MAINOS

Hyvä talotekniikan suunnittelu voi maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin

Talo

Talonrakennusprojektissa LVI-suunnittelijan valinnalla on ratkaiseva merkitys, sillä hyvä talotekninen suunnittelu on onnistuneen talon perusedellytys. Ammattitaitoinen suunnittelu varmistaa, että rakentamisvaihe sujuu yllätyksittä ja talosta tulee vuosikymmeniksi turvallinen, terveellinen ja taloudellisesti toimiva asuinympäristö.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Talonrakennusprojektissa LVI-suunnittelijan valinnalla on ratkaiseva merkitys, sillä hyvä talotekninen suunnittelu on onnistuneen talon perusedellytys. Ammattitaitoinen suunnittelu varmistaa, että rakentamisvaihe sujuu yllätyksittä ja talosta tulee vuosikymmeniksi turvallinen, terveellinen ja taloudellisesti toimiva asuinympäristö.

Paras lähtökohta suunnittelulle on, mikäli rakennuttaja tuntee suunnittelijan tai hänen edustamansa yrityksen etukäteen. ”On tärkeää selvittää suunnittelijan taustat ja se, kuinka perehtynyt yritys on kyseiseen suunnitteluun. Nykyään suunnittelijaa valittaessa itse suunnitteluhinnan painoarvo on vain 20 %, kun taas kaiken muun, kuten luottamuksen, osuus on jopa 80 %”, neuvoo talotekniikan suunnittelu- ja asiantuntijapalveluja tarjoavan Senewa Oy:n toimitusjohtaja Risto Pääjärvi.

Pääjärvi korostaa, että suunnittelija valitaan luottamustoimeen, rakennuttajan edustajaksi. Voi sanoa, että hänelle annetaan käyttöön budjetti, jonka hyvä suunnittelija käyttää siten, että talosta tulee mahdollisimman turvallinen, terveellinen, taloudellinen ja viihtyisä. ”Jos omasta tai tuttavapiirin kokemusmaailmasta ei löydy hyvää suunnittelijaa, voi vinkkejä pyytää esimerkiksi paikalliselta rakennusvalvonnalta”, Pääjärvi neuvoo.

Halvimman suunnittelijan valinta tuo lisähintaa urakassa

”Hyvät suunnittelijat ovat tällä hetkellä erittäin kysyttyjä. Jos aikataulu on liian tiukka, on mahdotonta saada hyvää suunnittelijaa. He tarvitsevat työaikaa. On kummallista, miksi esimerkiksi 1930-luvulla rakennettuun taloon pitäisi yhtäkkiä saada täydellinen peruskorjaus kahdessa kuukaudessa”, Pääjärvi ihmettelee. Kilpailuttamalla suunnittelijoita pelkkä hinta valintakriteerinä saadaan tuskin koskaan kokonaiskustannuksiltaan edullisinta lopputulosta. Ohjenuora on, että suunnitelmasta tinkiminen maksetaan muun muassa kalliimpana asennustyönä. Asennusliikkeet varaavat riskivaran huonojen suunnitelmien varalle ja laskuttavat lisätyöstään. Lisäksi huonojen suunnitelmien virheet voivat olla kohtalokkaita ja näkyä esimerkiksi vasta viiden tai jopa kymmenen vuoden päästä vesivahinkoina, nopeasti tuhoutuvina materiaaleina, äänekkäinä tai hankalina tuotteina, vetona tai esimerkiksi epätasaisena lämpönä eri huoneiden välillä.

Muutoksista on neuvoteltava aina suunnittelijan kanssa

Suunnitelmien välillä voi olla hyvin paljon eroja, ja onkin aina selvitettävä, mitä suunnittelun tilatessaan saa. Tässäkin luottamus on tärkeässä roolissa.

Suunnittelijalle on annettava hänelle kuuluva vastuu ja luotettava häneen. Valittu suunnittelija kartoittaa asiakkaan toiveet, tekee suunnitelman ja asennusliikkeen kanssa solmitaan urakkasopimus. Työn aikana ei suunnitelmista pidä poiketa ilman suunnittelijan lupaa.

”Jos valittujen ratkaisujen laadusta lähdetään tinkimään ilman suunnittelijan suostumusta, on seurauksena todennäköisesti viihtyvyyden lasku sekä mahdollisesti myös taloudellisia menetyksiä talon elinkaaren aikana”, Pääjärvi muistuttaa.

Rakennuttaja voi myös tilata suunnittelijavalvonnan välttääkseen rakentamisen aikaiset luvattomat poikkeamat suunnitelmasta. Tällöin suunnittelija valvoo, että hänen laatimansa suunnitelma toteutetaan kirjaimellisesti ja kaikki viimeistelytyöt, säädöt ja tarkastukset tehdään oikein.

Suunnittelun hinta vain murto-osa kokonaishinnasta

Suunnitelman ja erityisesti suunnittelijavalvonnan hinta on ainoastaan pieni osa rakennuksen kokonaiskustannuksista. Ammattitaitoisen suunnittelun ja suunnitelman mukaisen toteutuksen avulla voidaan varmistaa onnistunut ja taloudellinen lopputulos rakennuksen koko elinkaarta ajatellen.

”Lisäksi kannattaa muistaa, että suunnitelma-asiakirjat ovat juridisia asiakirjoja ja toimivat mahdollisten ongelmien ilmaantuessa hyvänä vakuutuksena tai jopa todisteena oikeudessa”, Risto Pääjärvi muistuttaa.

Kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilma lvi rakennus rakennuttaja sopimus talo talonrakennus talotekniikan suunnittelu