Vikavirtasuojaus tuli viime vuonna pakolliseksi uusien rakennusten kaikkiin pistorasioihin, joihin voidaan liittää siirrettävä sähkölaite. Aiemmin suojaus vaadittiin vain tiloissa, joissa sähkön käyttöolosuhteet olivat tavallista vaarallisemmat, kuten kylpyhuoneissa ja ulkotiloissa.

Sähkölaitteiden käyttöturvallisuus lisääntyy vikavirtasuojauksen ansiosta, sillä vikatilanteissa suojakytkimet laukeavat tavallisia sulakkeita herkemmin ja nopeammin. Jos ihminen koskettaa sähkölaitetta, johon on tullut eristysvika, niin vikavirtasuojakytkin estää sähköiskun saamisen katkaisemalla sähkönsyötön välittömästi. Vikavirtasuojakytkimet eivät korvaa tavallisia sulakkeita, vaan toimivat lisäsuojana erityisesti tällaisissa vikatilanteissa.

Kiinteästi asennettavat vikavirtasuojakytkimet saa asentaa vain sähköalan ammattilainen

Valmistaja vastaa siitä, että tuote on käyttöönotettaessa toimiva ja standardien mukainen. Sähköurakoitsija tekee sähköasennuksille aina käyttöönottotarkastuksen, jossa todetaan vikavirtasuojakytkimien toimivuus. Kytkimet testataan siis heti asennuksen jälkeen, mutta sen jälkeen vastuu on käyttäjällä.

Vikavirtasuojakytkin voi vikaantua käytössä, minkä vuoksi sen toiminta on testattava käyttöohjeen mukaisesti. Kytkimen toiminta tarkastetaan esim. puolen vuoden välein painamalla sen testauspainiketta. Testauksen jälkeen vikavirtasuojakytkin palautetaan toimintaan kääntämällä siinä oleva kytkin I-asentoon. Ellei laite reagoi testipainiketta painettaessa, se on jumittunut, eikä sen toimiminen vikatilanteessa ole varmaa. Laite on tällöin vaihdettava uuteen. Jos vikavirtasuojakytkin laukeaa itsestään toistuvasti, niin vika voi olla talon sähköasennuksissa. Tällöin kannattaa kääntyä sähköalan ammattilaisen puoleen. Luettelo hyväksytyistä sähköurakoitsijoista on Tukesin Internet-sivuilla www.tukes.fi.

Sähkölaitteista aiheutuvia tulipaloja on sattunut Suomessa vuosittain yli 1000 ja niissä on kuollut 2000-luvulla keskimäärin 20 ihmistä vuodessa. Tukesin tietoon tulee vuosittain noin 70 sähkötapaturmaa ja niissä on kuollut 2- 4 ihmistä joka vuosi. Vikavirtasuojauksen avulla osa näistä onnettomuuksista olisi voitu välttää.