Toimintaohjeet televisiopalon varalta
Jos televisio syttyy, on toimittava salamana, sillä palo etenee nopeasti ja saavuttaa täyden voimansa 1–2 minuutissa.
Savua syntyy paljon, ja huoneen lämpötila kohoaa nopeasti, pienessä huoneessa jopa yli 200 asteeseen ja isossakin olohuoneessa 100–150 asteeseen. Aikaa tulen tukahduttamiseen ja pelastautumiseen on siis vähän, vain minuutin verran palon syttymisestä. Koska miettimiseen ei ole aikaa, kannattaa tilanteeseen valmistautua ennakolta.
Ennen kuin vahinko on tapahtunut:
Hanki palovaroitin ja huolehdi, että se toimii. Käy toimenpiteet perheen kanssa läpi: pistotulppa irti, ikkunat ja ovet kiinni, alkusammutus, palokunnan hälyttäminen, pelastautuminen. Koska sähkölaitepalot etenevät erittäin nopeasti, on palokunta hälytettävä pikimmiten.
Jos olet läsnä television syttyessä:
Ensin virta pois: irrota pistotulppa rasiasta. Pelasta asukkaat välittömästä vaarasta. Myrkyllinen savu voi tappaa parissa minuutissa. Palo voidaan sammuttaa sammutuspeitteellä, jauhesammuttimella tai paksulla matolla. Jos palo ei sammu heti, pelastaudu ajoissa ja sulje ovi. Hälytä palokunta.
Jos tulet paikalle laitteen palaessa:
Ohjaa perhe ulos. Hälytä palokunta. Katkaise pääkatkaisimesta virta, jos se on turvallisesti mahdollista. Sulje mahdollisuuksien mukaan ovet ja ikkunat. Poistu asunnosta ja valmistaudu opastamaan palokunta oikeaan paikkaan.