12 tehoneliötä: Kolme tilaa yhdistyi kylpyhuoneeksi
1970-luvulla rakennetun omakotitalon tilankäyttö harppasi kokonaan uuteen ulottuvuuteen, kun kolme pientä erillistilaa yhdistyi toimivaksi kylpyhuoneeksi ja kodinhoitohuoneeksi.
TEKSTI JOHANNA LEHTO
KUVAT JANNE LEHTINEN
Svedbergsin tyylikäs lavuaaritaso ja peili tuovat kylpyhuoneeseen tuulahduksen ylellisyyttä.
Käytännöllistä ja kaunista. Svedbergsin tyylikäs lavuaaritaso ja peili tuovat kylpyhuoneeseen tuulahduksen ylellisyyttä. Hanat FM Mattsonin.
Sadesuihku ja led-tähtitaivas tekevät suihkuhetkestä rauhoittavan nautinnon
Sadesuihku ja led-tähtitaivas tekevät suihkuhetkestä rauhoittavan nautinnon. Molemmissa suihkuseinissä on kolot pesutarvikkeille. Kylpyhuoneen keskelle jää runsaasti tyhjää tilaa, mikä tekee tilasta ilmavan.
Lähes 200-neliöinen, 1974 valmistunut yksikerroksinen omakotitalo miellytti tilaratkaisuiltaan ostoaikeissa olevaa perhettä heti, vaikka oli pahasti remontin tarpeessa. Kaupat lyötiin lukkoon loppukeväällä ja täysremontti alkoi heti kesän alussa. Yksi remontin haastavimmista – ja hinnakkaimmista – osa-alueista oli aikuisten makuuhuoneen yhteydessä olevien pesutilojen, kodinhoitotilan ja uima-altaan koneistohuoneen yhdistäminen.
Kylpyhuone ennen remonttia
Ennen.
Pohjapiirros. Tila tuntuu 12 neliötään paljon suuremmalta.
Tila tuntuu 12 neliötään paljon suuremmalta.
Kaikki purettiin
Valtaisa työ aloitettiin purkamalla kaikki väliseinät ja tilojen väliset rakenteet. Kantavia rakenteita jouduttiin lopulta uusimaan, sillä kylpyhuoneen ja takkahuoneen välinen kantava seinä oli selvästi kostunut. Kosteusvaurio oli päässyt syntymään huippuimurin kautta. Huippuimuria tukevat rakenteet oli uusittava, sillä ne olivat myös pahasti kostuneet. Tämä tarkoitti myös yllättäviä lisäkustannuksia: katon bitumirakenteita jouduttiin purkamaan ja asentamaan uudelleen, jotta rakenteisiin päästiin käsiksi.
Neljä ovea väheni kahteen
Tilassa oli aiemmin ulko-oven lisäksi kolme ovea, joista kaksi suljettiin. Toisen oven tilalle tilattiin Espoon Lasipojilta maitolasiikkuna, joka tuo tilaan valoa käytävästä. Kylpyhuoneen sisäänkäynti järjestettiin ns. arkiolohuoneen kautta. Kylpyhuoneesta pääsee kätevästi myös suoraan ulos. Ulko-ovea jouduttiin nostamaan hieman, jotta siihen saatiin kostean tilan nostovara. Samalla ovi ja sen eristeet uusittiin kokonaan ja sen avautuvuutta parannettiin. Tilan vedeneristys saatettiin ajan tasalle.
Vastakkaisella seinällä sijaitsevassa tilavassa kodinhoitonurkkauksessa kaikki tarvittava on käden ulottovilla.
Vastakkaisella seinällä sijaitsevassa tilavassa kodinhoitonurkkauksessa kaikki tarvittava on käden ulottovilla.
Kodinhoitotila sulautuu kylpyhuoneeseen huomiota herättämättä.
Kodinhoitotila sulautuu kylpyhuoneeseen huomiota herättämättä. Pesutorni Mielen, kaapistot Ikean Faktum-mallistoa. Näkymä kuvattu peilin kautta.
Lattialämmitys ja suihkutaivas
Lattiat piikattiin kaatoja varten ja niihin asennettiin lattialämmitys. Vesiputket uusittiin ja hanat ja sadesuihku valittiin FM Mattsonin mallistosta. Lavuaarikokonaisuus on Svedbergsin. Kylpyhuoneeseen asennettiin oma vesivaraaja, jotta monihenkisessä perheessä kukaan ei varmasti jää ilman lämmintä vettä. Pari vuotta sitten vaihdettu wc-istuin sai jäädä paikalleen.
Perheen Rambo-koira on keksinyt, että lattialämmitys ja kylpyhuoneen matto ovat mukava yhdistelmä.
Perheen Rambo-koira on keksinyt, että lattialämmitys ja kylpyhuoneen matto ovat mukava yhdistelmä. Matot ja pyyhkeet Stockmann, puutaso ja korit Ikeasta.

Olavi Ruohomaa Veranda Interiorista valmisti suihkutilaan mosaiikkiseinät, joihin jätettiin kolot sampoopulloille ja muille suihkutarvikkeille. Luksusta ja rauhoittavaa spa-tunnelmaa suihkuhetkiin tuo suihkun yläpuolelle led-valoista muodostettu tähtitaivas.

Juuri oikeansävyiset kylpytilan kaakelit löytyivät pitkän hakemisen jälkeen Teesistä. Seinillä on poikittain 20 x 40 sentin valkoista kaakelia, suihkutilan ja suihkuseinien mosaiikki on harmaa ja valkoinen mix. Lattialla on 10 x 10 sentin tummanharmaa lattialaatta. Katossa on Bauhausin valkoista mdf-paneelia.
Käytöstä poistetun uima-altaan koneisto piilotettiin kaakeleiden taakse. Se on kuitenkin helposti käyttöönotettavissa, mikäli tarve joskus vaatii.
Remontin suunnittelu: Arkkitehtitoimisto Kaipainen Hämeenlinna
Toteutus ja töiden valvonta: Veranda Interior, Olavi Ruohomaa
Hintaesimerkkejä
  • Hanat, suihku ja vedensekoitin FM Mattsonin 9000-sarjaa, suihku Ebro; hinta yhteensä noin 1 300 euroa.
  • Tamminen allaskaappi ja peili Svedbergsin Classic-sarjaa, leveys 150 cm, hinta noin 3 100 euroa.
  • Lämminvesivaraaja 300 litraa, METRO, hinta noin 650 euroa.
  • Kaakelit Teesi, hinta yhteensä noin 1 000 euroa.
  • Plafondit Ikea, hinta 15,95 euroa kpl, loisteputket K-rauta, hinta noin 50 euroa kpl.
  • Kodinhoitohuoneen kaapistot Ikean Faktum-mallistoa, taso massiivitammea. Hinta yhteensä noin 1 000 euroa.
  • Pesutorni on Mielen Softtronic T7744C ja W1734, hinta noin 2 600 euroa.