1. Valmistelut

Aloita tutustumalla eri keittiötoimittajien valikoimiin, tutki keittiömalleja ja availe laatikoita. Keittiötoimittajien hinnoissa on suuria eroja. Mieti, kuinka paljon rahaa voit kuluttaa remonttiin ja laadi budjetti. Mittaa sitten kaikki keittiön seinät, keittiön korkeus sekä ovien, ikkunoiden ja mahdollisten karmien ja kalusteiden koko ja tee huoneesta selkeä luonnos. Merkitse myös, kuinka suuren tilan ovi ja ikkunat vaativat auetakseen ja aukeavatko ne sisään- vai ulospäin. Merkitse lisäksi pistorasiat, katkaisimet ja lämpöpatterit. Jos olet ajatellut seinän purkamista, selvitä mahdollisimman aikaisin, onko se mahdollista.

2. Mitä juuri sinä tarvitset?

Mieti, mitä kodinkoneita tarvitset. Älä mieti mitä muilla on tai mikä on trendikkäintä, vaan ajattele juuri omia tarpeitasi. Miten suurta jääkaappia tai pakastinta tarvitset? Mihin kaikkeen tarvitset uuniasi? Tarvitsetko ehkä kaksoisuunin? Tarvitsetko mikroaaltouunin vai espressokeittimen? Tällaiset kodinkoneet olisi hyvä saada upotettua, jotta työtasoja säästyy.

3. Luonnostele itse, anna ammattilaisen suunnitella

Monilla keittiötoimittajilla on suunnitteluohjelmia, joilla voi itse luonnostella keittiönsä. Samalla omat toiveet ja tarpeet kirkastuvat. Varsinainen suunnittelu kannattaa jättää ammattilaiselle.


Laminaatilla voi työtasojen ulkonäköä muokata loputtomiin. Sen lisäksi laminaatti on helppohoitoista. Laminaatti koostuu enimmäkseen voimapaperista, joka on puristettu kokoon ja kyllästetty. Kuva IKEA.

4. Minkä mallinen keittiö sopii parhaiten?

Keittiön tavallisimmat mallit ovat U-malli, L-malli, saarekekeittiö, G-malli (jossa on ulkoneva baaritaso), käytäväkeittiö ja suora malli. Anna keittiötoimittajasi selvittää, mikä malli sopii keittiöösi parhaiten. Jos valitsee käytäväkeittiön, ei molemmilla seinillä tarvitse olla yläkaappeja, jotta keittiö ei tunnu ahtaalta. Niiden sijaan työtason yläpuolelle voi valita avohyllyjä tai vaikkapa suosikkitaidettaan.

5. Ajattele työkolmiota

On tärkeää luoda keittiö, jossa työnteko sujuu helposti. Erota keittiöstä seuraavat kolme työskentelyaluetta: ruoanlaitto, säilytys ja astianpesu. Oikea asettelu on erittäin tärkeää, jotta työkolmio on ergonominen ja kaikki tarpeellinen on käden ulottuvilla. Tiskipöytä kannattaa asettaa lieden ja jääkaapin väliin – tämä helpottaa sekä ruoanlaittoa että tiskausta. Suurimman työtason olisi hyvä olla vähintään 80 senttimetrin levyinen.

6. Astianpesukone ja tiskiallas

On syytä miettiä tarkasti, miten tiskaa ja käyttää allastaan. Jos astioita haluaa liottaa, tarvitsee kaksi allasta. Jos taas vain huuhtelee astiat juoksevan veden alla, saattaa yksi kunnollinen allas riittää. Astianpesukonetta ei pidä sijoittaa altaan ja lieden väliin. Jos yksi henkilö työskentelee siinä, toinen ei voi samanaikaisesti täyttää astianpesukonetta. Astianpesukone kannattaa sen sijaan sijoittaa altaan toiselle puolelle.


Aito graniittitaso on kestävä ja kaunis vaihtoehto keittiön työtasoihin. Musta graniittitaso tuo keittiöön särmikkyyttä. Kuva Diapol.

