MAINOS PÄÄTTYY
Vertaile moottorisahoja

Moottorisahoja on sekä sähkö- että polttomoottorikäyttöisiä. Nyt keskitymme polttomoottorimalleihin, koska haluamme Koti & kesämökki -teeman mukaisesti esitellä piha- ja puutarhakäyttöön tarkoitettuja sahoja omakotiasukkaiden lisäksi myös niille kesämökkiasukkaille, joilla ei ole mökillä sähköjä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Moottorisahoja on sekä sähkö- että polttomoottorikäyttöisiä. Nyt keskitymme polttomoottorimalleihin, koska haluamme Koti & kesämökki -teeman mukaisesti esitellä piha- ja puutarhakäyttöön tarkoitettuja sahoja omakotiasukkaiden lisäksi myös niille kesämökkiasukkaille, joilla ei ole mökillä sähköjä.
Teksti Paula Herranen
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
Mitä pitää pohtia?
Mieti ensin, miten usein ja mihin käytät sahaasi. Raivaatko metsäpalstaasi päivittäin vai sahaatko vain joskus polttopuita? Omat tarpeesi ratkaisevat valinnan.
Keskeisimpiä ja yleisimmin vertailtuja moottorisahan ominaisuuksia ovat iskutilavuus, teho, paino ja terälaipan pituus. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota myös käynnistyksen helppouteen, polttoaine- ja öljysäiliön tilavuuteen, huollon helppouteen sekä melu- ja tärinätasoon. Myös sahan tasapaino, käyttömukavuus ja käyttöturvallisuus ovat tärkeitä tekijöitä.
Teräketjun ominaisuuksilla, kuten veto- ja kärkihammaspyörien hammasvälillä ja hampaan muodolla, on merkitystä erityisesti siinä vaiheessa, kun tarvitset uuden ketjun. Ota silloin vanha ketju mukaasi kauppaan, niin löydät varmimmin valikoimasta juuri omaan sahaasi sopivan ketjun.
Kun ostat moottorisahasi asiantuntevalta myyjältä, saat häneltä apua valintaa tehdessäsi. Kerro jo hänelle, mihin tarvitset moottorisahaa ja miten aiot sitä käyttää. Voit myös pyytää koesahausmahdollisuutta, ennen kuin teet lopullisen valintasi.
Mitä polttoaineeksi?
Kaksitahtisia moottorisahoja (ja muitakin kaksi- ja nelitahtisia polttomoottorikäyttöisiä pienlaitteita, kuten ruohonleikkureita, lumilinkoja ja veneiden moottoreita) varten myydään myös erityistä pienkonepolttoainetta eli alkylaattipolttoainetta. Alkylaattia saadaan yhdistämällä öljynjalostuksen yhteydessä tislauksessa syntyviä kaasuja. Pienkonepolttoaine on ympäristöystävällistä, koska siinä ei ole esimerkiksi syöpää aiheuttavaa bentseeniä. Se myös poistaa hajuhaittoja, parantaa koneen käyntiä ja vähentää huoltokuluja muun muassa siksi, että se palaa puhtaammin eikä karstaa konetta. Varmista kuitenkin aina tuotteensa tuntevalta kauppiaalta, millainen polttoaine sopii parhaiten juuri sinun sahaasi.
Varmista huolto!
Kun olet ostamassa moottorisahaa, tarkista, että saat sahan mukana kunnollisen käyttö- ja huolto-oppaan, jotta osaat käyttää sahaa oikein ja tehdä säännöllisesti tarvittavat huoltotyöt, kuten puhdistaa sahan sekä kiristää, voidella ja teroittaa teräketjun. Mitä paremmin huollat sahaasi, sitä paremmin, tehokkaammin ja turvallisemmin se toimii. Kunnollinen huolto pienentää sahan käyttökustannuksia myös siten, että se pidentää sahan käyttöikää. Erästä maahantuojaa lainatakseni: ”Kohtele moottorisahaasi yhtä hyvin kuin autoasi.”
Kaikkia huoltotöitä et pysty kuitenkaan itse tekemään, joten muista varmistaa, että sahalla on toimiva huolto. Kuka huoltaa, missä on lähin huoltopiste, onko varaosia varmasti saatavilla? Yksinkertaistettuna: toimiiko palvelu vielä senkin jälkeen, kun olet kävellyt ulos kaupasta sahapaketti kainalossasi.
Käyttö- ja huolto-oppaiden väheksyminen ja lukematta jättäminen on suomalaisten helmasynti. Moottorisaha on kuitenkin niin järeä ja tehokas työkalu, että oppaat on syytä lukea niin hyvin, että osaat ne ulkoa. Silloin osaat sekä käyttää että huoltaa sahaasi oikeaoppisesti.
Muista myös varata huoltoaika hyvissä ajoin – esimerkiksi kevät juuri ennen mökkikauden alkua on huoltoliikkeissä kiireistä aikaa, joten mitäpä jos seuraavalla kerralla huollattaisitkin moottorisahasi jo talvikuukausien aikana?

Moottorisaha on vaarallisimpia yleisesti kotona ja mökillä käytettäviä työkaluja. Älä aliarvioi sahan vaarallisuutta äläkä yliarvioi omia kykyjäsi – vahinkoja sattuu ammattilaisellekin! Muista siis aina käyttää turvavarusteita. Viisas ostaa turvavarusteet samalla, kun hankkii sahan. Käytä varusteita myös sahaa huoltaessasi ja pidä aina sahaa käyttäessäsi ja huoltaessasi käden ulottuvilla kunnollinen ensiapupakkaus.
– kypärä silmä- ja kuulonsuojaimineen, koska se suojaa silmiä sinkoilevilta lastuilta ja pelastaa kuulon
– kunnolliset työkäsineet, jotka suojaavat käsiä esimerkiksi siinä tilanteessa, jos teräketju jostain syystä hyppää pois päältä tai katkeaa
– turvahousut, joiden erikoiskuidut pysäyttävät sahanterän, jos terä lipsahtaa jalkaan
– turvasaappaat, joiden teräskärki estää lipsahtanutta terää pääsemästä käsiksi varpaisiin ja karkeakuvioinen pohja estää jalkoja lipsumasta
Mistä tiedät, milloin teräketju pitää teroittaa?
Tuntuuko saha tylsältä? Toimiiko se tehottomammin kuin ennen? Tarkkaile sahauslastujen laatua. Terävällä teräketjulla tulee tasaisia kunnon lastuja, tylsällä pelkkää purua.
Yhteystietoja:
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja