Mattamainen ja pintaharjattu UPM Wisan Flooring Clear Panelling Vanilla -lautalattia.

Lämmin ja pehmeä

Massiivilankkulattia

Massiivipuu on pehmeä, lämmin ja kauniisti vanheneva materiaali. Lattiaa suunnitellessa kiinnitä huomiota lautojen laatuun ja mittoihin, puun kovuuteen, laudan syy- ja oksakuviointiin, puulajiin, kiinnitykseen sekä pintakäsittelyyn. Puulattia kestää monta hionta- ja käsittelykertaa, ja värinkin voi vaihtaa halutessaan. Tällä hetkellä suosittu pintakäsittely on vaalea väritön lakka, öljy tai vaha.

Lattia voidaan asentaa suoraan koolausten päälle. Se kiinnitetään naulaamalla tai ruuveilla. Tärkeää on, että lattia lähtee suoraan. Lattioita saa joko asennusvalmiina pintakäsiteltynä tai puupintaisena.

Teollisesti pintakäsitellyt lattialaudat antavat hyvän kulutuksenkeston likatahroja vastaan. Vahatuista ja öljytyistä lattioista saa pienet kolhut käsiteltyä itse piiloon. Massiivilankkulattian huonona puolena on materiaalin pehmeys.

Hinta 15-50 euroa/m2.


Laminaattilattia voi muistuttaa myös kiveä. Kuvassa Orient Occidentin betonikuvioinen Arte-laatta.

Nopea asentaa

Laminaatti

Laminaatin runko muodostuu HDF-eli puukuitulevystä, jonka päälle prassätään painokuva ja kulutuspinta. Laminaattia valmistetaan joko suoralaminaatti– tai korkeapainetekniikalla. Suoralaminaatissa on pintakerroksen alla vain yksi kulutuskerros. Korkeapainelaminaatissa on useiden kulutuskerrosten ja kuosikerroksen alla runkopaperi, joka antaa tuotteelle hyvän iskunkeston.

Puu- ja kivikuosien lisäksi markkinoilla on kuviokuoseja, jotka sopivat esimerkiksi lastenhuoneeseen tai takkahuoneeseen. Myös laatan koolla saa vaihtelua lattiaan. Kova pinta on helppo pitää puhtaana, eikä se haalistu auringossa. Materiaali on kestävä, edullinen ja nopea asentaa. Käsistään kätevä tekee 15 neliön huoneen listoineen parissa tunnissa.

Pieniä vaurioita voi korjata lattian omalla pigmentillä tai vaihtaa koko lankun. Toimiva ja tiivis klikkikiinnitys ja tanakka runkomateriaali ovat laadun tae. Laminaatin huonoja puolia ovat joustamaton ja viileä pinta. Reunalohkeamia on vaikea korjata.

Hinta 9-25 euroa/m2.


FSC-sertifioitu Tigre-korkkilattia Triofloorilta. Digipainotekniikalla lattiaan saa minkä tahansa kuosin.

Eristää lämpöä

Korkki

Korkki on lämmin, lämpöä eristävä, kulutuksen- ja pintakosteudenkestävä kuivien tilojen materiaali. Pehmeä ja hiljainen korkki sopii erinomaisesti makuuhuoneisiin, keittiöön ja jopa eteiseen. Väri- ja kuviovaihtoehtoja on runsaasti raekorkista raitaan. Digipainotekniikalla korkin pintaan saa minkä tahansa kuosin.

Lukkopontilla tiiviiksi saumattu ja lakattu pinta kestää kaatuneen maidon eikä imaise mustikkasoppaakaan. Tahrat lähtevät pyyhkäisemällä. Korkki liimataan tehtaalla HDF-asennuslevyyn ja kiinnitetään lukkopontilla. Korkkia saa vaha-, lakka- ja vinyylipintaisena.

Korkkilattia kestää käytössä vähintään 10-15 vuotta. Pintaa voi hioa kevyesti, ja vahattu korkkilattia pitää huoltovahata säännöllisesti. Korkkilattia puhdistetaan imuroimalla ja nihkeäpyyhinnällä. Tussi lähtee puhtaalla alkoholilla. Korkkilattian miinuksena on, että jos pinta hajoaa, on vaihdettava koko laatta.

Hinta 30-45 euroa/m2.


Massiivinen Roma jatoba-laivankansilattia, Parketti Romanoff.

Ylellinen

Massiiviparketti

Massiiviparkettia käytetään eniten vanhoissa arvokohteissa. Pitkän elinkaarensa vuoksi jopa sata vuotta vanhoja massiiviparkettilattioita voidaan hioa ja kunnostaa käyttökuntoon.

Lattiaan saa näköä yhdistämällä eri materiaaleja ja käyttämällä friisilistoja. Käytetyimpiä ladontakuvioita ovat ruutu-, kalanruoto- ja tähtikuviot. Mosaiikit ja ohutsauvat liimataan lattiaan, massiivisauvat kiinnitetään lisäksi naulaamalla. Asennus on tarkkaa käsityötä, johon tarvitaan ammattitaitoa ja ammattikoneet.

Pintakäsittelyvaihtoehtoja ovat lakka, öljy, petsi ja öljyvaha. Vahattu pinta on kaunis, mutta vaatii jatkuvaa hoitoa. Lakatun pinnan hoitoon riittävät imurointi tai lakaisu ja tarvittaessa nihkeäpyyhintä. Kaatunut neste on pyyhittävä nopeasti pois, ettei lattia ala tummua.

Hinta mosaiikkiparketista tiikkilankkuun 20-200 euroa/m2.


Laatta sopii kaikkiin kodin lattioihin. Kuvan laatta Cellon mallistosta.

