Keittiö pöydälle ja puuhellalle!
Lapsiperhe teki uuteen taloonsa avaran, lämminhenkisen keittiön, jonka sydämet ovat puuhella ja jättisuuri pöytä.
Teksti Jaana Laitinen
Kuvat Nina Dodd
Mieleinen, lämpimänsävyinen keittiömalli löytyi Nea Turkki-Kosken ja Mika Kosken keittiöön Puustellin koivu-valikoimasta. Yläkaappien säleovet keventävät yleisilmettä.
Uutta taloa rakennettaessa käy usein niin, että keittiötä ryhdytään suunnittelemaan vasta ihan lopuksi, kun kukkarosta jo paistaa pohja, ja silloin moni joutuu luopumaan unelmistaan. Nea Turkki-Koskelle ja Mika Koskelle keittiö on kuitenkin kodin tärkein paikka, minkä vuoksi nuoripari panosti siihen ajoissa, kun he alkoivat suunnitella omaa taloa Lopen Kormuun. Nea ja Mika perheineen muuttivat rakennustyömaan keskelle pienestä asunnosta Helsingistä jo loppukesällä, kun työt kaikissa muissa huoneissa olivat vielä reilusti kesken, mutta keittiö oli jo valmis.
Suunnittelun punaisena lankana oli kolme ydinajatusta. Uuden keittiön pitää olla tupakeittiö, jotta siihen mahtuu iso pöytä, jonka ääressä perheen kolme lasta mahtuvat leikkimään samalla, kun vanhemmat puuhailevat keittiössä. Tupakeittiö on pariskunnan mielestä myös kodikas ja tilaa antava ratkaisu. Lisäksi Nea halusi keittiöön  puuhellan ja takan. Nyt uudessa keittiössä on jo juotu ensimmäiset kahvit. Perhe on tyytyväinen keittiöönsä, jossa toteutuivat kaikki unelmat. ”Keittiömme suunniteltiin ruokapöydän ympärille”, Nea Turkki-Koski kertoo. Hänen lapsuudenkodissaan oli kolme metriä pitkä ja 1,20 metriä leveä, ruskeaksi petsattu koivupöytä. Siihen kuuluu myös kaksi kolmimetristä vankkaa penkkiä. Pöytä ei mahtunut vanhempien nykyiseen asuntoon ja joutui vuosiksi varastoon.
Kun Nea pääsi suunnittelemaan omaa kotia, hän päätti rakentaa niin tilavan keittiön, että sukupöytä mahtuu sinne. ”Ruokapöytä on kodin keskus, jonka ympärille vieraatkin kokoontuvat”, Nea sanoo. Ison pöydän äärelle mahtuu nyt oma väki ja paljon ystäviä.
Keittiössä ja samana tilana jatkuvassa olohuoneessa on yhteensä 36 neliötä. Tilaan mahtuu myös kulmatakka, joka avautuu keittiön nurkkauksesta olohuoneeseen. Takan lämpö käytetään hyväksi lämmityksessä. Taloon tulee Suomessa ainutlaatuinen lämmitysjärjestelmä, jossa lattialämmityksen kiertoilmaputkisto on yhdistetty takkaan. Takan lämpö ohjataan ilmastointiputkilla yläkerran huoneisiin. Lisää kiinnostavasta lämmitysjärjestelmästä voit lukea jutusta Takka lämmittää lattiat >>.
Vanhan ajan puuhella muurattiin suoraan paikoilleen
Vanhan ajan puuhella muurattiin suoraan paikoilleen. Kun se sijoitettiin kulmaan pitkittäin, kaapistoille jäi enemmän tilaa.

