MAINOS

Talon talviylläpito – 10 ajankohtaista vinkkiä

Talo

Tee edes nämä talvikunnossapitotoimet, niin talosi arvo säilyy.

Jaa sosiaalisessa mediassa
  1. Ilmalämpöpumppu hurisee iloisesti monen talon seinässä. Pumppu ei ole kuitenkaan mikään ikiliikkuja, vaan se kaipaa säännöllistä hoitoa ja huoltoa. Imuroi ja puhdista ilmalämpöpumpun sisällä olevan puhaltimen suodattimet ja puhdista ulkona oleva koneisto säännöllisesti. Jos koneistoon muodostuu jäätä, teho kärsii.
  2. Lumi aiheuttaa vahinkoja niin rakennuksille kuin pihan kasveille. Tarkasta, että kasvihuoneen lasit ovat säilyneet ehjinä. Raskas lumikuorma nimittäin rikkoo kasvihuoneen lasikaton herkästi. Peitä mahdollinen aukko vaikka pleksillä tai muovilla, ja laita uusi lasi keväällä sitten, kun lumet ovat sulaneet.
  3. Jäinen ja liukas piha on hengenvaarallinen. Varastossa pitääkin aina olla tarpeeksi hiekkaa ja sepeliä, joilla hiekoitetaan piha mieluummin liian usein kuin liian harvoin.
  4. Katoilla on ollut tänä talvena paljon lunta, joka on sulanut ja jäätynyt moneen kertaan. Tämä rasittaa lumiesteitä, ja ne murtuvat ja irtoavat lumen ja jään voimasta. Tarkasta, etteivät lumiesteet ole päässeet irti. Irrotessaan ne voivat rikkoa katon, jolloin rakenteisiin pääsee kosteutta.
  5. Talvi ei ole vielä lainkaan ohi, ja helmikuu on monesti talven lumisin kuukausi. Jos taloudessa ei vielä ole kunnollista lumikolaa, niin sellainen kannattaa nyt hankkia.
  6. Lintujen ruokinta on omakotiasujan mukavaa talvihommaa. Siivoa lintulaudat ja muut ruokintapaikat.
  7. Mikä on ihanampaa kuin saunoa hiihtolenkin jälkeen. Katso, onko kiukaassa tarpeeksi kiviä. Ne painuvat ajan saatossa alaspäin, joten lisäys silloin tällöin on paikallaan.
  8. Kurkista pesutilojen viemäriin. Siellä on kaikenlaista töhnää. Säännöllinen viemäreiden puhdistaminen on välttämätöntä. Vaihdettava suodatinverkko estää, ettei viemäri tukkeudu.
  9. Tyhjennä pakastimen antimet koreihin ja kanna ulos pakkaseen. Sulata pakastin, pese se ja laita takaisin vain ruuat, jotka ovat vielä syömäkelpoisia.
  10. Pakkanen paukkuu vielä, mutta mielessä on jo kevät. Tutki siemenluetteloita ja ryhdy suunnittelemaan kesää. Muistatko, missä ovat siemenet, jotka keräsit syksyllä omasta puutarhastasi?

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kunnossapito talon huolto talvikunnossapito talviylläpito