Käsisammuttimen varmistin tulee poistaa ennen sammuttimen laukaisua.
Käsisammuttimessa on sinetöity varmistin, sivulta vedettävä sokka tai muovirengas, kuten tässä sammuttimessa. Irrota varmistin heti ja etene mahdollisimman lähelle tulipaloa. Laukaise sammutin vasta sitten.

Jauhesammutin on hyvä nestepaloihin, mutta sillä voi sammuttaa myös puuta ja tekstiilejä. Sisällä tosin jauhe sotkee kaikki paikat. Lisäksi näkyvyys heikkenee heti, kun jauhe purkautuu. Viime vuosina ovat yleistyneet myös nestesammuttimet, joita voidaan sanoa vaahtosammuttimiksi. Nestesammutin toimii samaan tapaan kuin jauhesammutin, mutta sotkee vähemmän. Sisällä onkin suositeltavaa käyttää nestesammutinta jauhesammuttimen sijasta. Käsisammuttimen käyttö ei ole helppoa. On osuttava ensi yrittämällä, sillä sammutin toimii vain 10–30 sekuntia. Sen kanssa on aina pyrittävä muutaman metrin päähän palosta, jotta sammutusaine osuu oikeaan paikkaan. Käsisammutinta tarvitaan lähinnä sähkö– ja nestepaloissa. Se on pakollinen, jos asunnossa on öljylämmitys, ja sen kyljessä pitää olla käyttöohjeet ja merkintä siitä, milloin se on viimeksi huollettu.

Kotikäyttöön parhaiten sopiva sammutin painaa noin yhdeksän kiloa, ja siinä on jauhetta kuusi kiloa. Tätä pienemmät sammuttimet on tarkoitettu autoihin, matkailuvaunuihin ja veneisiin. Käsisammuttimet ryhmitellään tehon mukaan ryhmiin. Varmista myyjältä, paljonko sammuttimessa on tehoa, miten nopeasti se tyhjenee, mitä sillä voi sammuttaa ja paljonko täyttö maksaa. Käsisammutin on tarkistettava joka toinen vuosi. Kymmenen vuoden kuluttua sammutin pitää poistaa käytöstä.
Myös sankoruisku on kotikäytössä tehokas, eikä sillä harjoittelu maksa mitään. 12 litran sankoruiskulla voi sammuttaa kaksi minuuttia, ja sitä voivat käyttää sekä aikuiset että lapset. Sillä voi ruiskuttaa jopa kymmenen metrin päähän, jolloin paloa voidaan sammuttaa turvallisen kaukaa.