Äidille puuhella

Keittiöstä piti löytyä tilaa myös puuhellalle. Se oli perheen äidin Nea Turkki-Kosken toivomus. Hän tottui käyttämään puuhellaa jo lapsuudenkodissaan Vihdissä. Takan lisäksi myös puuhella tuo taloon lämpöä ja tunnelmaa.
Hella kuumenee yhtä nopeasti kuin liesi. Tykkään sytytellä tulta ja tehdä polttopuita”, Nea kertoo.
Aluksi hellassa poltetaan rakennusjätettä ja pakkauksia, joita rakennustarvikkeista jää. Polttopuut odottavat käyttöä vihreässä, vuonna 1811 tehdyssä arkussa. Se on muutaman vuoden takainen kirpputorilöytö.
Puuhellan lisäksi keittiössä on kiertoilmauuni ja keraaminen keittotaso. Hellan ja uunin sommittelu oikeille paikoilleen kesti hetken. Ratkaisun keksi keittiön suunnitellut Mika Tissari Puustellista. ”Halusimme lieden nurkkaan, mutta se olisi vienyt liikaa tilaa. Työskentelytilaa olisi jäänyt liian vähän. Keittiösuunnittelijamme oli onneksi ruoanlaittoa harrastava mies. Hän tiesi, miten paljon laskutilaa keittiössä tarvitaan.”
Kulmaan sijoitettiin lieden ja liesikuvun sijasta ylä- ja alakaapit. Nyt yhtenäistä työtilaa on nurkasta kaksi metriä puuhellaan päin. 2-levyinen hella muurattiin ”väärin päin” eli seinään nähden poikittain. Niin säästyi tilaa kaapeille. Puuhellan paloturvallisuusmääräykset ovat tiukat. Iso, leveä hella olisi vaatinut enemmän tilaa ympärilleen, eikä hellan yläpuolelle olisi saanut sijoittaa hyllyjä palovaaran vuoksi. Siihen tuleekin myöhemmin huuva.
Perhe valitsi kivitason paloturvallisuussyistä
Perhe valitsi kivitason paloturvallisuussyistä. Hana on Damixa Saturn ja allas Stalan Combo XL. Valoa ja eurooppalaista tunnelmaa tuo tiskialtaan viereen sijoitettu, etupihalle antava ikkuna.

