MAINOS

Lattiamateriaalit – valintaopas

SisustusTalo

Lattiamateriaalit kehittyvät koko ajan, ja värien ja kuosien valikoimat kasvavat. Lattia voi olla myös aivan muuta miltä se näyttää!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Näin valitset lattiamateriaalit omaan kotiisi! Tutustu materiaaleihin, väreihin ja kuoseihin ja etsi parhaat vaihtoehdot 

Lattian voi tehdä puusta, parketista, laminaatista, keraamisista laatoista, korkista, linoleumista, muovista tai tekstiilistä. Valinnan vaikeutta lisäävät vielä lukuisat värit ja pintakäsittelyt.

Materiaalit voivat olla aivan muuta kuin miltä näyttävät. Arvokkaan kivilattian vaikutelmaa voi tavoitella edullisemmalla mutta aidonnäköisellä laminaatilla. Vinyylikorkin puukuvio jäljittelee taas onnistuneesti vanhaa, kulunutta lautalattiaa.

Puu ja parketti

Lankkulattia sopii aitoja asioita arvostavalle sisustajalle, sillä se on kokonaan puusta tehty, perinteinen lattia. Puun pinta voidaan maalata, lakata, vahata tai öljytä. Luonnonöljyllä mattapintaiseksi käsitellyt lautalattiat ovat hyvin suosittuja Keski-Euroopassa. Lukkopontillinen ohutpuulattia antaa saman vaikutelman kuin lankkulattia, mutta syntyy halvemmalla.

Myös parkettilattia on aitoa puuta, mutta se koostuu eri kerroksista. Parketin sauvaisuus kertoo sen, monestako rinnakkaisesta palasta parketin pintakerros on valmistettu. Parketti ei reagoi ilmankosteuteen leveyssuunnassa yhtä paljon kuin lankkulattia.

+ voidaan hioa ja pintakäsitellä moneen kertaan

+ aito luonnonmateriaali

– pintaan tulee naarmuja ja koloja, kolhiintumisherkkyys riippuu puulajista

Laminaatti

Laminaattilattioiden valikoima on runsas, mutta myös laaduissa on isoja eroja. Hyvälaatuinen laminaatti kestää kovaa kulutusta ja myös iskuja ja sopii siksi koteihin, joissa on pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä.

+ kestävä

+ helppohoitoinen

– tuntuu helposti kylmältä ilman lattialämmitystä

– voi kopista ja olla liukas

Korkki

Korkkilattia on lämmin ja pehmeä ja eristää hyvin ääntä. Pintakäsittely parantaa materiaalin kosteudensietoa ja kestävyyttä. Sopii esimerkiksi keittiöön ja lastenhuoneisiin.

+ aito materiaali

+ paljon erilaisia kuoseja

– ei ole yhtä kestävä kuin esimerkiksi laminaatti

Muovimatto

Muovilattioiden väri- ja kuviovalikoimat ovat laajat. Laadukas muovimatto on kestävä, hiljainen, pehmeä ja mukavantuntuinen jalan alla. Sopii erinomaisesti esimerkiksi lasten- ja kodinhoitohuoneisiin.

+ helppohoitoinen

+ kestää kosteutta

– mattoon voi tulla painautumia ja värjäytymiä

Eläväpintainen ja kaksivärinen saarnilattia Sandvik on yksi Kährsin uutuusmalleista

Saarni on kovaa ja vahvaa puuta, jopa tammeakin kovempaa. Saarni on pohjoismaisille puulajeille tyypilliseen tapaan vaaleaa, ja siinä näkyy ruskeita raitoja.  www.kahrs.com

Linoleum

Linoleumlattiat valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista, kuten korkista, puusta ja pellavasta. Asennetaan joko rullatavarana tai laattoina.

+ kestävä ja pitkäikäinen

+ luonnontuote

– ei sovi kosteisiin tiloihin

Laattalattia

Kestävä keraaminen laatta sopii erityisesti kaikkiin sellaisiin tiloihin, joissa on lattialämmitys. Saumat kannattaa käsitellä likaa hylkivällä suoja-aineella.

+ helppohoitoinen

+ kestää vettä ja kosteutta

– kylmä ilman lattialämmitystä

– kova materiaali

Tekstiili

Moni uskoo kokolattiamaton keräävän pölyä, mutta mattoja myyvistä liikkeistä kerrotaan, että nykyaikaiset tekstiilimatot on helppo pitää puhtaana. Hoidoksi riittää säännöllinen imurointi, ja tahrat voi poistaa esimerkiksi astianpesuaineella tai Marseille-saippualla. Kokolattimatolla voi peittää koko lattian, tai siitä voi teettää kantatun irtomaton. Tekstiilimattoja myydään rullatavarana tai tekstiilimattolaattoina. Matto voi olla villaa, sisalia, kookosta tai keinokuitua.

+ vaimentaa erinomaisesti ääntä

+ pehmeä ja lämmin

– puhdistus voi tuntua hankalalta

Korkkia ja vinyyliä

Lukkopontillinen, uiva vinyylilattia voi näyttää puulta, keraamiselta laatalta, kiveltä tai vaikka betonilta, mutta sillä on muovimaton ominaisuudet. Materiaalia myydään muun muassa ”luksusvinyylilattiana”, jossa vinyylikerroksen alla on korkkia. Sopii kovaan kulutukseen.

+ helppohoitoinen

+ kestää kosteutta

– materiaali ei ole sitä, miltä se näyttää

Kuvat: Pixabay ja valmistajat

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kokolattiamatto korkkilattia laattalattia laminaatti lankkulattia lattia lattiamateriaalit linoleum


Lisää samasta aiheesta