MAINOS

Vinkkejä pääurakoitsijan kanssa asiointiin

Talo

Lasse Suominen Salon Rakennus ja Saneeraus Oy:stä vinkkaa rakennuttajalle, mitä tämän tulisi huomioida pääurakoitsijan kanssa asioidessa, ja hieman muutakin vinkkiä Lassella on tarjota.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

1) Usein rakennuttaja haluaa ostaa erilaisia töitä tuntitöinä. Tämä saattaa toki tulla edullisemmaksi, koska urakkaan lasketaan aina ylimääräistä. Mutta rakennuttajan kannalta olisi kuitenkin turvallisempaa tehdä hyvä urakkasopimus, sillä mahdollisista virheistä on vaikea saada korvauksia tuntisopimuksella. Siis urakka on hieman kalliimpi, mutta turvallisempi.

2) Kun talon suunnitelmat ovat valmiit ja myös rahoitus kunnossa, selvitä vielä ammattilaiselta, että budjetti on realistinen. Budjetin suhteen on niin helppo huijata itseään.

3) Hanki vastaavamestari, jolla on kokemusta. Niin sanotulla kumileimasimella et tee mitään. Äläkä ota halvinta tarjolla olevaa. Halpaa ja hyvää on harvoin tarjolla!

4) Pääurakoitsijan on hyvä olla tunnettu ja hyvässä maineessa. Puskaradio on usein käyttökelpoinen työkalu. On pieni vaiva selvittää pääurakoitsijan taustat, mutta jos sen jättää tekemättä, se voi olla suuri katastrofi.

5) Kannattaa myös tiedustella kuka fyysisesti tulee tekemään työt rakennuskohteeseen, ettei tule yllätyksenä kulttuuri- ja kieliongelmat.

6) Aliurakoitsijoita valittaessa ja ennen lopullisia sopimuksia, kannattaa tarkistuttaa aliurakkasopimukset pääurakoitsijalla, ettei käy niin, että joistain töistä ei vastaa kukaan. Lisätunneilla tehtynä työ tulee kalliiksi. Aliurakkasopimusten tarkistamiset voi hoitaa myös vastaavamestari.

7) Kaikkiin sopimuksiin tulee paneutua huolella, mieluummin liiankin tarkasti kuin leväperäisesti. Se on myös pääurakoitsijan etu.

8) Laatu on usein rakennuttajalle ja rakentajalle kaksi eri asiaa. Kokematon rakennuttaja voi ryhtyä vaatimaan mahdottomia. Jos esimerkiksi lattialaattojen saumoissa on heittoa 0,2 mm, se ei välttämättä johdu työstä vaan laattojen kokoeroista.

9) Jotta vältyttäisiin turhanpäiväiseltä pilkun viilaamiselta, on hyvä olla sellainen vastaavamestari, joka oikeasti käy työmaalla ainakin kahdesti viikossa. Monissa asioissa vastaavamestari on sillan rakentaja rakennuttajan ja rakentajan välillä.

10) Hyvä vastaavamestari säästää oman palkkansa. Hänen rooliaan ei voi kylliksi korostaa. Hyvän sellaisen saa kohteesta riippuen 3000–5000 eurolla.

11) Vastaava mestari on puolueeton. Hän voi myös valvoa työn tilauksia ja materiaalihankintoja. Lisäksi on syytä seurata jatkuvasti laskutusta ja reagoida välittömästi mahdollisiin virheisiin.

12) Syksyllä ei koskaan tulisi aloittaa rakentamista, varsinkaan kivitalon, kosteussyiden takia.

13) Rakentamisessa ei kannata hosua!

Lopuksi Lasse intoutuu kehumaan naispuolisia vastaavia mestareita, toteamalla, että nämä ovat usein huolellisimpia ja rehellisempiä kuin miehet. Miehet ovat kuulemma suurpiirteisempiä.
– ”Mutta kokemus kuitenkin ratkaisee”, vakavoituu humoristinen mies.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

omakotitalo omakotitalon rakennus omakotitalon rakentaminen rakennusvinkit sopimus talon rakennus talon rakentaminen urakka