Yli 70 prosenttia vapaa-ajan asunnoista rakennetaan hirrestä, jonka luonnonläheisyys miellyttää suomalaisia sukupolvesta toiseen.
Teksti Anne Lahtinen
Kuvat Valmistajien
Huom! Tuotetiedot vuoden 2005 tasolla.
Suomalainen ja hirsi kuuluvat yhteen. Se oli jo esi-isiemme taitama rakennusmateriaali, joka toi arkista turvaa ja kodikasta tunnelmaa. Hirsirakentaminen on tunnettu meillä rautakauden alkuajoista saakka. 1900-luvulle asti hirsirakentaminen oli Suomen pääasiallisin rakennustapa. Myös puutalokaupunkimme olivat hirsirakenteisia. Kansallisromantiikka ja karelianismi toivat hirret näkyviin lautaverhouksen alta ja innostivat veistämisen ja salvomisen hallitsevat rakentajat etsimään ideoita talonpoikaisesta arkkitehtuurista. Sotien jälkeen hirsirakentamisen perinne on jatkunut erityisesti vapaa-ajan asumisessa ja liittyy siksi luontevasti mökkeihin ja huviloihin. Nykyisin vapaa-ajan asunnoista yli 70 prosenttia rakennetaan hirrestä.
Nykyinen hirsirakentaminen perustuu teollisesti valmistetun, verhoamattoman hirren käyttöön. Hirren ominaisuuksista korostetaan erityisesti kykyä hengittää ulos- ja sisäänpäin ja pitää kylmä ulkona ja lämpö sisällä. Hirsirakennuksiin käytettävät hirret ovat yleensä kotimaisia. Monet valmistajat suosivat hitaasti kasvanutta, tiukkasyistä pohjoissuomalaista hirttä.
Puhdas ja sopivan kostea ilma, terveellisyys, luonnollinen ilmanvaihto, hengittävyys, ekologisuus, perinteikkyys, arvokkuus, kestävyys ja tuoksu ovat määreitä, jotka markkinoinnissa mielellään liitetään hirsirakentamiseen. Lisäksi sitä pidetään ympäristöystävällisenä, koska hirren alhainen jalostusaste tuottaa niukasti jätettä ja tuotanto kuormittaa ympäristöä myös välillisesti vähän. Puu on uusiutuva luonnonvara.
Punahohtoinen aihkimäntyhuvila
Punahohtoisen aihkimäntyhuvilan hirsiprofiili näyttää tavallista massiivisemmalta: aihkihirren vahvuudet ovat 220 ja 145 mm. Hirsien korkeus vaihtelee kuten perinteisessä hirsitalossa. Toimitussisällöt tarpeen mukaan hirsikehästä täyspuuosatoimitukseen. Valmistaja Vaaran Aihkitalot.
Oma hirsihuvila perusmalleista soveltaen
Markkinat tarjoavat hirsihuvilaa hankkivalle runsaan valikoiman. Valmiita vaihtoehtoja voi myös muokata lähes mielin määrin: useimmat valmistajat sovittavat vaivattomasti asiakkaan toiveet omiin perusmallistoihinsa.
Voit valita kehikko- tai puuosatoimituksen ja rakentaa huvilaasi itse niin pitkälle kuin taidot riittävät. Jos oma osaaminen ei riitä rakentamiseen, voit teettää huvilan alusta loppuun valmiina ”avaimet käteen” -pakettina. Toimituskokonaisuus voidaan koota myös täysin yksilöllisesti ja valmiusaste sopia mihin tahansa kehikon ja valmispaketin välille. Muista, että rakennuskustannuksiin täytyy itse huvilan ja sen pystyttämisen lisäksi laskea yleensä myös muun muassa perustukset, lvi-, sähkö-, muuraus- ja viimeistelytyöt tarvikkeineen sekä kalusteet.
Vuonna 2003 voimaan tulleet, lämmöneristysvaatimuksia kiristäneet energiansäästömääräykset ovat innostaneet myös hirsitalovalmistajat kehittämään yhä tehokkaampia lämmöneristys-, tiivistys- ja ilmastointiratkaisuja.
Suunnittele säilytystilat harrastusten mukaan
Rakenna myös loma-asuntoon tarpeeksi säilytys- ja kodinhoitotiloja. Pohdi, minkälaisia vaatimuksia esimerkiksi perheen harrastukset tuovat. Onko tarpeeksi tilaa kuivata lasketellessa tai hiihtäessä kostuneet vaatteet? Missä säilytetään perheen metsästäjän ja kalastajan välineitä, minne sopivat maalauksen harrastajan värit ja telineet? Mahtuvatko kesäviikonlopun marjaämpärit viileään kotiinlähtöä odottamaan?
Velho 95 B
Lapin punahonkahuvila Velho 95 B:n runkomateriaalina on 92-206 mm:n höylähirsi tai lamellihöylähirsi tilaajan valinnan mukaan. Kerrosala 95 m2, lämmin ala 113 m2, käyttöala 130 m2. Saunaosastosta pääsee suoraan terassille. Valmistaja Lapin Punahonka / Pellopuu.
Hirsisanastoa:
Aihki = Lapin järeä, kelottuva, punahohtoinen mänty
Hirsi = massiivinen mänty- tai kuusitukista valmistettu rakennustarvike
Höylähirsi = yhdestä puusta höylätty suorakylkinen hirsi, paksuus 70-220 mm
Lamellihirsi = kahdesta tai kolmesta osasta liimattu hirsipalkki, jossa ulkopintana on sydänpuu
Lämpöhirsi = rakenne, jossa ulko- ja sisäverhouksena on hirsipaneeli tai kantavarunkoinen massiivihirsi ja välissä lämmöneriste
Pyöröhirsi = pyöreä, luonnollisen muotoinen hirsi, halkaisija jopa yli 200 mm
Salvos = hirsien välinen nurkkaliitos
Trossipohja = maasta irti oleva tuulettuva alapohjarakenne
Ole tarkkana!
Vaikka hirsirakennuksen osat on selkeästi numeroitu, muista silti olla tarkkana huvilaa kootessasi. Moni rakentaja on joutunut purkamaan päivän työnsä, kun on huomannut asentaneensa osat väärin.
Käytä ammattilaista!
Hirsirakentamisessa on niksinsä, jotka vain ammattilainen hallitsee. Hirsi elää sen verran, että eläminen on osattava huomioida esimerkiksi pesutilojen laatoituksessa tai kattotuolien kiinnityksessä.
Yhteystietoja: