Muista varovaisuus keittiössä. kuva futureimagebank.com

Pimeät illat luovat tunnelmaa, ja moni nauttiikin niistä hyvien ystävien seurassa. Tunnelmaa lisäävät herkulliset tarjottavat, mutta kiireisen ihmisen keittiössä piilee vaaroja. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttaa, että ruokaa ei saa jättää yksin liedelle kypsymään. Tänä vuonna valvomattomasta ruoanvalmistuksesta on aiheutunut jo lähes 800 tulipaloa. On tärkeää, että ihmiset ymmärtävät tulipalon kehittymisen nopeuden ja voimakkuuden. Tulipalo voi kehittyä vaaralliseksi jopa muutamassa minuutissa.

Tulipalot voidaan ehkäistä

Sähkölaitteista syttyy noin 1400 tulipaloa vuosittain. Ne estetään parhaiten noudattamalla käyttöohjeita ja pitämällä huolta laitteiden kunnosta. Vialliset sähkölaitteet ja -johdot viedään korjattaviksi, eikä niitä koskaan pidä korjata itse. Kun laite ei ole käytössä, kannattaa sähköpistoke irrottaa pistorasiasta.

Paloturvallinen keittiö on siisti, ja lieden päällä tai sen ympärillä ei ole mitään helposti syttyvää materiaalia. Patalaput ja talouspaperirullat sijoitetaan kauas lieden lähettyviltä niin, että ne eivät pääse tippumaan tai kaatumaan kuuman lieden päälle. Säännöllisen siivouksen yhteydessä kannattaa liesituulettimen suodatin puhdistaa ja vaihtaa aika ajoin uuteen. Ilmastointikanavat on syytä puhdistuttaa säännöllisesti.

Jos kuitenkin vahinko pääsee yllättämään ja rasvakattila tai -pannu syttyy palamaan, tulen voi yrittää sammuttaa tukahduttamalla esimerkiksi kattilankannella, mutta vain itseään vaarantamatta. Pidä aina keittiössä myös sammutuspeite käden ulottuvilla ja opettele käyttämään sitä. On kuitenkin muistettava, että rasvapaloa ei koskaan sammuteta vedellä, sillä se aiheuttaa palon räjähdysmäisen leimahtamisen. Näin tulipalo pääsee helposti leviämään liesituulettimeen ja muualle rakennukseen.

SPEKin mediaseurannan mukaan lokakuun loppuun mennessä on tulipaloissa kuollut 79 ihmistä. Näistä 59 oli miehiä ja 16 naisia. Neljän sukupuoli ei ole SPEKin tiedossa.

Artikkelin lähde Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, www.spek.fi.