Kestää kosteutta

Laatat

Valikoiman monipuolisuuden ja lattialämmityksen lisääntyminen on nostanut laattalattioiden suosiota. Lattialaatta on käyttöä ja kosteutta kestävä, helppohoitoinen ja väri- ja pintavaihtoehtoja on runsaasti. Kylpyhuoneiden lisäksi laatta toimii eteisessä, keittiössä ja ruokailutiloissa, käytävillä sekä takka- ja kodinhoitohuoneessa. Rohkein laittaa laattalattian makuuhuoneeseenkin huolehtien siitä, että huoneen muut pehmeät materiaalit vähentävät kaikumista.

Kuviot, struktuurit ja listellot antavat mahdollisuuden tehdä elävän ja uniikin lattian. Suurin osa laattalattioista asennetaan edelleen perinteisesti. Klikkilaatat ovat olleet markkinoilla muutamia vuosia. Keksintö on kätevä, mutta menekkiä rajoittaa korkea hinta. Kosteissa tiloissa ammattilaisen käyttö on välttämätöntä. Keraamisia laattoja ovat esimerkiksi kaakeli- ja klinkkeri- sekä keraamiset mosaiikki- ja tiililaatat. Lisäksi on luonnonkivilaattoja ja lasimosaiikkia.

Hinta 10-200 euroa/m2.


Perinteisissä lautaparketeissa ei ole ladontamalleja. Karelia-parketin Saima Classic tekee poikkeuksen.

Lämpöinen

Lautaparketti

Parketin valintaan vaikuttavat puun kovuus, oksaisuus ja syykuviot. Lauta- eli lamelliparketti on kolmikerroksinen: jalopuupinnan ja pohjan välissä on jäykistävä välisäe. Kolmikerrosrakenne on käytössä napakka ja kestävä, eikä juuri elä.

Lautaparkettia saa 1-, 2- ja 3-sauvaisena. Lukkopontilla asennettavan lattian eläminen on pientä. Liimattu lautaparketti on napakka, kaiku vähenee ja lämmönläpäisevyys paranee, mutta saumat voivat aueta iän myötä, jos liima kuivuu. Lautaparketti on massiiviparkettia modernimpi erilaisten pintakäsittelyjen ja uusiutuvien mallistojen myötä.

Käyttöikää lattialla on 20-30 vuotta. Pinnan voi hioa ja käsitellä uudelleen, mutta iskunkestävyys on puulajikohtainen. Pieniä vaurioita voi korjata itse paikallisesti. Lapsiperheiden valinta on öljytty pinta ja selvästi näkyvä syykuvio, jossa kuluminen ei näy. Lautaparketti ei sovi kovan kulutuksen tiloihin. Pyökki ja kanadanvaahtera eivät käy lattialämmityksen kanssa.

Hinta 30-100 euroa/m2.


Linoleumlaatoista voi sommitella lattiaan kuvioita. Forbon Marmoleum Click -linoleumlaatta lukkopontilla.

Lapsiperheisiin

Linoleum

Linoleum on luonnonmateriaali, jolla saa luotua värikkäitä ja kulutusta kestäviä pintoja kodin kaikkiin kuiviin tiloihin. Linoleum valmistetaan telaamalla juuttikudoksen päälle pellavaöljystä tai mäntyöljystä, hartsista, puujauhosta ja kalkkikivijauheesta tehty värjätty seos, joka ei haalistu käytössä. Materiaalia saa sekä rullatavarana että laattoina. Kotiasentajalle kätevin on linoleumlevy, joka kiinnitetään lukkopontilla.

Laatoista voi sommitella lattiaan kuvioita, boordeja ja raitoja, joilla voi muuttaa huoneen mittasuhteita. Linoleum sopii lapsi- ja eläinperheisiin. Lattia puhdistetaan neutraalilla pesuaineella. Pinnan voi korjata hiomalla ja hoitovahalla. Materiaali on täysin biohajoavaa. Perinteisen linoleummaton liimaus vaatii ammattimiehen ja erittäin tasaisen alustan.

Hinta 40-52 euroa/m2 (laatta).


Suuret kuviot muovimatossa ovat nyt trendikkäitä. Kuvassa Tarkett Onda White -muovimatto.

Pitkäikäinen

Muovilattia

Joustovinyyli- eli muovimattojen pinnat, värit, laatu ja yleisilme ovat kehittyneet paljon sitten 1980-luvun. Maton joustava rakenne säästää selkää ja jalkoja. Tiivis pinta on helppo pitää puhtaana ja materiaali eristää ääntä, joten joustovinyylimatto sopii hyvin lapsi- ja eläinperheisiin. Mattoja myydään 2, 3 ja 4 metrin levyisinä.

Hyvän maton tunnistaa jämäkästä laadusta ja paksusta eli 0,25-0,4 mm kulutuspinnasta. Mallistot uusiutuvat vuosittain ja väri sekä kuviovalikoimaa on runsaasti. Tämän hetken trendit ovat räiskyvät värit ja suuret kuviot.

Asennus ei ole vaikeaa, mutta amatöörin kannattaa käyttää apuna metallilastaa, jolla painaa maton seinän viereen ennen leikkausta. Pinnan painaumat saa palautumaan lämmittämällä kohtaa föönillä. Materiaalin käyttöikä on vähintään 25 vuotta. Esimerkiksi Ruotsissa on tehokas kierrätysjärjestelmä, jossa vanha matto käytetään uuden materiaaliksi.

Hinta 14-25 euroa/m2.

Suorat linkit jutussa esiintyvien yritysten yhteystietoihin: www.suomela.fi/lattiat508