Kuva Kährs tammi Classic Nouveau.

Lattia on kodin suurin yhtenäinen pinta, jonka täytyy sopia yhteen kaikkien muiden materiaalien kanssa. Liian monta erilaista lattiapintaa tekee kokonaisuudesta sekavan. Yhtenäinen lattiapinta tuo etenkin pieneen kotiin tilavuuden tuntua.

Lattiapinnoitteet kestävät hyvin hoidettuina useita vuosia, muoti-ilmiöt vanhenevat nopeasti. Neutraalimpi lattia sietää paremmin muun sisustuksen tyylinmuutoksia.

Lattian valinta on myös arvokysymys. Massiiviparkettilattia tehdään käsityönä, uudet tuotteet ovat tehdasvalmisteisia. Toisille arjen luksusta on käyttömukavuus – lattia, joka on helppo puhdistaa, eikä vaadi käytössä suurempaa hoitoa.

Lattia on kovalla kulutuksella, eikä elämisen jäljiltä säästytä. Tuotteet pitää valita käyttötarkoituksen mukaan. Kulkureiteille ja keittiöön on syytä valita helposti puhtaana pidettävä ja kestävä materiaali. Eniten lattioita kuluttavat lika, lapset ja kotieläimet. Toisaalta makumieltymyksiä ei kannata haudata, jos lattia ei sovi elämäntilanteeseen. Pintakäsittelyillä tehdään ihmeitä, ja matot suojaavat arkoja paikkoja.

Väritys ja kuviointi antavat tilalle rytmiä. Tumma lattia pienentää tilaa, mutta tekee sen lämpimäksi ja tunnelmalliseksi. Vaaleat värit avartavat, mutta voivat olla hankalia yhdistettäviä muihin sävyihin. Myös merbau, pähkinä ja jarrah vaativat tarkkaa värisilmää. Tammi on helppo väri, joka sopii yhteen monen kanssa.

Laminaatti säilyttää värinsä, parketti muuttuu ajan kanssa. Tummat puut muuttuvat eniten ja esimerkiksi lämpökäsitelty puu vaalenee UV-säteiden vaikutuksesta.

Valintaa helpottavat lattiavalmistajien nettisivujen ohjelmat, joissa erilaisia lattiatyyppejä kokeilemalla löytää oman tyylinsä. Esimerkiksi Timberwisen sivuilla on suunnittelijan työkaluna Lattiasuunnittelija, jossa voi vertailla lattiavaihtoehtoja erivärisiin seiniin.

Uutta taloa rakentaessa lattiatyyppi ja materiaalit on hyvä miettiä ennen pohjan valua. Yleensä lattiat suunnitellaan lautaparketin korkojen mukaan, mutta esimerkiksi lattiavalot vaativat työvaraa materiaalista riippuen 8,5-30 milliä. Kun suunnitteluvaiheessa näkee vähän vaivaa, kaikki lattiapinnat ovat valmiina samassa tasossa eikä eritasolistoja tarvita.

Korjausrakentamisessa pitää huomioida lattiapinnoituksen paksuus ja alustan kunto. Ovien pitää mahtua aukeamaan vielä rempan jälkeenkin.

Luotettavinta on hankkia materiaalit kotimaasta. Takuut ja reklamaatiot toimivat, ja yllätyksiä sattuu harvemmin. Suomessa käytettävä puu pitää kuivata tarkkaan ennen työstöä. Netin kautta ei kannata tilata materiaaleja, jos ei ole varma puun kuivuusasteesta.

Monet nykylattiat on helppo asentaa itse. Ammattilaisella teettäessä työlle saa takuun.