaiden, nuotioiden ja grillien sytyttämistä. Syttis-pallot on valmistettu puunjalostuksessa syntyvästä jäteraaka-aineesta ja parafiinista. Ympäristöystävällisissä palloissa on sytytin, ja pallojen pakkauksessa on raapaisupinta. Tulitikkuja ei siis tarvita, vaan Syttis voidaan raapaista palamaan ilman apuvälineitä. Se palaa 10-15 minuuttia, jotta kosteatkin puut ehtivät syttyä. Hinta riippuu tilauksen koosta sekä maksu- ja toimitustavasta, isot erät sopimuksen mukaan. Valmistaja kesälahtelainen VarmaTuli, lisätietoja ja tilaukset www.syttis.net.

Pökköä pesään

Perinteiset koivuklapit ovat tuttuja kaikille elävän tulen ystäville, mutta nyt on saatavana myös koivusta puristettuja tuhteja brikettejä. Biowatin Betula-briketit on tehty puusepänteollisuuden puruista ja lastuista, ja niiden kosteuspitoisuus on alle 10 prosenttia. Siksi ne palavat pitkään ja tasaisesti, ja hiillosvaihe kestää kauan. Briketit on pakattu 12 kappaleen kahvallisiin muovisäkkeihin. Betuloita myydään muun muassa Rautioissa, K-raudoissa ja huoltoasemilla. Lisätietoja Biowatti, 010 7771, www.biowatti.fi

Talousvinkki!

Tuottaako kodin kirjanpito ongelmia? Tuppaavatko rahavirrat ulospäin olemaan suurempia kuin rahavirrat kotiinpäin? Piipahdapa Marttaliiton sivuilla www.marttaliitto.fi kohdassa Kodin talous. Sieltä löydät testattuja, toimivia vinkkejä perheen talouden hallitsemiseen, samoin taulukoita, joiden avulla opit seuraamaan tulojasi ja menojasi.