Palovaroitin voi pelastaa henkesi tulipalon sattuessa. Kuva futureimagebank.com

SPEKin suosituksen lisäksi palovaroitinten määrästä säädetään uusilla asetuksilla. Ensi vuoden alussa asunnon jokaisen kerroksen jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden tulee olla palovaroitin. Jos kotisi alakerrassa on 72 neliötä ja yläkerrassa 52, tarvitset alas vähintään kaksi ja ylös yhden palovaroittimen.

Kiinnitä palovaroittimet kattoon, mahdollisimman keskelle. Näin savu tavoittaa varoittimen esteettä ja ehdit pelastautua savusta. Käyttöohjetta noudattamalla löydät varoittimille oikean paikan asunnossa kuin asunnossa.

Uusissa asuinrakennuksissa on sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet. Kiinteästi sähköverkkoon liitettävän palovaroittimen saa asentaa vain asennusliike, jolla on sähköurakointivaltuudet.

Testaa palovaroittimesi kuukausittain ja aina, kun olet ollut muutaman päivän poissa kotoa. Sähköverkkoon kytketytkin palovaroittimet tulee testata. Paina laitteessa olevaa testinappia. Äänekäs piippaus ilmoittaa laitteen olevan kunnossa. Varoitin ilmoittaa pariston heikkenemisestä vaimein äänimerkein.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön vetämä, pelastusalan yhteinen palovaroitinkampanja Piippaako Sinulla? alkaa lokakuun alussa. Kampanjan tarkoitus on saada Suomen koteihin turvallisuuden kannalta riittävä määrä toimivia palovaroittimia. Kampanja näkyy televisiossa. Palokunnat ja nuohoojat kertovat myös asiasta. Kampanjan rahoittaa Palosuojelurahasto.

Syyskuun loppuun mennessä tulipaloissa on kuollut 70 ihmistä, joista 51 on ollut miehiä ja 15 naisia. Neljän uhrin sukupuolta ei mediaseurannan perusteella tiedetä. Suurin yksittäinen palokuolleiden ikäryhmä ovat yli 60-vuotiaat.

Lisätietoja: www.piippaakosinulla.fi.