↑ Kuva: Värisilmä, Boråstapeter

Suomalaiset arvostavat paperitapetteja. Niitä myydään eniten. Vaikka tapettien valmistus Suomessa on vähentynyt ja tuotantoa on siirretty ulkomaille, paperitapettien raaka-aine on silti usein peräisin Suomen metsistä.

Keskieurooppalaisilla ei ole samanlaista sidettä metsään kuin meillä. Ehkä juuri siksi eurooppalaiset tehtaat valmistavat pääosin vinyylitapetteja, joissa tosin yleensä on paperipohja. Sileät vinyylitapetit sopivat kosteutta ja kulutusta sietävinä hyvin keittiöön, eteiseen ja lastenhuoneeseen. Kohokuvioista vinyyliä käytetään muun muassa olohuoneissa.

Melko uusi tulokas tapettimarkkinoilla on polyesterillä vahvistetusta selluloosasta valmistettu tapetti, josta käytetään erilaisia nimityksiä, kuten non-woven-tapetti, kuitutapetti tai stabilit-tapetti. Ensimmäinen polyesteriselluloosatapetti tuli markkinoille jo parikymmentä vuotta sitten, mutta siitä ei ollut kalliin hintansa takia silloin muiden laatujen haastajaksi. Nyt hinnat ovat laskeneet, ja polyesteriselluloosa on noussut etenkin lasikuitutapetin kilpailijaksi. Se ei veny eikä varastoi kosteutta, joten sen ei tarvitse vettyä, vaan tapetti kiinnitetään suoraan liisteröityyn seinään. Tapetointi sujuu nopeammin, kun yksi työvaihe jää pois.

Lisäksi markkinoilla on tekstiilitapetteja, luonnonmateriaalipäällysteitä, kuten meriruoho- ja niinitapetteja. Tekstiili- ja luonnonkuitutapetit maksavat enemmän kuin muut – noin 100 eurosta ylöspäin / rulla – joten yksityiskoteihin niitä laitetaan melko harvoin. Fototapetilla seinälle voi loihtia vaikka merinäkymän.

Tapettien värimaailma on runsas

Trenditietoiset valitsevat nyt suuria kuvioita ja rohkeita värejä. Esimerkiksi Birger Kaipiaisen Kiurujen yö -malli vuodelta 1957 on nyt toijalalaisen Pihlgren ja Ritolan tilatuimpia tapettimalleja. Varsinkin nuoret ovat mieltyneet myös dramaattisiin mustavalkoisiin tapetteihin. 

Suurin osa suomalaisista pelkää kyllästyvänsä voimakkaisiin tapetteihin ja sisustaa turvallisiksi koetuilla sävyillä. Meillä myydäänkin ylivoimaisesti eniten vaaleita malleja. Vaalean beigen lisäksi suomalaiset viihtyvät harmaan kitin, vanhan roosan, pehmeän persikan, hennon, hieman harmaaseen taittuvan vihreän ja vaalean okran sävyissä. Sininen kelpaa aina, myös tummahkona.

Nyt on muotia tapetoida yksi huoneen seinistä muita tummemmin sävyin. Boordeja käytetään yhä jakajana kahden eri tapetin välissä. Boordin voi laittaa myös pystyyn tai lähelle kattoa. Uutta ovat kohokuvioidut maalattavat polyesteriselluloosatapetit ja -boordit. Voit käsitellä seinät perinteisesti peittävällä maalilla tai uudella tavalla käyttämällä kuultovärejä tai petsilakkaa. Kuultoväri korostaa tapetin pintakuviota.

Perinteisiä tapetteja entistäjille

Myös entistäjillä on nykyään melko paljon valinnanvaraa. Voit hyvin löytää kotiisi aidot tapettimallit samalta ajalta, jolloin talo on rakennettu. Vanhojen mallien mukaan painettuja tapetteja voit tiedustella esimerkiksi Tapettitalosta. Jos talosi seinässä on palanen vanhaa tapettia, voit teettää mallin mukaan uudet samanlaiset espoolaisessa Taitotapetissa. Tom Michelsson painaa tapetteja perinteisellä laattapainotekniikalla.

Jos sinulle riittää, että saat kotiisi häivähdyksen vanhan ajan tai tietyn aikakauden tunnelmaa, voit valita uuden, mutta historiallisen mallin mukaan painetun tapetin. 

 
 

Teksti: Anne Kytölä