Rappusten haluaa usein olevan mahdollisimman huomaamattomat. Voit myös tehdä aivan päinvastoin. Kun päällystät askelmien etulaudat tapetilla, voit muuttaa portaiden näkyvyyttä huoneessa. Jos käytät raidallista tai muuta vaakatasossa olevaa kuviota, muista kohdistaa raidat etulaudan alalaitaan. Kun rappuset joutuvat kestämään kovaa kulutusta, kannattaa askelmat lakata jälkikäteen vesipohjaisella akryylilakalla, jotta tapetti pysyy kauniina ja puhdistus sujuu helposti vedellä.

Rappusia ei tarvitse piilottaa, vaan ne saavat toimia katseenvangitsijoina.

Tarkista, kestääkö tapetti lakkausta

Ennen työn aloittamista lakkaa kokeeksi pieni pala tapettia. Tapetin värit eivät nimittäin välttämättä kestä lakkausta ja alkavat levitä. Jos muutat mieltäsi tai haluat vaihtaa tapettia, poista lakka hiomakoneella tai kostuta tapetti ja rapsuta se pois.

Tapettia muuallekin kuin seinille

Tapetti on kätevä ratkaisu, jos joku kodin pöydistä tai kaapeista kaipaa juhlavampaa ilmettä. Sileäpintainen huonekalu kannattaa käsitellä pohjamaalilla, jotta tapetti kiinnittyy kunnolla. Jos pöydän pinta on paksu, pelkkä yläpinnan käsittely riittää vallan hyvin. Sen sijaan ohut MDF-levy tai vaneri kannattaa käsitellä molemmin puolin, jotta levy ei ala taipua. Tasoita ja maalaa tarvittaessa pöydän reunat sopivalla värillä. Jos päätät päällystää koko pöydän tapetilla, kulmiin voi helposti alkaa ilmestyä kupruja. Tapetti ei kulu, kun lakkaat pöydän tai laitat sen päälle lasilevyn.

Pienempiin kohteisiin

Tapettirullan loput voi käyttää elävöittämään ja nostamaan esille yksityiskohtia. Laita niitä esimerkiksi lampunvarjostimiin tai tee niistä pöytätabletteja. Laatikot on helppo päällystää tapetilla: leikkaa oikeankokoisia paloja ja liimaa ne paikoilleen. Päällystäessäsi lampunvarjostinta taittele pala tapettia siksakin muotoon vanhan varjostimen rungon päälle ja kiinnitä reunat nitojalla tai liimalla. Pöytätabletit valmistat leikkaamalla sopivan kokoisia paloja ja laminoimalla ne laminointikoneessa. Jos sinulla ei ole omaa konetta, käänny painotalojen puoleen.

Leikkaa tapetista sopivan kokoisia paloja. Muista kuvio.

Levitä liimaa huolellisesti joka paikkaan.  

Kiinnitä erityisesti huomiota kulmiin.

Tapetin kestävyys paranee, kun lakkaat sen lopuksi.

Tapettia katossa

Kuviot tai rakenteet voivat antaa aivan erilaisen vaikutelman kuin valkoinen kattomaali, jolla useimmat sisäkatot käsitellään. Kirkoissa ja upeissa rakennuksissa on ollut tapana koristella niin seinät kuin katotkin, joten miksi et kokeilisi sitä myös kotona? Tapetin poistaminen katosta voi olla hankalaa, joten ole tarkka ja muista ehdottomasti valita kuvio, joka sopii moniin erilaisiin sisustustyyleihin. Kannattaa ottaa huomioon myös se, että tummat värit imevät itseensä valoa ja saavat katon vaikuttamaan matalalta. Painovoima vaikuttaa kattoon kiinnitettyyn tapettiin entistä enemmän, joten on hyvä selvittää etukäteen, onko katossa kohtia, joihin tapetti kiinnittyy huonosti. Muuten tapetti voi alkaa repsottaa tai kupruilla. Tarkista asia kiinnittämällä kattoon pala maalarinteippiä kunnolla ja nykäisemällä lujasti.

Jos maalipinta säilyy ehjänä, tapettikin pysynee katossa. Jos katon maalipinta vaikuttaa olevan huonossa kunnossa, rapsuta maalikerros pois saadaksesi kestävän pohjan ja sen jälkeen hio ja pese katto. Katon tapetoinnissa työskentelyasento on usein hankala, mutta muuten työ sujuu samaan tapaan kuin seinien tapetointi.

Tapettia lattialle

Riko rajoja ja tee erilainen lattia tapetilla ja lakalla. Se on halpaa verrattuna täysin uuteen lattiaan, mutta valmistelut pitää tehdä huolellisesti. Lattian pitää olla tasainen eikä siinä saa olla rasvatahroja. Poista epätasaisuudet ja täytä reiät. Tapetoi lattia samaan tapaan kuin seinät ja anna lattian kuivua vuorokausi. Käytä vahvistavaa selluloosaliimaa tai kosteudenkestävää liimaa. Levitä lattialle muutama kerros vesipohjaista lattialakkaa. Anna lattian kovettua muutaman vuorokauden ennen kuin kävelet lattialla ja asetat sen päälle huonekaluja.