7. Ovet – MDF, vaneri ja puu

MDF on materiaali, jota käytetään monissa keittiökaappien ovissa. Nämä ovet voivat olla esimerkiksi lakattuja tai pinnoitettuja. MDF on kovaa ja sileää, sataprosenttisesta havupuusta valmistettua puukuitulevyä. Pintakäsittely eli lakkaus tai pinnoitus suojaa materiaalia kosteudelta ja kolhuilta. Monesti keittiökaappien ovet valmistetaan massiivisesta puusta tai massiivisen puun ja vanerin yhdistelmästä. Oven kehys voi esimerkiksi olla massiivista puuta ja peili vaneria. Massiivinen puu ovien materiaalina tuntuu hienolta, mutta vaarana on muun muassa se, että puu vääntyy ja tekee ovesta kieron.

8. Työtasot

Massiivinen puu – Massiivipuisten työtasojen materiaalit vaihtelevat saksanpähkinästä ja mustaksi petsatusta tammesta saarneen ja valkoiseksi petsattuun koivuun. Puulevy vaatii hieman hoitoa, ja sitä on hiottava ja öljyttävä tasaisin väliajoin, mutta toisaalta se tuo keittiöön todella lämmintä tunnelmaa.

Graniitti – Kun luonnonkiven pinta on kyllästetty, rasva ei tunkeudu sen sisään ja se on helppo puhdistaa ja huoltaa. Se kestää hyvin jopa lämpöä, ja monet leipurit suosivatkin luonnonkiviä.

Silestone – Silestone koostuu noin 90-prosenttisesti epäorgaanisista ainesosista kuten kvartsista ja silikonista. Se on hyvin kestävää, ja siitä on saatavana yli 60 eri väriä ja kaksi erilaista pintarakennetta.

Laminaatti – Halpaa, kestävää, muotonsa pitävää ja helppohoitoista! Laminaattilevyllä saa työtasonsa periaatteessa minkä tahansa näköiseksi hyvin edullisesti. Haluatko ehkä työtasoosi räikeänpunaisen tai vaikkapa tammea muistuttavan pinnan?

9. Säilytysideoita

Keittiössä on harvoin liikaa säilytystilaa, ja monia sen alueita ei usein hyödynnetä kunnolla. Kulmakaappeihin saa paljon erilaisia vetohyllyjä. Kaappeihin saa asennettavia vetolaatikoita, joissa voi säilyttää koreja, kattiloita, kierrätyslaatikoita, astiapyyhkeitä ja siivousvälineitä. Kaapinovien sisäpuoletkin kannattaa hyödyntää; yhden yläkaapin oven sisäpuolelle voi laittaa mausteet ja tiskipöydän alla olevan kaapinoven sisäpuolelle puhdistusaineet. Keittiötoimittajilta saa tähän tarkoitukseen sopivia hyllyjä.


Taiteovi avataan ja suljetaan sähköisen moottorin avulla. Sähköisen nostimen keskusyksikkö voidaan asentaa esimerkiksi kaapin yläpuolelle. Kuva Novart.

10. Kätevät vetolaatikot

Posliinia, lasia ja kuivia ruokatavaroita on usein miellyttävämpi säilyttää vetolaatikoissa kuin kaapeissa. Näiden laatikoiden ei kuitenkaan tarvitse näyttää laatikoilta. Korkeisiin kaappeihinkin saa ulosvedettäviä hyllyjä, joilla tavarat näkyvät paremmin. Tavarat on myös helpompi ottaa käyttöön.

11. Uutuuksia valaistusrintamalla

Keittiössä hyvä valaistus on tärkeä. Avokeittiössä, josta näkyy olohuoneeseen tai keittiössä, jossa vieraat usein istuvat, on syytä olla himmentimet tunnelmavalaistuksen aikaansaamiseksi. Siivouksessa tai ruoanlaitossa puolestaan tarvitaan kunnollista valoa. Ympäristöystävällinen LED-valaistus on saapunut keittiöihimme, ja saatavana on useita malleja. LED-valot kuluttavat vähemmän energiaa ja valaisevat kirkkaammin.

12. Elektroninen keittiö

Monilla keittiötoimittajilla on erilaisia elektronisia ratkaisuja laatikoiden ja kaappien avaamiseen ja sulkemiseen sekä nostettavia alakaappeja, joiden ansiosta työtason voi säätää eri korkeuksille. Useimmat ratkaisut toimivat napin painalluksella.