Tasoiksi kiveä

Puuhellan takia keittiön työtasojen materiaaliksi valittiin kivi, vaikka perhe olisi halunnut puutason. Kiviratkaisu näyttää kuitenkin onnistuneelta. Harmaankirjava taso yhdistää lieden ja keittiön toiseen nurkkaan sijoitetun kylmiöpakastimen, jotka ovat Mika Kosken toivomuksesta metallinväriset. Tyyliin sopii myös siro, metallinvärinen liesituuletin.
Kylmiöpakastin on metrin levyinen elementti, ja kylmiön alapuolella on erillinen kaappi vihanneksille. Pakastimen alla on vastaava mutta kylmempi kaappi lihalle. Mika esittelee naureskellen myös jääkaapin kätevää, ulos vedettävää pullokoritelinettä, joka on kuulemma ”isännän oma osasto”.
Sirot keittiökalusteet ovat Puustellin koivumallistoa. Väri on pehmeänruskea saksanpähkinä, ja se toi keittiöön Nean toivoman maalaistunnelman. Kaikki ruoanlaitossa tarvittavat astiat ja mausteet ovat lieden lähellä. Alhaalla kulmassa on karusellikaappi. Ruokatarvikkeet säilyvät leveissä vetolaatikoissa kylmiöpakastimen vieressä. Ne on helppo ottaa esiin kumartelematta ja kurkistelematta, kun kaikki avautuu kerralla esiin.
Rohkeita ratkaisuja keittiössä
Kaksi rohkeaa ratkaisua antoivat keittiölle keveyttä. Perhe ei halunnut kuivauskaappia lainkaan. Kuivat astiat nostellaan suoraan astianpesukoneesta ruskeaan tilavaan piironkiin. ”Jos pesen käsin kattilan tai muutaman lusikan, voin nostaa ne kuivumaan telineelle tai pyyhkeen päälle. Äkkiä ne kuivaa pyyhkeelläkin”, Nea Turkki-Koski toteaa.
Koska kuivauskaappia ei ole, pariskunta sijoitti pesualtaan eteen tilaa avartavan ja keventävän ikkunan. Siitä vanhemmat pystyvät seuraamaan, mitä lapset puuhailevat etupihalla – isolla tontilla oli reilusti tilaa sijoittaa keinut ja hiekkalaatikko etupihalle valvovien silmien alle.
 Metrin levyinen kylmiöpakastin-elementti on lapsiperheen unelma
Paikka kaikelle optimaalisesta lämpötilasta. Metrin levyinen kylmiöpakastin-elementti on lapsiperheen unelma. Kylmiön alla on vetolaatikko vihanneksille, pakastimen alla vastaava tila lihalle.
Laatikot avautuvat kevyesti
Asukkaiden ei tarvitse kontata lattialla eikä kurkotella syvien kaappien perukoille, kun kaikki tavarat avautuvat esille kevyellä vetäisyllä. Laatikkotrendi on tällä hetkellä erittäin voimakas, minkä huomasi selvästi muun muassa Oulun Asuntomessuilla.
Moni tuttava piti pesualtaan sijoittelua hullutteluna. ”Keittiösuunnittelijakin sanoi, että minä en ainakaan tule pesemään sitä ikkunaa. Kyllä se puhtaana pysyy. Suomessa tämä on erikoinen ratkaisu, mutta muualla tavallinen”, Nea sanoo.
Pesualtaassa on korkea hana, iso huuhteluallas ja ylivuotoallas. Ison altaan päälle voi sijoittaa leikkuulaudan ja kaksi irtoallasta. Niissä voi vaikka valuttaa salaattia tai kuoria perunoita.
Ikkunan lisäksi keittiölle tuo siroutta ja ilmavuutta väljä välitila, koska alakaapit työtasoineen ovat vain 85 senttiä korkeat. Yläkaappeja ei kuitenkaan laskettu tavallista alemmaksi, joten kaapistojen välissä on nyt normaalia enemmän tilaa. ”Olen ollut töissä keittiössä ja osaan arvostaa väljiä, toimivia työtiloja”, Nea Turkki-Koski sanoo. Hän oli ensimmäisessä ammatissaan ravintolakokki. Keveyden nimissä perhe jätti myös yläkaappien ja katon väliin parikymmentä senttiä tyhjää tilaa. Kaapistojen yläreunassa on sirot, metallinväriset spottivalaisimet.
Myös välitilan seinän punainen laatoitus on rohkea valinta. Mieleiset laatat löytyivät Bauhausista aivan sattumalta. ”Luotan yleensä siihen, että oikeat materiaalit ja värit osuvat eteen. En suunnitellut värejä etukäteen. Tiesin heti, että tässä on meille laatat”, sanoo Nea, joka ylipäätään pitää väreistä. Punaiset laatat miellyttävät myös Mikan silmää.
Vetimet ovat samaa metallinhohtoista sarjaa
Vetimet ovat samaa metallinhohtoista sarjaa, vaikka yläkaapeissa on nupit ja alakaapeissa pitkulaiset kahvat. Ilme on yhtenäinen.

Asennus oli helppoa

Keittiö toimitettiin Puustellin tehtaalta 1. heinäkuuta, ja Mika Koski asensi keittiön appensa kanssa yhdessä viikonlopussa. ”Olen asentanut aiemmin muutaman keittiön, eikä asennus ole koskaan ennen ollut näin helppoa ja nopeaa. Osat oli suunniteltu ja tehty viimeisen päälle. Ei tarvinnut kuin napsauttaa osat kohdalleen ja työntää paikalleen.”
 
Paljonko maksoi?
Keittiön kaapistotPuustellin koivusarjaa, ovet mallia pp23 ja pp21ri 5 890 euroa
Kylmiöpakastin Festivo 3 825 euroa
Keraaminen keittotaso AEG 769 euroa
Uuni AEG 799 euroa
Kivityötasot Grey Pearl ja allas Stala Combo XL, Puustelli2 100 euroa
Liesikupu Blanco 525 euroa
Astianpesukone AEG 879 euroa
Hanat Damixa Saturn 180 euroa
Seinälaatat Jadis Rosso, Bauhaus 20,05 euroa / neliö
Lattia Merbau-laminaatti, Bauhaus 15 euroa / neliö
Puuhella, materiaalit ja muuraus1 000 euroa