Kuva Tarkett.

Lattiaa valitessa sisustajissa on kahta tyyppiä – toiset vannovat aitojen materiaalien nimeen, toisille ulkonäkö, tunnelma ja nopea asennus ovat aitoja materiaaleja tärkeämpiä asioita.

Käytännössä markkinoilla on rajattomat mahdollisuudet. Eri materiaalit matkivat toisiaan, ja ominaisuudet lisääntyvät. Esimerkiksi eteiseen voidaan valita laatta, joka muistuttaa puulattiaa. Näin saadaan laatan kosteudenkesto ja puun ulkonäkö.

Lattianteko halutaan tehdä kuluttajalle myös helpoksi. Sisustusintoista kuluttajaa halutaan palvella myymällä pienissä paketeissa pienen palvelun tavaraa, jota on kevyt ja helppo kuljettaa kotiin.

Nykylattiat onkin melkeinpä materiaalista riippumatta mahdollista kiinnittää lukkopontilla eli klikkaamalla yhteen. Myös lattiatrendit ovat samansuuntaiset laminaatista laattaan – kuten mustan ja harmaan sävyt, vaaleat tai valkoiset öljytyt pinnat, vintage ja loft -henkisyys. Esimerkiksi muovimatoissa ja laminaateissa jäljitellään kivi- ja betonipintoja ja kiiltävällä betoluksilla maalattuja lattioita, joiden teko oikeasti on työlästä. Laminaatilla lattia on valmis päivässä. Mustan kumitiivistenauhan avulla lattiaan saa laivankansilattian näköä. Puun uusia pintakäsittelytapoja ovat kivipesu ja harjaus. Harjauksessa puun pinnasta harjataan pehmeä sydänpuu pois, jolloin syykuvio korostuu. Tuloksena on kauniin eläväpintainen lattia.

Ympäristöasiat puhuttavat. Monet parkettivalmistajat ovat lopettaneet trooppisten puiden kuten merbaun ja wengen käytön kokonaan. Syynä on FSC-sertifikaatin pitämättömyys hakkuualueilla. Sisustajien kannalta tämä on positiivinen asia, koska parketin ja muiden materiaalien kehitys on saanut uutta potkua.

Esimerkiksi kovapuulattiassa on HDF-levyn päällä aito jalopuupinta ja jopa kahdeksan elastista lakkakerrosta. Valmistajat väittävät materiaalin kestävän painaumia massiiviparkettia paremmin. Jalopuuta matkitaan myös pintaläsittelyillä. Lämpökäsittelyllä tai petsaamalla esimerkiksi tammeen saadaan tumma pinta. Vastaavasti lipeäkäsittely vaalentaa puun pintaa.


Koristeellinen saarnilattia antaa luonnetta koko huoneelle. Vivahteikkaan ulkonäön ja kestävyytensä ansiosta saarni on suosittu lattia materiaali. Harjaus ja öljyvahaus antaa Timberwisen Saarni Olive Ebenille trendikkään ilmeen.

Laatu on parantunut myös pintakäsittelyssä. Parkettilakat ovat nykyään niin hyviä, että pinnat ovat käytännössä katsoen ikuisia, eikä tehdasvalmisteisten lautaparkettilattioiden UV-kovetettava öljyvahakaan vaadi enää vuosittaista öljyämistä, vaan hoitoa käytön ja kulutuksen mukaan.

Yhdistele. Jos lattialleen valitsee aitoa puuta, vaihtelua tiloihin ja kustannuksiin saa yhdistelemällä: olohuoneeseen ladotaan yksisauvainen parkettilattia ja pieniin huoneisiin samaa materiaalia 2- tai 3-sauvaisena.

Sauvaisuus kertoo, kuinka monesta rinnakkaisesta palasta pintakerros on rakennettu. Yksisauvainen on kokonaisuutena levollisempi kuin kolmisauvainen. Toinen vaihtoehto on käyttää olohuoneessa oikeaa parkettia ja tehdä samannäköistä, mutta edullisempaa lattiaa makuuhuoneisiin kovapuutuotteista. Yhtenäisyys säilyy, mutta lattioissa on vivahdetta ja talous pysyy tasapainossa.

Lattian laadun tunnistaa oikeastaan vasta kotona, asennuksen ja käytön yhteydessä.

Asennettaessa laadun tae on se, että saumat menevät hyvin kiinni. Puulattioita asentaessa kannattaa tasaisempaa ilmeen saadakseen sekoittaa lautoja muutamasta eri paketista eikä latoa lattiaa paketti kerrallaan. Kotimaisuus on hyvä laatukriteeri.

Useimpien lattioiden hoidoksi riittää imurointi ja nihkeäpyyhintä mikroliinalla. Öljytyt pinnat vaativat omat puhdistus- ja hoitoaineensa, mutta useimmille lattiamateriaaleille sopii tarvittaessa neutraali puhdistusaine minimiannostuksella.