Ruohokatoista ekorakentamiseen – pelastaako vihreä rakentaminen ilmastonmuutokselta?

Talo

Ekologisuus on nykyään arkipäivää myös rakennusalalla. Vihreä rakennus ei tarkoita pientä, ruohokattoista puumökkiä, vaan energiatehokasta, tavallista pienemmän ekologisen jalanjäljen jättävää rakennusta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Vihreiden periaatteiden mukaan nykyään rakennetaan niin toimisto-, teollisuus- kuin asuinrakennuksiakin. Koko ala muuttuu hiljalleen tähän suuntaan.

– EU:n uusi lainsäädäntö ajaa kaiken rakentamisen lähes nollaenergiarakentamiseksi vuoden 2012 jälkeen, kertoo johtaja Santtu Hulkkonen Cleantech Finlandista.

Vihreä rakentaminen lähtee liikkeelle jo suunnitteluvaiheessa. Rakennuksen sijainnin pitää olla lähellä palveluita sekä julkisen liikenteen yhteyksiä. Rakennusprosessissa puolestaan käytetään ekologisia, pitkäikäisiä materiaaleja, kuten esimerkiksi puuta ja terästä.

– Rakennus itse tehdään mahdollisimman energiatehokkaaksi esimerkiksi ilmanvaihdon, lämmityksen ja erilaisten laitteiden osalta. Uusi talotekniikka mahdollistaa viihtyisämmän ja kustannustehokkaamman elämisen.

Kysyntä kasvaa

Ekologisuus ja lähestyvä lakimuutos ovat selkeitä syitä vihreälle rakentamiselle, mutta onko siitä rakennuttajalle muuta hyötyä?

– Menekki, vastaa vihreän rakentamisen johtava asiantuntija Karoliina Rajakallio Pöyryltä.

– Tuoreen kyselymme mukaan lähes kaksi kolmesta rakennuttajasta on sitä mieltä, että vihreä rakennus on helpompi myydä tai vuokrata kuin miniminormien mukaan tehty rakennus.

Suurinta vihreän rakentamisen buumia jarruttaa vielä tiedonpuute: pelätään, että vihreä rakentaminen on kallista ja vaatii kokeilematonta tekniikkaa, jonka toiminnasta ei ole varmuuksia. Karoliina Rajakallio ja Santtu Hulkkonen kuitenkin kumoavat nämä pelot.

– Vihreä rakentaminen on tällä hetkellä hiukan kalliimpaa kuin tavallinen rakentaminen, mutta se maksaa itsensä takaisin rakennuksen energiatehokkuuden vuoksi. Yrityksille vihreä rakentaminen avaa myös uusia mahdollisuuksia, kun voidaan kehitellä kokonaan uusia tuotteita ja palveluita.

Käyttäjä avainasemassa

Kun rakennus on sijoitettu, suunniteltu ja rakennettu ekologisesti, valmiiseen pakettiin tarvitaan vielä yksi palanen: käyttäjä.

– Rakennuksen käyttäjä on tässä avainasemassa, sillä paraskaan rakennus ei ole tehokas, ellei sitä osata käyttää oikein, Karoliina Rajakallio muistuttaa.

– Vihreissä rakennuksissa on paljon tekniikkaa, johon käyttäjän on perehdyttävä hyvin saadakseen siitä parhaan mahdollisen hyödyn irti.

Vaiva kuitenkin kannattaa, sillä vihreästä rakentamisesta ennakoidaan tehokasta asetta ilmastonmuutosta vastaan. Rakennukset kuluttavat 40 prosenttia kaikesta maailman energiasta ja tuottavat 40 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä. Energiatehokkaiden rakennusten avulla nämä luvut saadaan pienenemään.

Suomessa järjestettiin kansainvälinen kestävän rakentamisen World Sustainable Building -konferenssi 18. – 21.10. Konferenssissa käsiteltiin mahdollisuuksia parantaa elämänlaatua, lieventää ilmastonmuutoksen vaikutuksia sekä muodostaa uutta liiketoimintaa vihreän rakentamisen avulla.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ekologinen ekorakentaminen omakotitalon rakentaminen rakentaminen talon rakentaminen ympäristöystävällinen


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: